Politici Medicale

05 Octombrie 2011

Studiu de impact: Pierderi de 842 milioane de lei pentru industria farmaceutica, in urma aplicarii taxei clawback

Studiu de impact: Pierderi de 842 milioane de lei pentru industria farmaceutica, in urma aplicarii taxei clawback

Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct ARPIM / Foto: MedLive.ro

Industria farmaceutica ar putea pierde 842 milioane RON, echivalentul unei scaderi a pietei cu 30%, in urma aplicarii noii taxe clawback. Studiul de impact realizat de Asociatia Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) arata ca efectele taxei clawback sunt de natura economica, sociala si medicala.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Simularea pe executia bugetara prognozata pentru anul 2012 efectuata de ARPIM arata ca producatorii ar trebui sa plateasca in acest moment, pentru taxa clawback, 1,7 miliarde RON. Reprezentantii industriei farmaceutice si-au exprimat dorinta de a avea un dialog real cu Ministerul Sanatatii, in urma caruia sa fie propusa o taxa clawback sustenabila.

Conditiile necesare pentru o taxa clawback sustenabila

In momentul de fata nu exista un buget pentru medicamente stabilit in functie de necesitatile reale ale pacientilor, este punctul de vedere sustinul atat de industria farmaceutica, cat si de reprezentatii pacientilor. "Scopul declarat al noii taxe clawback, care va fi implementata de la 1 octombrie, este acela de a impune un control asupra cheltuielilor bugetare. Insa, daca vorbim despre consumul de medicamente, nu consideram a fi o masura justificata, intrucat ne aflam printre ultimele locuri in Europa la acest capitol, cu 60 euro/capita, iar media europeana este de 450 euro/capita." a declarat Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor.

Sorin Popescu, Corporate Affairs Senior Manager Amgen, este de parere ca pentru a exista o taxa clawback sustenabila se impun doua conditii: bugetul alocat pentru medicamente sa nu mai fie unul fictiv, sa tina cont de nevoile reale ale pacientilor, iar distribuirea taxei sa cuprinda toti actorii de pe piata. "Vom fi nevoiti sa platim o taxa pentru veniturile pe care nu le-am realizat, pentru ca noua taxa clawback se aplica la pretul de vanzare al medicamentelor, care include pe langa pretul de producator, marja de distributie, adaosul farmaciilor si TVA" a completat Cristian Lutan, director executiv adjunct ARPIM.

Impactul economic

Sub aspect economic, taxa clawback cauzeaza pierderi de 842 milioane RON, scaderea pietei de medicamente cu 30%, valoarea totala a taxei platite fiind de 1,7 miliarde RON. Pentru a gestiona impactul economic impus de aceasta masura, producatorii anunta ca vor reduce locurile de munca din companiile farmaceutice si, implicit, contributiile la bugetul de stat.

"ARPIM isi exprima inca o data ingrijorarea fata de semnalul pe care autoritatile romane il transmit investitorilor straini, care vor percepe aceasta taxa ca pe un semnal ca Romania nu este un loc sigur pentru investitii", a declarat Cristian Lutan.

Impact medical

Masurile luate de producatorii de medicamente vor afecta, la randul lor, lumea medicala. Bugetul pentru educatia medicala continua va fi redus, fapt care presupune un acces limitat la evenimentele medicale si posibilitati reduse pentru medici de a afla in timp real care sunt noile descoperiri terapeutice.

Impact social

Pacientii vor fi, la randul lor, afectati de sirul de masuri pe care noua taxa clawback il va atrage dupa sine. In conditiile in care companiile farmaceutice nu vor putea sustine taxa clawback, o parte dintre medicamente vor disparea de pe listele compensate, iar pacientii vor trebui sa le plateasca integral.

"Situatia este foarte grava pentru pacientii care au cancer. Pentru acestia, tratamentul lunar de intretinere pleaca de la 200 de lei si poate ajunge la 4.000 de lei. Niciun pacient nu-si poate permite aceste costuri.", a spus Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiei Bolnavilor de Cancer din Romania.

Studiul de impact a fost efectuat in luna septembrie si cuprinde calcule si simulari pe baza datelor furnizate de CNAS privind executia bugetara, alocarile bugetare pe anul 2011 si estimarea consumului de medicamente in anul 2011.

Autor: Cristina BobeEchipa MedLife de Medicina Generala

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.