MEDICINA GENERALA

27 Septembrie 2018

Sportul este necesar pentru sanatatea inimii

sport

Activitatile fizice au o importanta globala majora pentru a preveni si pentru a controla afectiunile inimii si accidentul vascular cerebral, potrivit unui nou studiu, publicat in ”American College of Cardiololgy”. Specialistii si-au propus sa promoveze sanatatea, concentrandu-se pe factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, conform sciencedaily.com.

Sedentarismul este considerat unul dintre factorii de risc principali ai bolilor cardiace, pe langa fumat si nivelul ridicat de lipoproteine cu densitate joasa, care contin cea mai mare cantitate de colesterol, numit si ”colesterol rau”. Un studiu din anul 2012 a demonstrat ca sedentarismul cauzeaza 9% dintre decesele premature din intreaga lume, pe langa 6% din cauza bolilor cardiace, 7% diabetul de tip 2 si 10% cancerul de san si de colon.

Autorii studiului actual au analizat datele pentru a determina factorii personali si factorii legati de mediul inconjurator, care influenteaza activitatea fizica a oamenilor. Astfel, isi propun sa schimbe modul in care specialistii din domeniul sanatatii ii incurajeaza pe pacienti sa isi schimbe stilul de viata, optand pentru unul mai benefic pentru sanatatea inimii.

”Activitatea fizica corespunzatoare ar trebui sa fie un obicei urmat pe tot parcursul vietii. Sportul are nenumarate beneficii, indiferent de gen, etnie, sau varsta”, spune Gerald Fletcher, autor principal al studiului si profesor de medicina si boli cardiovasculare la Clinica Mayo, Florida.

Pesoanele active au un risc mai scazut cu 40% de a dezvolta boli de inima decat oamenii care nu fac sport.

Pentru a avea o inima sanatoasa, specialistii recomanda fie minim 150 de minute de exercitii fizice pe saptamana, la o intensitate medie, fie 75 de minute de exercitii fizice intense, de aerobic, saptamanal. Exercitiile aerobice reduc tensiunea arteriala sistolica cu 15 mmHg si pe cea diastolica cu 9 mmHg. De asemenea, aceste exercitii reduc riscul de accident vascular cerebral, alaturi de o dieta echilibrata.

In momentul actual, obiceiurile sedentare, precum statul jos, la televizor sau la calculator, ocupa aproape opt ore din ziua unui om obisnuit. O singura ora de exercitii fizice poate reduce considerabil mortalitatea. In plus, cercetatorii sustin ca sportul poate fi imbinat cu utilul in indeplinirea sarcinilor de zi cu zi, cum ar fi gradinaritul, treburile casnice, sau mersul pe jos, sau cu bicicleta, pana la locul de munca. In occident se discuta despre introducerea unor birouri si sali de conferinte in care sa nu existe scaune, si despre inlocuirea lifturilor cu scarile.

Succesul acestor studii care promoveaza stilul de viata sanatos consta in determinarea si motivatia oamenilor de a-si schimba obiceiurile sedentare.

”Ca si in cazul medicamentelor, fiecare pacient trebuie sa faca sport in functie de nevoile pe care le are, astfel ca este recomandat sa discute cu un specialist”, concluzioneaza Fletcher.

Sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/09/180924144042.htmEchipa MedLife de Cardiologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.