Sparanghel (Asparagus): beneficii, proprietăți, contraindicații

Nutriție
24 Iulie 2024
Autor: Echipa medicală MedLife
sparanghel asparagus beneficii proprietati contraindicatii

Despre sparanghel (asparagus)

Sparanghelul este o legumă delicioasă de primăvară, cunoscută pentru forma sa subțire, asemănătoare unei sulițe. Numele provine de la cuvântul grecesc „asparagos”, care înseamnă „a răsări”, de aceea în România i se mai spune, deși rar, și asparagus. Există două tipuri de sparanghel, dar singura diferență este culoarea. Sparanghelul alb este pur și simplu sparanghelul verde care nu a văzut niciodată lumina zilei. Planta este cultivată sub pământ pentru a bloca razele soarelui, împiedicând fotosinteza și dezvoltarea clorofilei, care transformă sparanghelul în verde. El a fost găsit pentru prima dată în Marea Mediterană în urmă cu mii de ani, iar de atunci a fost popular. Gustul său delicat și versatilitatea au făcut din el un produs de bază în întreaga lume. Ajută și faptul că beneficiile pentru sănătate ale sparanghelului sunt destul de impresionante.

Ce beneficii are sparanghelul

  • Sparanghelul ajută la depresie

    Folatul poate reduce riscul de depresie, potrivit unui articol științific. Acesta poate face acest lucru prin prevenirea formării unei cantități prea mari de homocisteină în organism. Homocisteina este un aminoacid care poate bloca sângele și substanțele nutritive să ajungă la creier. Dacă este prezentă o cantitate prea mare de homocisteină, aceasta poate, de asemenea, să interfereze cu producția de serotonină, dopamină și noradrenalină, hormoni ai stării de bine. Acești hormoni reglează starea de spirit, somnul și pofta de mâncare.

  • Sparanghelul și accidentele cerebrale

    Utilizarea folatului pentru a gestiona nivelul de homocisteină poate reduce riscul de accident vascular cerebral, conform cercetărilor analizate de Office of Dietary Supplements (ODS). Dovezile provin din studii în care oamenii au luat suplimente de folat. 

  • Sparanghel pentru sănătatea cardiovasculară

    Sparanghelul conține fibre, potasiu și antioxidanți, toate acestea putând favoriza sănătatea inimii.

  • Sparanghelul previne osteoporoza

    Sparanghelul conține fosfor, fier, vitamina K și calciu, toate acestea contribuind la sănătatea oaselor.

  • Sparanghel pentru prevenirea cancerului

    Nivelurile ridicate de radicali liberi din organism pot duce la deteriorarea celulelor, care poate duce la apariția cancerului. Sparanghelul oferă o serie de antioxidanți care pot ajuta organismul să elimine aceste substanțe nedorite. Potrivit ODS, oamenii de știință au descoperit legături între nivelurile scăzute de folat și diverse forme de cancer. Cu toate acestea, ei notează că sunt necesare mai multe cercetări pentru a identifica ce rol poate juca folatul alimentar. Fibrele pot ajuta la prevenirea cancerului colorectal, potrivit rezultatelor unui studiu de screening. Cercetătorii au constatat că persoanele cu o dietă bogată în fibre au fost semnificativ mai puțin susceptibile de a dezvolta cancer colorectal decât cele care au consumat cantități scăzute de fibre.

  • Sparanghel în digestie

    Pentru că este bogat în fibre și apă, ajută la prevenirea constipației și la menținerea unui tract digestiv sănătos.

Ce proprietăți are sparanghelul

Sparanghelul posedă, de asemenea, cantități mici de alți micronutrienți, inclusiv fier, zinc și riboflavină. Este o sursă excelentă de vitamina K, un nutrient esențial implicat în coagularea sângelui și în sănătatea oaselor. În plus, sparanghelul este bogat în folat, un nutrient vital pentru o sarcină sănătoasă și pentru multe procese importante din organism, inclusiv pentru creșterea celulelor și formarea ADN-ului. Obținerea unei cantități suficiente de folat de vitamina B în timpul sarcinii este vitală pentru dezvoltarea sănătoasă a fătului. Folatul ajută la reducerea riscului de defecte ale tubului neural și de boli precum spina bifida. O jumătate de ceașcă de sparanghel îi oferă unei persoane însărcinate aproape un sfert din folatul necesar într-o zi. Sparanghelul poate fi consumat și de bebeluși, de îndată ce aceștia încep să mănânce alimente solide, în general în jurul vârstei de 6 luni. Dar sparanghelul nu este util doar în sarcină. O persoană care nu primește suficient folat poate să ajungă să fie anemică.

