Publicat la: 
7/06/2017

Persoanele singure sunt predispuse lipsei de odihna pe durata noptii, arata un nou studiu efectuat de catre un grup de cercetatori de la King's College London, publicat in "Psychological Medicine."

Autorii studiului subliniaza ca singuratatea poate naste nelinistiti pe durata noptii si sentimentul ca nu suntem in siguranta, scrie webmd.com.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au efectuat un sondaj de opinie in randul a 2.200 de persoane singure aflate la varsta de 18-19 ani, care au furnizat informatii privind starea lor zilnica, rutina de somn si prezenta sentimentului de singurate.

Intre 25% si 30% dintre participanti au declarat ca din cand in cand sentimentul de singuratate ii afecteaza, iar 5% dintre participanti s-au declarat afectati frecvent de lipsa unui partener de viata.

Persoanele singure au fost cu 24% mai predispuse oboselii si au intampinat dificultati de a se concentra de-a lungul zilei, conform raportului efectuat de cercetatori.

"Calitatea slaba a somnului este unul dintre aspectele prin care singuratea ii afecteaza pe cei ce nu au un partener de viata. Constatarile noastre subliniaza importanta programelor terapeutice de a anticipa gandurile si perceptiile negative asociate singuratatatii care duc adesea la crearea unui cerc vicios," este de parere autoarea principala a studiului, Louise Arseneault.

"Multi dintre tinerii participanti la studiu sunt studentii ce traiesc departe de casa pentru prima data, iar aceasta situatie le poate potenta sentimentul de singuratate. Prin urmare, este impotant ca acestia sa beneficieze de sprijinul adecvat al terapeutilor pentru a aborda aceste senzatii de singuratate cu tact inainte ca acestea sa se transforme in probleme serioase legate de sanatatea mintala," a mai declarat autoarea studiului intr-un comunicat de presa.

Legatura dintre singuratate si calitatea somnului a ramas valabila chiar si dupa ce autorii studiului au exclus prezenta episoadelor depresive si a anxietatii in randul participantilor, semne ce declanseaza in general probleme de odihna pe durata noptii, precum si sentimentul de singuratate.

Lipsa unei odihne bune pe parcursul noptii poate fi declansata si de sentimentul ca nu ne aflam in siguranta, asa incat autorii studiului au investigat si impactul expunerii la violenta, abuzuri sexuale si inclusiv abuzuri criminale asupra participantilor la studiu pe perioada copilariei.

Cercetatorii au constatat ca asocierea dintre singuratate si lipsa unui somn de buna calitate a fost cu 70% mai puternica in randul tinerilor care au fost in trecut victimele unor evenimente violente.

"Expunerea tinerilor la evenimente violente a agravat asocierea dintre sentimentul de singuratate si somnul nelinistit. Acest lucru arata ca persoanele singure care au avut parte de un trecut mai putin fericit tind sa se simta in nesiguranta in special pe durata noptii. Aceste sentimente ingreuneaza posibilitatea acestora de a obtine un somn odihnitor si, de aceea, este important sa identificam vulnerabilitatile preexistente si sa le oferim ajutorul de care acestia au nevoie," adauga Timothy Matthews, coautorul studiului.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie, Psihoterapie