Publicat la: 
10/01/2017

Somnul la pranz poate imbunatati functiile cerebrale la persoanele in varsta

Odihna de o ora la pranz poate oferi un impuls mintal pentru adultii in varsta, sugereaza un nou studiu efectuat de un grup de cercetatori de la Universitatea din Pennsylvania.

Somnul in timpul zilei a fost asociat cu imbunatatirea memoriei precum si a capacitatii de a gandi mai clar, informeaza webmd.com.

Studiul a inclus analizele medicale a 3.000 de adulti in varsta de 65 de ani. Cercetatorii au analizat obiceiurile legate de odihna pe timp de noapte in randul participantilor, precum si daca acestia obisnuiau sa doarma la pranz, pentru a determina daca odihna din timpul zilei are un efect benefic asupra sanatatii lor mintale.

Aproape 60% dintre persoanele participante obisnuiau ca dupa masa de pranz sa se odihneasca. Durata somnului de pranz a variat de la 30 de minute la o ora.

Participantii care au dormit cu regularitate o ora la pranz au avut rezultate mai bune la testele neuropsihologice, prin comparatie cu cei care obisnuiau sa doarma mai putin, detasandu-se semnificativ ca rezultat de cei care nu obisnuiau sa doarma deloc pe durata zilei.

In randul celor din urma, abilitatile mentale au fost pana la de 6 ori mai slabe prin comparatie cu persoanele care se odihneau la pranz in fiecare zi, arata datele studiului publicat recent in revista de specialitate "Journal of the American Geriatrics Society."

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Vesa Damaris
Medic Primar...
Hertea Cristina,Doctor
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 13