Publicat la: 
5/10/2011
Studiu de impact: Pierderi de 842 milioane de lei pentru industria farmaceutica, in urma aplicarii taxei clawback

Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct ARPIM / Foto: MedLive.ro

Industria farmaceutica ar putea pierde 842 milioane RON, echivalentul unei scaderi a pietei cu 30%, in urma aplicarii noii taxe clawback. Studiul de impact realizat de Asociatia Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) arata ca efectele taxei clawback sunt de natura economica, sociala si medicala.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Simularea pe executia bugetara prognozata pentru anul 2012 efectuata de ARPIM arata ca producatorii ar trebui sa plateasca in acest moment, pentru taxa clawback, 1,7 miliarde RON. Reprezentantii industriei farmaceutice si-au exprimat dorinta de a avea un dialog real cu Ministerul Sanatatii, in urma caruia sa fie propusa o taxa clawback sustenabila.

Conditiile necesare pentru o taxa clawback sustenabila

In momentul de fata nu exista un buget pentru medicamente stabilit in functie de necesitatile reale ale pacientilor, este punctul de vedere sustinul atat de industria farmaceutica, cat si de reprezentatii pacientilor. "Scopul declarat al noii taxe clawback, care va fi implementata de la 1 octombrie, este acela de a impune un control asupra cheltuielilor bugetare. Insa, daca vorbim despre consumul de medicamente, nu consideram a fi o masura justificata, intrucat ne aflam printre ultimele locuri in Europa la acest capitol, cu 60 euro/capita, iar media europeana este de 450 euro/capita." a declarat Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor.

Sorin Popescu, Corporate Affairs Senior Manager Amgen, este de parere ca pentru a exista o taxa clawback sustenabila se impun doua conditii: bugetul alocat pentru medicamente sa nu mai fie unul fictiv, sa tina cont de nevoile reale ale pacientilor, iar distribuirea taxei sa cuprinda toti actorii de pe piata. "Vom fi nevoiti sa platim o taxa pentru veniturile pe care nu le-am realizat, pentru ca noua taxa clawback se aplica la pretul de vanzare al medicamentelor, care include pe langa pretul de producator, marja de distributie, adaosul farmaciilor si TVA" a completat Cristian Lutan, director executiv adjunct ARPIM.

Impactul economic

Sub aspect economic, taxa clawback cauzeaza pierderi de 842 milioane RON, scaderea pietei de medicamente cu 30%, valoarea totala a taxei platite fiind de 1,7 miliarde RON. Pentru a gestiona impactul economic impus de aceasta masura, producatorii anunta ca vor reduce locurile de munca din companiile farmaceutice si, implicit, contributiile la bugetul de stat.

"ARPIM isi exprima inca o data ingrijorarea fata de semnalul pe care autoritatile romane il transmit investitorilor straini, care vor percepe aceasta taxa ca pe un semnal ca Romania nu este un loc sigur pentru investitii", a declarat Cristian Lutan.

Impact medical

Masurile luate de producatorii de medicamente vor afecta, la randul lor, lumea medicala. Bugetul pentru educatia medicala continua va fi redus, fapt care presupune un acces limitat la evenimentele medicale si posibilitati reduse pentru medici de a afla in timp real care sunt noile descoperiri terapeutice.

Impact social

Pacientii vor fi, la randul lor, afectati de sirul de masuri pe care noua taxa clawback il va atrage dupa sine. In conditiile in care companiile farmaceutice nu vor putea sustine taxa clawback, o parte dintre medicamente vor disparea de pe listele compensate, iar pacientii vor trebui sa le plateasca integral.

"Situatia este foarte grava pentru pacientii care au cancer. Pentru acestia, tratamentul lunar de intretinere pleaca de la 200 de lei si poate ajunge la 4.000 de lei. Niciun pacient nu-si poate permite aceste costuri.", a spus Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiei Bolnavilor de Cancer din Romania.

Studiul de impact a fost efectuat in luna septembrie si cuprinde calcule si simulari pe baza datelor furnizate de CNAS privind executia bugetara, alocarile bugetare pe anul 2011 si estimarea consumului de medicamente in anul 2011.

Autor: Cristina Bobe

Comentarii

au de incasat bani restanti? pai nu tot cei din arpim au facut si desfacut cu diverse persoane din minister(e) si cu guvernul sa pastreze perioada "lunga" pentru ca micile companii si mai ales localii sa nu poata ramane pe piata? Sa speram ca inregistrarile isi gasesc drumul spre youtube si atunci sa te tii caterinca despre cine si ce bani si alte dragalasenii primeste de pe la internationali si pentru ce anume, despre discutiile legate de preturile aberante din Ro sau despre raportari de trial-uri cu alte rezultate decat realitatea si cat costa musamalizarea.

si de la cine sunt banii aia pe care "ii pierd"?

Cred ca e vorba doar de pierderi din profit, caz in care articolul pare a fi comandat chiar de cei afectati. Dar banii astia s-ar intoarce la buget si deci o mica parte si la populatie. Evident, la noi e mai important profitul maximizat, ca de-aia suntem tara bananiera.

