Publicat la: 
18/05/2013

Cei mai mulţi dintre români - 90% - spun că sănătatea este principalul motiv pentru care sunt atenţi la ceea ce mănâncă, în timp ce 10% consideră că "este important să ştim ce mâncăm", potrivit unui sondaj IRES, realizat pe 14 şi 15 mai. Sondajul relevă că 70% dintre respondenţi nu îşi permit din raţiuni financiare să aleagă o hrană sănătoasă, iar 19% din lipsă de timp.

Sondajul relevă că 70% dintre respondenţi nu îşi permit din raţiuni financiare să aleagă o hrană sănătoasă, iar 19% din lipsă de timp.

În privinţa alimentelor pe care le cumpără din magazine, 76% dintre persoanele chestionate sunt atente la termenul de valabilitate al produselor, 69% la modul în care arată acestea, 39% la ambalaj, 57% la preţ, iar 81% acordă o atenţie deosebită mirosului.

Referitor la masa cea mai importantă din timpul zilei, 30% dintre respondenţi indică prânzul, 15% - micul dejun, 7% - cina, în timp ce 22% apreciază că toate cele trei mese ale zilei sunt la fel de importante.

Carnea este preferată de 21% dintre respondenţi, 19% optează pentru legume, 18% aleg ciorbele, 8% - supele, 6% - mâncărurile pe bază de cartofi, 5% - sarmalele, 3% - lactatele şi brânzeturile şi doar 1% fructele.

Cei mai mulţi dintre respondenţi (89%) servesc masa de prânz acasă, 9% la serviciu, iar 1% la restaurant.

Potrivit sondajului, merele sunt fructele preferate de 56% dintre respondenţi, bananele de 10%, portocalele de 7%, perele de 6%, iar căpşunele de 4%. Kiwi, pepenele, cireşele, grapefruitul, ananasul, piersicile, mandarinele şi avocado se bucură de preferinţele a doar 1% dintre cei chestionaţi. 45% dintre aceştia consumă zilnic fructe, în timp ce 39% răspund cu 'de câteva ori pe săptămână', iar 9% - 'de câteva ori pe lună'. 7% declară că mănâncă foarte rar fructe.

Roşiile sunt legumele pentru care optează 36% dintre persoanele intervievate, iar pentru morcovi - 18%. Consumul de cartofi este preferat de 8% dintre respondenţi, iar fasolea de 5%.

Pentru desert, 41% dintre cei intervievaţi aleg prăjiturile, 8% - plăcintele, 8% - îngheţata, 5% - fructele, 4% - clătitele, gogoşile sau papanaşii, şi tot 4% - ciocolata. Restul optează pentru budinci, compot sau alt desert. 12% dintre persoanele chestionate au declarat că nu au un desert preferat.

Volumul eşantionului IRES a fost de 1.160 de persoane, cu vârste pornind de la 18 ani. Chestionarele au fost realizate în zilele de 14 şi 15 mai. Eroarea maximă tolerată este de plus/minus 2,9%.

Sursa: Agerpres

Specialitate: 
Comentarii

89% servesc masa de prânz acasă? S-a aplicat chestionarul numai pensionarilor si copiilor? Chiar asa, cum a fost aplicat chestionarul si in ce interval orar? Ca mie mi se pare nu numai ca are o marja de eroare mult mai mare decat cea declarata, dar si ca variantele de raspuns cu raspuns unic sunt prost facute. Nu mi se pare relevant deloc.

A fost o completare subiectiva. Eu vad 1 din 10 romani care mananca sanatos. Si sa fim seriosi, toata lumea stie ca nu ii asa.

Mereu m-am intrebat ce o fi in mintea ingusta a celor care cumparara rosii de sera. O inertie culinara? Ceva de genul "trebuie sa am rosii in casa"? Dintre toate legumele de sera, rosiile cred ca sunt leguma cea mai lipsita de gust. Iar intrebarea la care s-a raspuns cu "81% acordă o atenţie deosebită mirosului" este probabil cel putin idioata. Voi mirositi lucrurile din hipermarketuri? Daca da - cum faceti asta? :))))))))

Pagini

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Mihai Bogdan,Medic Primar
Medic Primar
Pop Anca Oana
Medic Specialist
Medic Specialist
Lector...

Articole similare

Cei mai multi dintre noi ar recunoaste probabil depresia clasica: valul greu de tristete si disperare. Dar daca nu se manifesta astfel, daca ai putea sa fii deprimat fara sa stii? "Depresia nu arata intotdeauna ca tristete debilitanta", explica Richard Kravitz, profesor de medicina interna la Universitatea din California (Davis), pentru...
O zi plina de energie/ Foto: MorgueFile.com Cofeina si zaharul sunt substantele cel mai des consumate pentru plusul de energie pe care il dau organismului nostru, mai ales in momentele de oboseala. Insa exista alternative mai putin toxice pentru corpul uman, care au acelasi efect. Iata care sunt acestea, conform medicinenet.com. Alimente...
Scanare creier sanatos (stanga) si scanare creier afectat de Alzheimer (dreapta)/ Foto: Wikimedia Commons Tulburarile creierului reprezinta cea mai mare provocare economica in domeniul sanatatii. Acest lucru are o explicatie simpla: afectiunile cerebrale sunt foarte comune. Cu toate acestea, in ciuda faptului ca o persoana din patru va suferi...
dr. Vlad Stroescu In jurul personajului numit psihiatru (indiferent cine este actorul care il interpreteaza) exista o intreaga colectie de confuzii si idei de-a gata, unele de bine, multe de rau, ba chiar si o anumita aura de nemeritat mister. E de datoria noastra, a profesionistilor sanatatii mintale, sa incercam sa disipam din ceturile in care...
Femeile fumatoare si supraponderale au o perceptie mai slaba a gustului dulciurilor si grasimilor, fiind inclinate sa consume mai mult din aceste categorii de alimente - arata un studiu realizat de cercetatori de la Universitatea din Washington, preluat de passionsante.be. Se stie in prezent ca cine renunta la fumat se poate ingrasa (de cele...