Publicat la: 
18/10/2012

Când un nou tratament este in curs de testare se spera sau chiar se asteapta ca va fi mai bun decât tratamentul cu care acesta este comparat. Aceste asteptari duc la o dilema etica. În cazul în care cercetatorii stiu deja ca un singur tratament este mai bun ar putea aloca anumiti oameni la un tratament inferior in cunostinta de cauza. Daca aceste studii randomizate ar trebui sa fie etice, doar jumatate dintre noile tratamente ar trebui sa se dovedeasca a fi mai bune decât cele existente.

În medie, tratamentele noi au performante mai bune în studiile clinice, putin mai des decât tratamentele existente, în conformitate cu o noua revizuire sistematica a 743 de studii randomizate publicata in The Cochrane Library. Poate parea dezamagitor faptul ca tratamentele experimentale nu sunt mai eficace, dar autorii raportului spun ca concluziile lor satisfac o cerinta etica importanta pentru studiile clinice.

Cercetatorii au analizat probe de la 743 de studii randomizate finantate din fonduri publice care au implicat 297.744 de pacienti în total. Studiile au inclus noi tratamente experimentale pentru tulburari neurologice si cancer, precum si pentru o serie de alte boli. În medie, putin peste jumatate dintre noile tratamente s-au dovedit a fi mai bune decât tratamentele existente.

"Atunci când am comparat efectele noilor tratamente cu cele deja existente, modelul era aproape simetric. Aceasta este o veste buna, pentru ca înseamna ca cercetatorii nu stiau daca noile tratamente vor fi mai bune", a declarat cercetatorul Benjamin Djulbegovic. "Deci, în general, acest lucru ne arata ca ne putem astepta ca noile tratamente sa aiba performante mai bune putin mai des decât tratamentele stabilite, cel putin în studiile finantate din fonduri publice, cum sunt cele pe care le-am luat în considerare."

Rezultatele ofera un raspuns la întrebarea adresata acum 15 ani, în British Medical Journal de Iain Chalmers. "În anul 1997, într-o scrisoare publicata în BMJ, am întrebat:"Care este probabilitatea prealabila a unui nou tratament propus sa fie superior tratamentelor existente? "Cred ca acesta revizuire furnizeaza în prezent cel mai bun raspuns la aceasta întrebare", a spus Chalmers.

Articole similare

Când un nou tratament este in curs de testare se spera sau chiar se asteapta ca va fi mai bun decât tratamentul cu care acesta este comparat. Aceste asteptari duc la o dilema etica. În cazul în care cercetatorii stiu deja ca un singur tratament este mai bun ar putea aloca anumiti oameni la un tratament inferior in cunostinta de cauza. Daca aceste...