Utilizări ale sparanghelului

Sparanghelul este o legumă versatilă, disponibilă într-o gamă variată de moduri de preparare. Sparanghelul se consumă cel mai bine gătit deoarece căldura ajută la înmuierea sa. Fierberea, gătitul la aburi, prăjirea și grătarul sunt toate metode comune de gătit această legumă. De obicei, se servește sparanghelul cu sos hollandaise, dar poate fi servit și în multe alte moduri.

Iată câteva feluri în care sparanghelul poate fi inclus în dietă:

  • Prăjit la grătar cu condimente și consumat ca garnitură;
  • Gătit (fiert), apoi răcit și adăugat la salate;
  • Tăiat în bucăți mici și adăugat în mâncăruri înăbușite;
  • Presărat cu brânză și copt la cuptor ca gustare;
  • Adăugat în paste pentru un plus de prospețime;
  • Învelit în albuș de ou, apoi în pesmet și copt; 
  • Adăugat într-o omletă pentru o creștere nutrițională.
sparanghel asparagus beneficii proprietati contraindicatii

Ce valori nutriționale are sparanghelul

Sparanghelul este sărac în calorii, dar are un profil nutritiv impresionant. O jumătate de cană (90 de grame) de sparanghel gătit conține:

  • Calorii: 20;
  • Proteine: 2,2 grame;
  • Grăsimi: 0,2 grame;
  • Fibre: 1,8 grame;
  • Vitamina C: 12% din doza zilnică zilnică recomandată (DZR);
  • Vitamina A: 18% din DZR;
  • Vitamina K: 57% din DZR;
  • Folat: 34% din DZR;
  • Potasiu: 6% din DZR;
  • Fosfor: 5% din DZR;
  • Vitamina E: 7% din DZR.

Recomandări pentru sparanghel

O recomandare a sparanghelului despre care se vorbește prea puțin are legătură cu mahmureala. Dacă cineva se trezește mahmur, o farfurie de sparanghel rumenit sigur nu e în lista sa de priorități dimineața. Cu toate acestea, consumând sparanghel, i se va face o favoare organismului. Într-un mod surprinzător, cercetările arată că sparanghelul conține două enzime care pot:

  • Crește capacitatea de procesare a alcoolului, reducând efectele neplăcute ale acestuia;
  • Proteja ficatul de efectele toxice ale alcoolului.

Un aspect interesant este că aceste enzime se găsesc în frunzele care se află în vârful plantei de sparanghel - o parte adesea neglijată. Cu toate acestea, întreaga plantă este comestibilă. Un alt studiu, dar care nu a fost efectuat pe oameni, sugerează, de asemenea, că sparanghelul poate îmbunătăți nivelul de colesterol, ceea ce ar putea fi benefic pentru ficat (cu mențiunea că se necesită mai multe cercetări pentru a stabili dacă efectele sunt similare la oameni).

Contraindicații pentru sparanghel

Persoanele cu anumite probleme de sănătate nu ar trebui să mănânce prea mult sparanghel. Vitamina K joacă un rol esențial în coagularea sângelui. Orice persoană care ia un anticoagulant, cum ar fi warfarina (Coumadin), nu ar trebui să crească sau să scadă brusc consumul de vitamina K. Este important să discute mai întâi cu un medic despre orice schimbare majoră în alimentație. Totodată, suplimentele din extract de sparanghel sunt disponibile pentru cumpărare, dar, de asemenea, este recomandată o discuție cu un medic înainte de a încerca aceste suplimente sau orice alte suplimente, pentru că ele pot interfera cu medicamentele sau pot fi nepotrivite pentru unele persoane.

Bibliografie

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/270805
  2. https://www.healthline.com/nutrition/asparagus-benefits
  3. https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-asparagus/
  4. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-asparagus

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării