Publicat la: 
5/10/2018

Somn in timpul zilei

Specialistii au condus un nou studiu, care s-a concentrat pe schimbarile din activitatea creierului inainte si dupa somnul pe timpul zilei. Constatarile, publicate in ”Journal of Sleep Research”, sugereaza ca o scurta perioada de somn, in timpul zilei, poate ajuta la cantarirea argumentelor pro si contra cand avem o decizie grea de luat, conform eurekalert.org.

Studiul a fost condus de cercetatorii de la Universitatea Bristol, care si-au propus sa afle daca o scurta perioada de somn ne poate ajuta sa procesam informatiile inconstient. Constatarile sugereaza ca somnul pe timpul zilei are beneficii asupra functiei cognitive a creierului si ca, in aceasta perioada, procesam informatii inconstient.

Studiile precedente au sustinut ca somnul este benefic in rezolvarea problemelor si ca ajuta la organizarea tuturor datelor, pentru a lua o decizie buna. Totusi, nu era clar ce proces mental are loc pentru ca acest lucru sa fie posibil.

In cadrul studiului, cercetatorii au ascuns informatii, acestea fiind prezentate foarte pe scurt, astfel ca nu au fost niciodata percepute in mod constient. Totusi, informatiile au fost plasate subliminal in creier si a fost analizata masura in care acestea influenteaza raspunsurile la informatiile percepute constient.

Cum s-a desfasurat studiul?

Au fost recrutati 16 participanti, sanatosi, de varste diferite, pentru a participa la experiment. Participantilor li s-a cerut sa indeplineasca doua sarcini. Prima sarcina a fost reprezentata de inducerea unor informatii in mod inconstient, iar pentru a doua sarcina voluntarii au spus cand au vazut un patrat rosu sau albastru pe un ecran. Acestia au indeplinit sarcinile, iar apoi fie au ramas treji, fie au dormit timp de 90 de minute, iar apoi au indeplinit sarcinile din nou.

Folosind EEG, adica activitate electrica produsa in mod natural in creier, cercetatorii au masurat schimbarile din activitatea creierului inainte si dupa somn. Somnul a imbunatatit viteza de procesare in cazul primei sarcini, dar nu si in cazul celei de-a doua sarcini. Acest lucru sugereaza ca somnul ajuta la procesarea informatiilor care nu sunt acumulate in mod constient.

De asemenea, un alt aspect important este ca memoria este intarita in timpul somnului. Specialistii sugereaza ca informatiile obtinute pot fi procesate intr-un mod mai profund si mai calitativ in timpul somnului.

Totusi, este necesara o cercetare mai profunda, cu un esantion mai mare, pentru a compara rezultatele in functie de varsta si pentru a investiga mecanismele neuronale care stau la baza acestui fenomen.

Sursa: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-10/uob-dnh100418.php

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Psiholog...
Psiholog,...
Negut Laura,Doctor
Doctor
Bajan Valentina,Psiholog, Psihoterapeut, Competenta in Psihoterapie integrativa si Psihologie clinica
Psiholog,...

Articole similare

Parintii se asteapta adesea ca bebelusul sa inceapa sa doarma pe tot parcusul noptii dupa aproximativ sase luni. Unul dintre motive este reprezentat de recomandarile pediatrului in privinta importantei somnului. Totusi, specialistii au demonstrat, printr-un nou studiu, ca majoritatea copiilor nu reusesc sa doarma neintrerupt noaptea nici macar la...
Multi dintre noi au parte foarte rar de un somn grozav. Ne tot miscam de pe o parte pe cealalta sau ne trezim in mod repetat, iar aceste lucruri au devenit, din pacate, parte din rutina noastra de somn. Pentru altii, in schimb, somnul vine usor si natural. Si mai sunt si cei care cred ca au parte de un somn decent noapte de noapte, dar in...
Cercetatorii de la Universitatea Washington si de la Institutul Salk au analizat care este influenta somnului asupra rezultatelor scolare, printr-un nou studiu, dupa ce doua licee din din Seattle si-au inceput activitatea cu o ora mai tarziu. Astfel, elevii au dormit cu 34 de minute mai mult in fiecare noapte, avand rezultate mai bune si fiind mai...
Jumatate dintre persoanele cu varste de peste 55 de ani au raportat tulburari ale somnului, dar aceasta nu este o problema rar intalnita nici in randul celor mai tineri. Un nou studiu ofera solutia simpla pentru un somn mai linistit. Studiul, publicat in revista JAMA Journal, spune ca meditatia poate imbunatati somnul. Cercetatorii au studiat 49...
"Sindromul de apnee in somn este o afectiune cronica", a explicat dr. Alina Stanca, medic specialist pneumologie cu competenta in somnologie, pentru MedLive. De ce apare apneea de somn? Care sunt simptomele acesteia? Este sforaitul un risc de dezvoltare a apneei? Cum poate fi tratata? Dr. Alina Stanca, medic specialist pneumologie cu competenta in...