Publicat la: 
24/09/2018

Cercetatorii de la Universitatea Northwestern au analizat datele a peste 1,5 milioane de oameni, care au completat chestionare, si au descoperit ca exista patru tipuri de personalitate, si anume ”obisnuit”, ”retinut”, ”egocentric” si ”model”. Acestea se bazeaza pe cinci trasaturi de baza: comportament nevrotic, extraversiune, sinceritate, agreabilitate si constiinta, conform sciencedaily.com.

Studiul a fost condus de Luis Amaral, de la ”McCormick School of Engineering” si a fost publicat in revista ”Nature Human Behaviour”.

”Oamenii au incercat sa clasifice tipurile de personalitate inca din timpul lui Hippocrates, dar literatura stiintifica a sustinut ca nu este ceva relevant. Totusi, acest studiu demonstreaza ca exista anumite tipuri de personalitate. La inceput, tipurile de personalitate se regaseau doar in literatura de dezvoltare personala, nu si in lucrarile stiintifice. Acum, consideram ca acest lucru se va schimba datorita acestui studiu”, declara co-autorul studiului, William Revelle, profesor de psihologie la Colegiul de Arte si Stiinte din Weinberg.

La inceput, Revelle era sceptic in privinta premisei studiului deoarece conceptul tipurilor de personalitate ramane controversat in psihologie.

Cum a decurs studiul?

Cercetatorii au adunat informatii de la 1.5 milioane de oameni, din intreaga lume, care au completat chestionare. Chestionarele au fost dezvoltate de-a lungul deceniilor, de comunitatea de specialisti, si au avut intre 44 si 300 de intrebari. Oamenii au facut voluntar aceste teste online din dorinta de a afla mai multe despre personalitatea lor.

”Un studiu atat de mare nu ar fi fost posibil inainte de internet. Inainte, un studiu putea cuprinde doar cateva sute de persoane, cum ar fi studentii dintr-un campus, dar acum avem toate aceste resurse online si oameni care doresc sa isi impartaseasca datele”, explica Amaral.

Astfel, au descoperit cele patru tipuri de personalitate:

  •          Obisnuit- oamenii obisnuiti pot fi nevrotici, sau pot tinde spre extraversiune si nu sunt foarte deschisi, sau sinceri. Din acest grup fac parte mai multe femei decat barbati.
  •          Retinut- oamenii retinuti sunt stabili din punct de vedere emotional, dar nu sunt deloc deschisi sau extrovertiti. Totusi, sunt persoane agreabile si constiincioase.
  •          Modele- oamenii care sunt vazuti drept modele sunt, de regula, maturi, dar sunt foarte deschisi catre tot ce e nou. Sunt conducatori si sunt oameni care au relatii bune cu cei din jur. Si in aceasta categorie exista mai multe femei decat barbati.
  •          Egocentric- Oamenii egocentrici sunt foarte extrovertiti, dar nu sunt deloc agreabili, constiinciosi, sau deschisi. Acest tip de personalitate este mai des intalnit printre tineri.

Prima incercare a specialistilor de a sorta datele folosind algoritmi traditionali a avut rezultate incerte.

”La inceput au fost 16 tipuri de personalitate, ceea ce e ridicol, daca ne bazam pe literatura de specialitate. Am dezvoltat o noua metoda pentru a rezolva problema de grupare si pentru a testa constatarile, iar astfel datele au inceput sa indice cele patru grupuri mari”, spune Amaral.

Algoritmul lor a folosit, initial, metode traditionale de grupare, urmand sa fie impuse niste constrangeri suplimentare. Pentru a fi siguri ca rezultatele sunt corecte, cercetatorii au folosit un grup de egocentrici, si anume baietii adolescenti. Daca rezultatele ar fi corecte, din punct de vedere demografic, acestia ar fi cei mai numerosi in respectivul grup, ceea ce s-a si intamplat.

Pe masura ce oamenii se maturizeaza, aceste trasaturi se schimba adesea. De exemplu, persoanele mai in varsta tind sa fie mai agreabile si mai constiincioase decat tinerii sub 20 de ani.

”Cand ne uitam la grupuri mari de oameni, observam clar ca exista anumite tendinte care se pot schimba in timp”, spune Amaral.

Sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/09/180917111612.htm

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Sahlean Mihaela,Psiholog Clinician Principal, Doctor in Psihologie
Psiholog...
Nedelcu Elena,Medic Specialist
Medic Specialist
Psiholog

Articole similare

Cercetatorii de la Universitatea Northwestern au analizat datele a peste 1,5 milioane de oameni, care au completat chestionare, si au descoperit ca exista patru tipuri de personalitate, si anume ”obisnuit”, ”retinut”, ”egocentric” si ”model”. Acestea se bazeaza pe cinci trasaturi de baza: comportament nevrotic, extraversiune, sinceritate,...
Alegerea hainelor pentru copiii gemeni/ Foto: dreamstime.com Desi nu exista nici un studiu stiintific despre efectele acestui obicei, psihologii sustin ca hainele reflecta personalitatea fiecaruia si ca a imbraca gemenii la fel duce la inhibarea identitatii. Comentati pe Forumul MedLive. Sunt frumosi si atrag privirile atunci cand sunt...
Cand cunoastem oameni noi, primele impresii legate de personalitatea lor pot fi influentate, cel putin partial, de forma corpului lor, potrivit unui nou studiu publicat in ”Psychological Science”, conform sciencedaily.com. ”Prin studiul nostru demonstram ca oamenii deduc o gama larga de trasaturi de personalitate doar privind caractersiticile...
Intr-un studiu celebru din 1972, oamenii de stiinta au oferit copiilor posibilitatea de a alege intre o singura bezea, primita in acel moment sau doua bezele, primite dupa 15 minute. Cercetarea a aratat ca cei care au asteptat au avut rezultate mai mari la teste in anii urmatori. Abilitatea de a amana satisfactiile are legatura si cu...
Barbatii care au anumite trasaturi de personalitate, care sunt extrovertiti, stabili emotional, constiinciosi si agreabili intretin relatii sexuale mai des si au mai multi copii, potrivit unui nou studiu, condus de specialistii de la ”QUT”, din Australia, conform eurekalert.org. Stephen Whyte si Ho Fai Chan, economisti comportamentali, au condus...