MEDICINA GENERALA

09 Octombrie 2018

Specialistii au dezvoltat o noua metoda pentru a intelege mai bine hipocampul, o regiune a creierului

Boala Alzheimer este una dintre cele mai grave afectiuni, care necesita o analiza detaliata a celei mai complexe structuri umane, si anume creierul. Ca acest lucru sa fie posibil, o echipa de cercetatori de la USC a ilustrat, in detaliu, circuitele interne ale hipocampului. Acestia au folosit markeri fluorescenti si animatii 3D pentru a prezenta structurile, conexiunile nervoase si functiile in detaliu. Studiul a fost publicat in ”Nature Neuroscience”, conform eurekalert.org.

”Am construit cea mai detaliata diagrama a hipocampului pana in prezent. Cu ajutorul acesteia putem observa fiecare regiune si modul in care functioneaza. Este o resursa pe care oamenii de stiinta o pot utiliza pentru a intelege mai bine cum degenerarea hipocampului poate provoca boli”, explica Michael S. Bienkowski, autorul principal al studiului.

Hipocampul este localizat la baza creierului si are rolul de a stoca amintiri si de a ajuta la reglarea emotiilor. Este prima parte a creierului afectata de boala Alzheimer, iar degenerarea hipocampului poate provoca si alte boli, precum epilepsie.

Pentru acest studiu specialistii au analizat creierul soarecilor deoarece este asemanator cu cel uman. Acestia pot folosi noua diagrama a hipocampului pentru a furniza medicamente care tintesc anumiti neuroni, fiind diminuate efectele secundare. Lucrarea este o parte a proiectului ”Mouse Connectome”, care colecteaza date despre conexiunile neuronale, iar apoi le impartaseste cu cercetatorii din peste 100 de tari. Acest proiect se axeaza pe bolile Huntington, Parkinson, Alzheimer si pe autism.

Oamenii de stiinta stiau ca hipocampul are patru componente principale. Datorita acestui studiu, acum se pot observa si sub-regiunile sale si modul in care celulele nervoase interactioneaza in intreaga structura. Aceasta tehnica noua traseaza caile neuronale si conexiunile folosind coloranti fluorescenti, care dezvaluie celule, sinapse neuronale si conexiunile cu restul creierului.

Boala Alzheimer este a sasea cauza principala de deces pentru persoanele in varsta si principala cauza a dementei in Statele Unite ale Americii. Acesta provoaca 93.500 de decese anual, la nivel national, iar rata decesului creste odata cu imbatranirea populatiei.

Proiectul ”Mouse Connectome”, de la USC, face parte dintr-un proiect mai amplu, finantat de Institutul National de Sanatate, ce isi propune sa cartografieze toate conexiunile creierului.

Studiul actual se concentreaza pe clasificarea neuronilor, in functie de genetica si de conectivitate, pentru a ajuta specialistii sa dezvolte strategii de tintire a anumitor neuroni care provoaca diferite boli. Creierul uman are aproximativ 100 de miliarde de neuroni, fiecare are alte aproximativ 10.000 de conexiuni, astfel incat cartografierea acestei retele este o provocare foarte mare, dar foarte utila.

Sursa: www.eurekalert.org



Medici NEUROLOGIE

MM
Marceanu Manuela-Rodica
Medic Primar
Marceanu Manuela-Rodica
Medic Primar

Doctor Centea Alexandru Octavian
Centea Alexandru Octavian
Medic Primar
Centea Alexandru Octavian
Medic Primar

Doctor Plesa Florentina-Cristina
Plesa Florentina-Cristina
Doctor
Plesa Florentina-Cristina
Doctor

Doctor Nicolae Horia
Nicolae Horia
Medic Primar
Nicolae Horia
Medic Primar

Doctor Mardirosevici Maria Luciana
Mardirosevici Maria Luciana
Medic Primar
Mardirosevici Maria Luciana
Medic Primar

Doctor Neagu Oana-Camelia
Neagu Oana-Camelia
Medic Primar Neurologie/EMG/EEG, Medic de Excelenta
Neagu Oana-Camelia
Medic Primar Neurologie/EMG/EEG, Medic de Excelenta

Doctor Petrea Adina Ioana
Petrea Adina Ioana
Medic Primar
Petrea Adina Ioana
Medic Primar

Doctor Gabor Gabriela Agneta
Gabor Gabriela Agneta
Doctor primar
Gabor Gabriela Agneta
Doctor primar

Vezi toți medicii

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.