Publicat la: 
13/06/2018

singuratate

Singuratatea are un efect negativ asupra sanatatii cardiovasculare si este un predictor puternic al decesului prematur, potrivit unui studiu prezentat la congresul EuroHeartCare 2018, al Societatii Europene de Cardiologie.

Cercetatorii au descoperit ca sentimentul de singuratate este un predictor mai puternic pentru rezultate negative, decat faptul ca traiesti singur, atat la barbati, cat si la femei.

"Singuratatea este mai frecventa astazi decat oricand și multi oameni traiesc singuri", a declarat Anne Vinggaard Christensen, autorul studiului, de la Spitalul Universitar din Copenhaga, Danemarca. ''Cercetarile anterioare au aratat ca singuratatea și izolarea sociala sunt legate de boala coronariana și de accidentul vascular cerebral, dar acest lucru nu a fost investigat la pacientii cu diferite tipuri de boli cardiovasculare''.

Singuratatea, predictor pentru deces prematur si o calitate a vietii mai scazuta in cazul bolilor cardiovasculare

S-a investigat daca reteaua sociala precara este asociata cu o sanatate cardiovasculara deficitara la 13463 pacienti cu cardiopatie ischemica, aritmie (ritm cardiac anormal), insuficienta cardiaca sau boli ale valvelor inimii. Datele din registrele nationale au fost corelate cu sondajul DenHeart, in care s-a cerut tuturor pacientilor externati din aprilie 2013 pana in aprilie 2014 de la cinci centre medicale din Danemarca sa raspunda la un chestionar despre sanatatea lor fizica si psihica si despre factori precum fumatul si sprijin social.

Sprijinul social a fost masurat utilizand date legate de situatia locativa, daca traiesc singuri sau nu si intrebari despre sentimentul de singuratate - Ai pe cineva cu care poti vorbi atunci cand simti nevoia? Te simti uneori singur chiar daca vrei sa fii cu cineva? "A fost important sa colectam informatii despre ambele tipuri, deoarece oamenii pot trai singuri, dar nu se simt singuri, in timp ce altii coabiteaza, dar se simt singuri", a explicat Vinggaard Christensen.

Senzatia de singuratate a fost asociata cu rezultate slabe la toti pacientii, indiferent de tipul de boala cardiaca, chiar si dupa ajustarea pentru varsta, nivel de educatie, alte boli, indice de masa corporala, fumat si consum de alcool.

Singuratatea a fost asociata cu un risc de mortalitate dublu la femei si aproape dublu la barbati. Atat barbatii, cat si femeile care s-au simtit singuri au avut de trei ori mai multe riscuri sa raporteze simptomele de anxietate si depresie si au avut o calitate a vietii semnificativ mai scazuta decat cei care nu s-au simtit singuri.

"Singuratatea este un predictor puternic al mortii premature, al sanatatii mintale mai slabe și al calitatii vietii mai scazute la pacientii cu boli cardiovasculare, atat la barbati, cat si la femei", a spus Vinggaard Christensen.

Importanta suportului social in bolile cardiovasculare

Persoanele care nu beneficiaza de sprijin social sprijin sau beneficiaza putin au un stil de viata nesanatos, sunt mai putin compliante in ceea ce priveste tratamentul si sunt mai afectate de evenimentele stresante.

"Traim intr-o perioada in care singuratatea este mai prezenta, iar furnizorii de servicii medicale trebuie sa tina cont de acest lucru atunci cand evalueaza riscurile cardiovasculare," concluzioneaza Vinggaard Christensen.

Recomandarile europene privind prevenirea bolilor cardiovasculare sustin ca persoanele izolate sau deconectate de alte persoane prezinta un risc crescut de a dezvolta si de a muri prematur din cauza bolilor de inima. Astfel ca se recomanda evaluarea factorilor de risc psihosocial la pacientii cu boli cardiovasculare diagnosticate si la cei cu risc crescut de aparitie a bolilor cardiovasculare.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Vladoianu Ana Maria,Medic Specialist
Medic Specialist...
Medic Specialist...
Popara - Voica Anca Maria, Medic Specialist
Medic Specialist
Dorobat Bogdan,Medic Primar radiologie interventionala
Medic Primar...
  •  
  • 1 of 25

Articole similare

Cum ne influenteaza gandurile negativiste sanatatea/ Foto: MorgueFile.com Conexiunea dintre minte si corp este un concept familiar in zilele noastre. Cei mai multi oameni sunt constienti ca stresul poate produce simptome fizice, precum un stomac deranjat, iar depresia poate provoca durere. Din ce in ce mai multe studii sugereaza ca emotiile si...
Inima si sistemul circulator/ Foto: Wikimedia Commons Inima ta nu este doar cel mai important muschi din corp, este si cel mai muncitor. Aceasta bate 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana si, cu exceptia momentelor in care te relaxezi sau dormi, face pauze foarte rar. Care sunt cele 10 lucruri uimitoare pe care trebuie sa le stii despre inima...
Consult medical / Foto: BigStockPhoto.com Menopauza este perioada de tranzitie din viata unei femei in care se produce incetarea functiei ovariene, organismul produce mai putin estrogen si progesteron. Frecventa menstruatiei scade, iar in cele din urma inceteaza definitiv. Cauze Menopauza este o etapa naturala in viata unei femei, care se...
Exista o multime de ipoteze atunci cand vine vorba de sanatatea si functionarea inimii. Si asa cum se intampla in general, pentru fiecare mit exista un adevar pe care acesta s-a fondat. Exemplul infarctului este edificator. Majoritatea persoanelor isi imagineaza ca vor sti cu siguranta cand au un infarct, presupunand ca nu este posibil sa nu...
Bolile cardiovasculare duc la moartea a 17 milioane de oameni in fiecare an / Foto: Reuters Zilele trecute am avut o durere in zona inimii, ca si cum m-ar fi strans un cleste... am ameteli, nu ma simt bine... Ce-i de facut? Boala cardiovasculara este principala cauza de deces si dizabilitate la nivel mondial, fiind responsabila de 17 milioane...