Rucola: beneficii, proprietăți, contraindicații
Despre rucola
Rucola, cunoscută și sub numele de Eruca vesicaria, este o legumă cruciferă, înrudită cu broccoli, kale și varza de Bruxelles. Frunzele au o aromă piperată, picantă și conțin niveluri ridicate de nitrați și polifenoli beneficii pentru sănătate.
Ce beneficii are rucola
Această verdeață delicioasă este un aliment cu o densitate mare de nutrienți, bogat în fibre și fitochimicale. Rucola este săracă în zahăr, calorii, carbohidrați și grăsimi. Este bogată în mai mulți nutrienți vitali. Printre aceștia se numără:
- Calciu, care ajută sângele să se coaguleze normal. Este, de asemenea, necesar pentru sănătatea oaselor, sănătatea dinților, funcția musculară și funcția nervoasă.
- Potasiu, un mineral și un electrolit care este vital pentru inima și funcția nervoasă. De asemenea, ajută mușchii să se contracte normal. Potasiul ajută la reducerea efectelor negative ale sodiului și, din acest motiv, poate fi benefic pentru persoanele cu tensiune arterială ridicată. În plus, un studiu publicat în Journal of the American Heart Association a concluzionat că un regim alimentar bogat în legume crucifere ar putea reduce ateroscleroza la femeile în vârstă. Ateroscleroza este o afecțiune comună în care placa se acumulează în artere, crescând riscul unei persoane de probleme cardiovasculare.
- Folat, o vitamină B. Ajută la susținerea producției de ADN și a altor materiale genetice. Este deosebit de important pentru femeile care sunt însărcinate sau care intenționează să rămână însărcinate. Deficitul de folat în sarcină poate duce la spina bifida, un defect al tubului neural.
- Vitamina C, un antioxidant puternic care ajută la susținerea sistemului imunitar. Cunoscută și sub numele de acid ascorbic, vitamina C este importantă pentru sănătatea țesuturilor și pentru absorbția fierului din alimente.
- Vitamina K, care este și ea implicată în metabolismul osos. Consumul adecvat de vitamina K îmbunătățește sănătatea oaselor, jucând un rol esențial în mineralizarea oaselor și ajută la îmbunătățirea modului în care organismul absoarbe calciul.
- Vitamina A, termen generic pentru un grup de retinoizi solubili în grăsimi. Vitamina A este un antioxidant puternic, care susține funcția imunitară, creșterea celulelor, vederea nocturnă și sănătatea generală a ochilor. De asemenea, acționează pentru a ajuta la menținerea funcției renale, pulmonare și cardiace.
Ce proprietăți are rucola
De asemenea, rucola are proprietăți care pot reduce riscul de cancer al unei persoane. Un studiu recent a făcut legătura între consumul mai multor legume crucifere și reducerea riscului total de cancer, împreună cu o reducere a mortalității, indiferent de cauză. Legumele crucifere sunt o sursă de glucosinolați, care sunt substanțe care conțin sulf. Este posibil ca glucosinolații să fie responsabili de gustul amar al plantelor, dar și de puterea lor de combatere a cancerului. Organismul descompune glucosinolații într-o serie de compuși benefici, inclusiv sulforafanul. Cercetătorii au descoperit că sulforafanul poate inhiba enzima histona deacetilază (HDAC), care este implicată în progresia celulelor canceroase. Capacitatea de a opri enzimele HDAC ar putea face din alimentele care conțin sulforafan o parte potențial semnificativă a tratamentului cancerului în viitor. Rapoartele au asociat dietele bogate în legume crucifere cu un risc redus de cancer de sân, cancer colorectal, cancer pulmonar, cancer de prostată și altele. Cu toate acestea, cercetările sunt limitate, iar oamenii de știință au nevoie de mai multe dovezi de înainte de a confirma aceste beneficii.
Cum și când se utilizează rucola
Rucola este ușor de cultivat și este perfectă pentru o mini-grădină chiar și pe pervazul ferestrei. Atunci când este cumpărată din magazin sau culeasă proaspătă, oamenii ar trebui să păstreze rucola în frigider și să o folosească în câteva zile de la cumpărare. Rucola poate fi folosită în plus sau chiar în locul celor mai multe tipuri de salată și ierburi aromatice. Spre deosebire de multe salate verzi cu gust mai subtil, rucola are o aromă deosebit de distinctivă și piperată, care adaugă un gust unic salatelor și altor mâncăruri reci.