La cati bolnavi sunt in Romania nu cred ca industria medicamentelor va fi vreodata in pierdere reala.Problema nostra este ca avem din ce in ce mai multi bolnavi cu capul care acced in functii de conducere,iar pentru asemenea boli nu prea sunt medicamente radicale.Poate doar cianura sa ne scape de ei!

Daca esti destept intelegi ca ii pierd de la ei, chiar daca sunt banii pe care nu i-au incasat inca (au de incasat bani restanti de 1 miliard si ceva iar prin taxa asta excesiva, aberanta, Guvernul incearca sa anuleze datoria legitima pe care o au). Daca esti insa cumva rauvoitor sau postac simbrias o sa crezi ca sunt banii nostrii iar comerciantii de medicamente ar trebui sa ne vinda medicamente pe gratis, asa cum si tu ar trebui sa muncesti pe gratis, cum bordurile ar trebui sa fie puse pe gratis, cum guvernantii ar trebui sa munceasca, ai ghicit, tot pe gratis. Dar toti muncesc pe bani de la noi, nu-i asa?

Ia de vezi cum vind Endotelon hotomanii de la Sanofi in Franta si Romania:
Franta 0.165 euro/pilula
Romania 0.750 euro/pilula
deci de 4.54 ori mai scump. a se slabi hotomanilor, faceti specula cu sanatatea oamenilor.
Ce zici, e gratis? Se pare ca simbria ta de la ARPIM include si postari ca cea de mai sus.

Si sa-ti mai zic de pungile cu daruri de Craciun varsate de Sanofi la Spitalul Judetean Ploiesti? Incearca sa citesti asa zisul cod de buna practica al arpim, sa vezi mituire mascata a doctorilor cu decontari la tarife uriase pentru deplasari si masa. Despre asta stii tu mai bine , ca de fapt esti de acolo.

Intotdeauna am avut o mare apreciere pentru cei care fac profit de pe urma suferintei altora...

PIERDERI??!! suna de parca am nenorocit companiile farmaceutice.

Cred ca este vorba de o reducere a profitului. Deci companiile nu pierd bani ci isi reduc marja de profit cu cateva procente. Asta inseamna ca patronii industriei isi maresc averea putin mai incet. Desii eu am impresia ca vor incepe o politica de eficientizare si vor da afara omeni ca sa se poata imbogati la fel de repede ca inainte.

Ma mir ca lobbyul dinozaurilor farmaceutici nu a fost destul de stimulant pentru puterea decizionala a tarii.

Auzi ARPIM aici cum vind Endotelon hotomanii de la Sanofi in Franta si Romania:
Franta 0.165 euro/pilula
Romania 0.750 euro/pilula
deci de 4.54 ori mai scump. a se slabi hotomanilor, faceti specula cu sanatatea oamenilor.

Problema e f simpla, nimeni nu explica ce se stie deja sunt 3 milioane de oameni care produc si 20 care beneficiaza, e normal sa nu aiba statul bani sa suporte integral. Problema aici se afla la cei care conduc companiile de stat pe pierdere, pt ca aia nu au varsat un leu la sanatate, si au datorii exact 1 mrd de euro, cam cat e diferenta care o reclama cei din medicamente. Daca statul ar fi corect nu ar exista aceasta problema creata artificial. Statul incearca sa stinga datoriile catre firmele de medicamente punand suprataxe care sa ajunga la acestia, practic astia ar trebui sa isi fure singuri caciula:)). Se va intampal urmatorul lucru, noi avem printre cele mai mici preturi la medicamentele de pe listele compensate, e acele medicamente se vor duce la export(export paralel) iar noi o sa fim nevoiti sa cumparam medicamente din Italia, Franta, Germania.

1. Nu inteleg de ce bugetul statului ar trebui sa contribuie la cumpararea de medicamente; unde ai mai vazut asta? Medicamentele se asigura din CASS.
2. Daca preturile sunt asa de mici, cum iti explici ca arpim poate astepta decontarea si 6 luni sau un an? Acopera din profit, care este urias, numai cind le intri in malaiul pe care ar trebui sa il ia incepe santajul. Citeste ce-am mai scris si la alte postari si citeste si despre generice si alea scumpe. Ai?

19% din medicamentele prescrise in RO sunt generice.
75% din medicamentele prescrise in USA sunt generice.
Mai mira pe cineva de ce costul mediu al tratamentul cancerului in RO e dublu fata de USA ? Sa fim seriosi, nu ma impresioneaza lacrimile de crocodili ale unor excroci care prin mita, spaga, atentii, excursii (medicii de familie si farmacistii stiu despre ce vorbesc) reusesc sa aduca la costuri exorbitante tratamentele in RO.

Ce pricep eu e simplu: statul a introdus taxa asta ca sa aduca piata de medicamente la normal - in momentul de fata in RO se face risipa de medicamente, si risipa de bani folosind medicamente mai scumpe cand alea mai simple ar avea acelasi efect (ma rog, nu generalizat, ci doar intr-o masura semnificativa). Prin taxa asta, firmele de medicamente vor fi motivate sa nu mai creeze distorsiuni in piata care sa le creasca lor profiturile fara a avea vreun efect benefic asupra starii de sanatate a populatiei - adica firmele de medicamente sa fie interesate in folosirea rationala a medicamentelor in RO.

