Publicat la: 
18/05/2013

Cei mai mulţi dintre români - 90% - spun că sănătatea este principalul motiv pentru care sunt atenţi la ceea ce mănâncă, în timp ce 10% consideră că "este important să ştim ce mâncăm", potrivit unui sondaj IRES, realizat pe 14 şi 15 mai. Sondajul relevă că 70% dintre respondenţi nu îşi permit din raţiuni financiare să aleagă o hrană sănătoasă, iar 19% din lipsă de timp.

Sondajul relevă că 70% dintre respondenţi nu îşi permit din raţiuni financiare să aleagă o hrană sănătoasă, iar 19% din lipsă de timp.

În privinţa alimentelor pe care le cumpără din magazine, 76% dintre persoanele chestionate sunt atente la termenul de valabilitate al produselor, 69% la modul în care arată acestea, 39% la ambalaj, 57% la preţ, iar 81% acordă o atenţie deosebită mirosului.

Referitor la masa cea mai importantă din timpul zilei, 30% dintre respondenţi indică prânzul, 15% - micul dejun, 7% - cina, în timp ce 22% apreciază că toate cele trei mese ale zilei sunt la fel de importante.

Carnea este preferată de 21% dintre respondenţi, 19% optează pentru legume, 18% aleg ciorbele, 8% - supele, 6% - mâncărurile pe bază de cartofi, 5% - sarmalele, 3% - lactatele şi brânzeturile şi doar 1% fructele.

Cei mai mulţi dintre respondenţi (89%) servesc masa de prânz acasă, 9% la serviciu, iar 1% la restaurant.

Potrivit sondajului, merele sunt fructele preferate de 56% dintre respondenţi, bananele de 10%, portocalele de 7%, perele de 6%, iar căpşunele de 4%. Kiwi, pepenele, cireşele, grapefruitul, ananasul, piersicile, mandarinele şi avocado se bucură de preferinţele a doar 1% dintre cei chestionaţi. 45% dintre aceştia consumă zilnic fructe, în timp ce 39% răspund cu 'de câteva ori pe săptămână', iar 9% - 'de câteva ori pe lună'. 7% declară că mănâncă foarte rar fructe.

Roşiile sunt legumele pentru care optează 36% dintre persoanele intervievate, iar pentru morcovi - 18%. Consumul de cartofi este preferat de 8% dintre respondenţi, iar fasolea de 5%.

Pentru desert, 41% dintre cei intervievaţi aleg prăjiturile, 8% - plăcintele, 8% - îngheţata, 5% - fructele, 4% - clătitele, gogoşile sau papanaşii, şi tot 4% - ciocolata. Restul optează pentru budinci, compot sau alt desert. 12% dintre persoanele chestionate au declarat că nu au un desert preferat.

Volumul eşantionului IRES a fost de 1.160 de persoane, cu vârste pornind de la 18 ani. Chestionarele au fost realizate în zilele de 14 şi 15 mai. Eroarea maximă tolerată este de plus/minus 2,9%.

Sursa: Agerpres

Specialitate: 
Comentarii

89% servesc masa de prânz acasă? S-a aplicat chestionarul numai pensionarilor si copiilor? Chiar asa, cum a fost aplicat chestionarul si in ce interval orar? Ca mie mi se pare nu numai ca are o marja de eroare mult mai mare decat cea declarata, dar si ca variantele de raspuns cu raspuns unic sunt prost facute. Nu mi se pare relevant deloc.

A fost o completare subiectiva. Eu vad 1 din 10 romani care mananca sanatos. Si sa fim seriosi, toata lumea stie ca nu ii asa.

Mereu m-am intrebat ce o fi in mintea ingusta a celor care cumparara rosii de sera. O inertie culinara? Ceva de genul "trebuie sa am rosii in casa"? Dintre toate legumele de sera, rosiile cred ca sunt leguma cea mai lipsita de gust. Iar intrebarea la care s-a raspuns cu "81% acordă o atenţie deosebită mirosului" este probabil cel putin idioata. Voi mirositi lucrurile din hipermarketuri? Daca da - cum faceti asta? :))))))))

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Articole similare

Seminarul Salvati Copiii / Foto: Arhiva organizatiei La nivelul anului 2007, se estima ca 880.709 copii din Romania intruneau criteriile de diagnostic pentru o problema de sanatate mintala, dintre care 572.461 cu tulburari de anxietate, 220.177 cu ADHD, 154.124 cu depresie, 88.070 cu tulburare de conduita, 44.035 cu schizofrenie si tulburari...
Principalele pierderi sunt la nivelul producatorilor si al consumatorilor si sunt legate de productia de produse proaspete. 20% din produsele proaspete se pierd din cauze cum ar fi: deteriorarea accidentala in timpul treieratului sau culesului fructelor, daune provocate de insecte, daune mecanice in timpul recoltarii si sortarii ca urmare a...
Matthew Liao, profesor de Bio-etica la Universitatea din New York, a starnit controverse cu o lucrare viitoare care va fi publicata in Ethics, Policy and the Environment, care exploreaza modificarea biomedicala la oameni pentru a combate schimbarile climatice. De exemplu, Liao sugereaza ca oamenii ar putea sa ia pastile care sa le provoace o...
Medicamentul contrafacut se vinde ca "leac miraculos", "descoperire stiintifica revolutionara" sau "alternativa la medicamente sau interventii chirurgicale." Comercializarea lui mizeaza pe dorintele oamenilor de a gasi solutii simple la probleme de sanatate precum pierderea in greutate, disfunctii erectile sau vindecarea de boli grave (cancerul...
Cum se manifesta psoriazisul? De ce apare si cum se trateaza corect? Poate fi prevenit? Dr. Diana Placintescu, medic primar dermatolog, a discutat online cu cititorii MedLive. Dr. Diana Placintescu este medic primar dermato-venerolog la clinica Dermalife din Bucuresti, avand peste 15 ani experienta in dermatologie. Este vicepresedinte al...