Ca și pătrunjelul, rucola poate fi mestecată pentru a ajuta la combaterea respirației urât mirositoare. Florile, semințele și frunzele de rucola sunt toate comestibile. Semințele se pot consuma întregi sau presate într-un ulei. Există încă o versiune a acestei legume, numită rucola sălbatică și al cărei gust este și mai „înțepător”. De asemenea, există și baby rucola, care este o rucola pe care fermierii o recoltează mai devreme.
Ce valori nutriționale are rucola
Conform bazei de date nutritive a Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite, aproximativ 20 de grame (g) de rucola conțin 5 calorii, 0,516 g proteine și 0,132 g grăsimi. De asemenea, aceeași cantitate de rucola furnizează 27,7% de vitamina K din consumul recomandat zilnic pentru un adult, 3,2% de calciu și 2,5% de vitamina C.
Recomandări pentru rucola
Oamenii obișnuiesc să adauge rucola proaspătă la salate, dar aceasta se folosește și în paste, pizza și sosuri, la fel ca alte frunze verzi. Din cauza aromei sale piperate, oamenii amestecă adesea rucola cu alte verdețuri mai „blânde”.
Iată câteva sfaturi pentru a încorpora mai multă rucola în rutina zilnică:
- Se poate adaugă rucola proaspătă la o omletă sau peste ouă-ochiuri;
- Rucola poate fi chiar prăjită într-o cantitate mică de ulei de măsline extravirgin, apoi asezonată cu piper negru proaspăt măcinat și parmezan proaspăt ras. Se consumă ca garnitură sau deasupra unui cartof la cuptor;
- Se mai poate adăuga rucola într-un un sendviș, în smoothie sau peste pizza, dar la final, când aceasta este scoasă din cuptor. Când rucola este gătită, își pierde o parte din puterea sa piperată;
- Poate fi servită ca o salată de garnitură cu nimic altceva decât un strop de ulei de măsline extravirgin, sare și piper;
- Forma frunzelor de rucola și gustul acesteia o fac, de asemenea, o completare interesantă a salatelor cu citrice și fructe de pădure;
- Rucola poate fi folosită ca alternativă la busuioc pentru a face pesto.
Contraindicații pentru rucola
Persoanele care iau anticoagulante, cum ar fi warfarina (Coumadin), ar trebui să evite să înceapă brusc să consume mai multe sau mai puține alimente care conțin vitamina K, deoarece această vitamină joacă un rol vital în coagularea sângelui. Dacă este depozitat necorespunzător, un suc de legume care conține nitrați (care se găsesc în rucola) poate acumula bacterii care transformă nitratul în nitriți și contaminează sucul. Consumul unor niveluri foarte ridicate de nitriți poate fi dăunător. Mai trebuie luat în considerare faptul că consumul de doze mari de alimente bogate în nitrați poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi nitratul organic, nitroglicerina sau nitriții medicamentelor care tratează angina pectorală, de exemplu.
Bibliografie
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/282769
- https://www.healthline.com/health/food-nutrition/arugula
- https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-arugula
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie
Linte - Beneficii, proprietăți, contraindicații
Ideală în diete vegetariene, lintea face parte din leguminoasele potrivite pentru un stil de viață sănătos și echilibrat. Este un aliment cu multiple beneficii pentru organism, având proprietăți care contribuie la buna funcționare a sistemului digestiv, susține dietele de slăbire și pr...
Loboda: beneficii, recomandări, contraindicații
Loboda, cunoscută din punct de vedere științific sub denumirea de „Atriplex hortensis”, este o plantă comestibilă apreciată pentru frunzele sale bogate în nutrienți. Disponibilă în varietăți de culori, inclusiv albă și roșie, loboda este adesea folosită în salate, supe și diver...
Capere - Beneficii, proprietăți, contraindicații
Caperele fac parte dintre ingredientele incluse pentru gustul și proveniența lor în bucătăria mediteraneeană. Astfel, caperele conferă consumatorilor o mulțime de beneficii nutriționale. Proprietățile lor nutritive fac din capere o alegere inspirată pentru un stil de viață sănătos, d...