Treaba e intr-adevar un pic sucita (cam ca si cand ai incerca sa motivezi producatorii de energie sa promoveze utilizarea becurilor ecnomice), da' in mod esential, daca-si atinge scopul, e o chestie buna.

Dupa parerea mea, solutia ar fi ca medicii sa fie responsabili pt. prescriptii - pt. toate, nu doar cele subventionate. Orice medicament beneficiaza de o subventie fixa, indiferent de produsul prescris. Parte din diferenta o plateste medicul care prescrie - doar el taxeaza consultatia, indiferent daca la stat sau direct clientului.. Atunci medicii nu prea ar mai fi motivati de cota parte pe care o incaseaza de la comerciantii de medicamente (chestie care nu e musai oficiala, dar se intampla).

foarte bine,industria de medicamente si tot lantul de distributie,este o mare hotie.Trebiue sa contribuie si ei din profiturile uriase si sa mai dea inapoi la stat ,din ce au luat pe nedrept.

medicii care pleaca din tara,ar trebui sa-si plateasca studuiile efectuate pe banii statului nostru ,adica din banii nostrii.S-au scolat pe banii romanilor ,apoi pleaca.,fara sa aiba nici o obligatie de-a restitui TAXA de scolarizare suportata din bugetul statului.

Medicia aia poate au platit taxe la stat sau poate familiile lor au platit taxe la stat. Chestia asta cu returnatul costului studdilor la plecarea din scoala, ar fi o mare greseala. Ti-ai pierde din libertate iar taxele pe care le platesti nu s-ar mai justifica. Noi contribuim toti la educatie, cu speranta ca in viitor vom avea oameni educati la conducere. Cu cat o tara are populatia mai educata, cu atat este condusa mai bine; deoarece o populatie educata cauta sa se informeze. Daca Ferentariul ar fi format din oameni educati nu l-ai vedea pe Vanghelie la televizor ci la sapat santuri.

Ce sa mai spunem despre "Spalarea de creiere" din psihiatria romaneasca? Medici cu pretentii isi vand demnitatea pe bani grei si-i supun pe bietii bolnavi la testari cu medicamente generice americane (marca ELLY LYLY) care costa de 60 de ori mai mult decat medicamentele cu care erau tratati bolnavii inainte de 1989. Iar medicamentele vechi au fost INTERZISE in Romania, cu toate ca tari ca Germania, Franta, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Austria s.a., le mai folosesc si azi. Romania este (in privinta "cobailor bipezi" - bolnavi psihic) o Indie a Uniunii Europene. Dar mintile pline de halucinatii ale bolnavilor psihic nu stiu ce se-ntampla. Iar disperarea psihiatrilor dupa inavutire este apocaliptica. Sa iei de pe masa cu medicamente a bolnavilor psihic tabletele care odata i-au ameliorat cruda lui maladie reprezinta CRIMA impotriva UMANITATII. O sa ma-ntrebati, care umanitate. Si-o sa va raspund ca macar aceea din Juramantul lui Hypocrate.

Uite cum pling eu cu lacrimi de crocodil ca nu mai au multinationalele din Pharma profitul cit China ci cit Germania.
Am vazut cu ochii mei o factura la Pfizer. MERG CU MARJE DE !))% simai mult.

Articole similare

Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct ARPIM / Foto: MedLive.ro Industria farmaceutica ar putea pierde 842 milioane RON, echivalentul unei scaderi a pietei cu 30%, in urma aplicarii noii taxe clawback. Studiul de impact realizat de Asociatia Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) arata ca efectele taxei clawback sunt de natura...
Remedii naturale / Foto: PhotoXpress.com Saptamana trecuta, v-am intrebat daca va tratati cu medicamente, leacuri babesti, sau o combinatie intre acestea. Din cei 211 votanti, 106 combina medicina alopata cu cea naturista in caz de boala. Cum comenteaza cititorii nostri? Plantele au fost, timp de sute de ani la rand, singura bariera intre om si...
Forumul Sanatate 2010 / Foto: MedLive.ro O mare trauma a starii de sanatate se afla in zona spitaliceasca, iar o comunicare reala intre autoritati si jucatorii din sanatate nu exista nici in acest moment, este un dialog al surzilor - sunt doua dintre concluziile participantilor la Forumul de Sanatate de anul acesta, desfasurat luni si marti,...
Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct ARPIM / Foto: MedLive.ro Industria farmaceutica ar putea pierde 842 milioane RON, echivalentul unei scaderi a pietei cu 30%, in urma aplicarii noii taxe clawback. Studiul de impact realizat de Asociatia Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) arata ca efectele taxei clawback sunt de natura...
Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct ARPIM / Foto: MedLive.ro Industria farmaceutica ar putea pierde 842 milioane RON, echivalentul unei scaderi a pietei cu 30%, in urma aplicarii noii taxe clawback. Studiul de impact realizat de Asociatia Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) arata ca efectele taxei clawback sunt de natura...