Publicat la: 
5/10/2018

Somn in timpul zilei

Specialistii au condus un nou studiu, care s-a concentrat pe schimbarile din activitatea creierului inainte si dupa somnul pe timpul zilei. Constatarile, publicate in ”Journal of Sleep Research”, sugereaza ca o scurta perioada de somn, in timpul zilei, poate ajuta la cantarirea argumentelor pro si contra cand avem o decizie grea de luat, conform eurekalert.org.

Studiul a fost condus de cercetatorii de la Universitatea Bristol, care si-au propus sa afle daca o scurta perioada de somn ne poate ajuta sa procesam informatiile inconstient. Constatarile sugereaza ca somnul pe timpul zilei are beneficii asupra functiei cognitive a creierului si ca, in aceasta perioada, procesam informatii inconstient.

Studiile precedente au sustinut ca somnul este benefic in rezolvarea problemelor si ca ajuta la organizarea tuturor datelor, pentru a lua o decizie buna. Totusi, nu era clar ce proces mental are loc pentru ca acest lucru sa fie posibil.

In cadrul studiului, cercetatorii au ascuns informatii, acestea fiind prezentate foarte pe scurt, astfel ca nu au fost niciodata percepute in mod constient. Totusi, informatiile au fost plasate subliminal in creier si a fost analizata masura in care acestea influenteaza raspunsurile la informatiile percepute constient.

Cum s-a desfasurat studiul?

Au fost recrutati 16 participanti, sanatosi, de varste diferite, pentru a participa la experiment. Participantilor li s-a cerut sa indeplineasca doua sarcini. Prima sarcina a fost reprezentata de inducerea unor informatii in mod inconstient, iar pentru a doua sarcina voluntarii au spus cand au vazut un patrat rosu sau albastru pe un ecran. Acestia au indeplinit sarcinile, iar apoi fie au ramas treji, fie au dormit timp de 90 de minute, iar apoi au indeplinit sarcinile din nou.

Folosind EEG, adica activitate electrica produsa in mod natural in creier, cercetatorii au masurat schimbarile din activitatea creierului inainte si dupa somn. Somnul a imbunatatit viteza de procesare in cazul primei sarcini, dar nu si in cazul celei de-a doua sarcini. Acest lucru sugereaza ca somnul ajuta la procesarea informatiilor care nu sunt acumulate in mod constient.

De asemenea, un alt aspect important este ca memoria este intarita in timpul somnului. Specialistii sugereaza ca informatiile obtinute pot fi procesate intr-un mod mai profund si mai calitativ in timpul somnului.

Totusi, este necesara o cercetare mai profunda, cu un esantion mai mare, pentru a compara rezultatele in functie de varsta si pentru a investiga mecanismele neuronale care stau la baza acestui fenomen.

Sursa: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-10/uob-dnh100418.php

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Multi dintre noi trateaza somnul ca pe un lux, nu ca pe o necesitate. Intotdeauna exista inca ceva de facut inainte de a merge la somn. In Statele Unite exista aproximativ 70 de milioane de persoane care dorm prost si nu suficient cat sa absoarba beneficiile fizice, emotionale si cognitive ale somnului . Motivele lipsei de somn sunt impuse si de...
Dereglarea bioritmului, deshidratarea sau imobilizarea pe o perioada mai lunga de timp au efecte negative asupra organismului in cazul zborurilor cu avionul pe distante mari. Exista cateva metode preventive de care putem tine cont pentru a ne simti mai bine. Comenteaza pe Forumul MedLive.ro. Diferenta de fus orar aduce cu sine o stare similara...
Jumatate dintre persoanele cu varste de peste 55 de ani au raportat tulburari ale somnului, dar aceasta nu este o problema rar intalnita nici in randul celor mai tineri. Un nou studiu ofera solutia simpla pentru un somn mai linistit. Studiul, publicat in revista JAMA Journal, spune ca meditatia poate imbunatati somnul. Cercetatorii au studiat 49...
Somnul ajuta memoria / Foto: FreeDigitalPhoto Este binecunoscut faptul ca somnul are un rol semnificativ, cand vorbim de memorie si abilitatile de invatare. Un nou studiu, publicat de BBC News, demonstreaza insa importanta viselor in procesul de memorare. Studiul, coordonat de oamenii de stiinta de la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC...
Cercetatorii demonstreaza, printr-un nou studiu, ca barbatii ajunsi la maturitate, care dorm 5 ore pe noapte, sau mai putin, au un risc dublu de a face boli cardiovasculare in urmatoarele doua decenii spre deosebire de barbatii care dorm 7-8 ore, anunta sciencedaily.com. ”Pentru persoanele cu o viata activa si aglomerata, somnul poate parea o...