CUPLU

02 Iulie 2012

Statistici despre comportamentul sexual al tinerilor: 16,3% dintre tineri nu au folosit niciodata prezervativul

Cele mai noi statistici anuntate de Fundatia Tineri pentru Tineri, in cadrul programului "Educatie pentru Viata de Familie" derulat in licee, indica faptul ca 67,8% dintre tineri au utilizat un prezervativ la primul contact sexual, insa 16,3% dintre tinerii cu varste intre 14 si 25 de ani nu au folosit prezervativul niciodata. Fundatia a comunicat cele mai noi statistici (din Romania) privind comportamentul sexual al tinerilor din ziua de azi, statistici despre varsta la care tinerii din ziua de azi isi incep viata sexuala si concluzii din urma actiunilor de educatie sexuala derulate in scoli in ultimul an.

Cateva date:
  • 65% dintre tineri (14-25 ani) au facut prima data sex cu partenerii lor stabili.
  • 67,8% dintre tineri au utilizat un prezervativ la primul contact sexual. În același timp, tinerii care nu au folosit prezervativul justifică acest comportament prin faptul că acel contact sexual a fost neprevăzut (36%) sau prin încrederea în partener(ă) (28%).
  • 13% din tineri (15-24 de ani) au facut pentru prima data sex la prima intalnire. 18% dintre elevi au avut prima experienta sexuala la cateva zile dupa prima intalnire.
  • 16,3% dintre tinerii de 15-24 de ani (care si-au inceput viata sexuala) nu au folosit niciodata prezervativul.
  • 6 din 10 tineri (59,1%) au vrut sa foloseasca prezervativul cu partenerul, dar din acestia, 20,8% au fost convinsi de partener sa renunte la prezervativ.
  • Tinerii sunt insuficient informati despre infectiile cu transmitere sexuala. Aproape 2 din 10 tineri cred ca o persoana nu e infectata cu boli cu transmitere sexuala, daca nu prezinta niciun simptom vizibil. 1 din 3 tineri nu au stiut ce sa declare in acest sens si nu au avut nici o opinie (despre infectiile cu transmitere sexuala si HIV/SIDA).
  • Circa jumatate dintre tineri (47%) sunt de parere ca infectarea cu HIV are in toate cazurile manifestari evidente sau nu au nici o parere formata despre acest lucru.
  • Trei sferturi dintre tineri au avut contact sexual cu un singur partener în ultimele 3 luni.
  • Doar 46% dintre tinerii care au avut relații sexuale ocazionale au folosit întotdeauna un prezervativ în timpul acestor contacte.
În anul școlar 2011 – 2012, peste 5000 de tineri au beneficiat de programul "Educație pentru Viața de Familie" (EVF) în licee din 15 județe. Programul s-a desfășurat sub sloganul "Indrăznește să fii mare!”, prin intermediul unei echipe de peste 900 de voluntari cu vârste cuprinse între 16 și 20 ani – educatori între egali instruiți. Campania "Îndrăznește să fii mare!" se derulează în anii școlari 2011-2012 și 2012-2013 prin intermediul unui acord de parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, în cadrul proiectului EVRICA – Educație pentru Viață și Responsabilizare Individuală prin programe de Cetățenie Activă pentru tinerii din România, cofinanțat din Fondul Social European – Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. În completarea activităților derulate în licee, echipele de tineri educatori între egali desfășoară activități în afara școlilor (parcuri, baruri, discoteci), iar în perioada 23 iulie – 26 august 2012 vor participa la campania de vară ”Îndrăznește să fii mare!”, care se va derula în Costinești. Pentru această campanie au fost mobilizați 105 voluntari, au fost pregătite materiale informative pe temele programului, materiale promoționale și 40.000 de prezervative.Echipa MedLife de Ginecologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.