Sondaj: 90% dintre români spun că sănătatea e principalul motiv pentru care sunt atenţi la ce mănâncă

Studii
18 Mai 2013
Autor: Echipa medicală MedLife
Cei mai mulţi dintre români - 90% - spun că sănătatea este principalul motiv pentru care sunt atenţi la ceea ce mănâncă, în timp ce 10% consideră că "este important să ştim ce mâncăm", potrivit unui sondaj IRES, realizat pe 14 şi 15 mai. Sondajul relevă că 70% dintre respondenţi nu îşi permit din raţiuni financiare să aleagă o hrană sănătoasă, iar 19% din lipsă de timp. Sondajul relevă că 70% dintre respondenţi nu îşi permit din raţiuni financiare să aleagă o hrană sănătoasă, iar 19% din lipsă de timp. În privinţa alimentelor pe care le cumpără din magazine, 76% dintre persoanele chestionate sunt atente la termenul de valabilitate al produselor, 69% la modul în care arată acestea, 39% la ambalaj, 57% la preţ, iar 81% acordă o atenţie deosebită mirosului. Referitor la masa cea mai importantă din timpul zilei, 30% dintre respondenţi indică prânzul, 15% - micul dejun, 7% - cina, în timp ce 22% apreciază că toate cele trei mese ale zilei sunt la fel de importante. Carnea este preferată de 21% dintre respondenţi, 19% optează pentru legume, 18% aleg ciorbele, 8% - supele, 6% - mâncărurile pe bază de cartofi, 5% - sarmalele, 3% - lactatele şi brânzeturile şi doar 1% fructele. Cei mai mulţi dintre respondenţi (89%) servesc masa de prânz acasă, 9% la serviciu, iar 1% la restaurant. Potrivit sondajului, merele sunt fructele preferate de 56% dintre respondenţi, bananele de 10%, portocalele de 7%, perele de 6%, iar căpşunele de 4%. Kiwi, pepenele, cireşele, grapefruitul, ananasul, piersicile, mandarinele şi avocado se bucură de preferinţele a doar 1% dintre cei chestionaţi. 45% dintre aceştia consumă zilnic fructe, în timp ce 39% răspund cu 'de câteva ori pe săptămână', iar 9% - 'de câteva ori pe lună'. 7% declară că mănâncă foarte rar fructe. Roşiile sunt legumele pentru care optează 36% dintre persoanele intervievate, iar pentru morcovi - 18%. Consumul de cartofi este preferat de 8% dintre respondenţi, iar fasolea de 5%. Pentru desert, 41% dintre cei intervievaţi aleg prăjiturile, 8% - plăcintele, 8% - îngheţata, 5% - fructele, 4% - clătitele, gogoşile sau papanaşii, şi tot 4% - ciocolata. Restul optează pentru budinci, compot sau alt desert. 12% dintre persoanele chestionate au declarat că nu au un desert preferat. Volumul eşantionului IRES a fost de 1.160 de persoane, cu vârste pornind de la 18 ani. Chestionarele au fost realizate în zilele de 14 şi 15 mai. Eroarea maximă tolerată este de plus/minus 2,9%. Sursa: Agerpres

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării