Publicat la: 
6/10/2010

Studiu: Prezervativul si pilulele, cele mai cunoscute metode de contraceptie printre romanii din mediul urban

In cuplu / Foto: IStockPhoto.com

Metodele contraceptive cele mai cunoscute de romani sunt prezervativul (95%), pilulele contraceptive (94%), coitus interruptus (83%), steriletul (75%), metoda calendarului (74%) si pilula de a doua zi (72%). Metodele mai noi, cum ar fi plasturele contraceptiv si prezervativul feminin, sunt cunoscute cu precadere de tinerii intre 18 si 24 ani. Persoanele cu educatie superioara si venit net pe gospodarie mai mare de 1000 lei sunt in general mai informate referitor la metodele de contraceptie decat persoanele cu o educatie sub medie si venit mic, indica un studiu online realizat de GfK Romania in randul a 600 de repondenti utilizatori de internet din mediul urban cu varsta intre 18 si 50 de ani.

Citeste si O jumatate de milion de tineri se imbolnavesc zilnic de o boala cu transmitere sexuala. Parfumul si epilarea, mai importante decat contraceptia.

72% dintre barbati folosesc prezervativul masculin, iar 44% mai practica si coitus interruptus (retragerea inaintea ejacularii). Jumatate dintre respondentii de sex masculin sunt de acord cu folosirea metodelor contraceptive, o treime nu le agreeaza dar le considera necesare, si doar unul din sase barbati considera ca stie foarte multe despre aceste metode.

27% dintre femeile intervievate folosesc in prezent pilula ca metoda contraceptiva, in vreme ce aproape 20% nu se protejeaza. Femeile beneficiaza in principal tot de metodele specific masculine - prezervativul masculin, coitus interruptus. Metoda calendarului este folosita in cuplurile de peste 35 de ani. Tinerii intre 18-24 ani folosesc in special pilula contraceptiva - a carei utilizare scade semnificativ in segmentul de peste 45 ani - si prezervativul masculin.

Cele mai putin utilizate metode contraceptive sunt: inelul vaginal, prezervativul feminin, diafragma si plasturele contraceptiv. Totusi, inelul vaginal si prezervativul feminin sunt utilizate mai mult de catre persoanele cu venituri mari. Steriletul este utilizat in special de femeile cu varsta peste 45 ani. 20% dintre femeile intervievate au folosit cel putin o data pilula de a doua zi, iar 30% au aplicat regulile metodei calendarului.

Metoda calendarului este cunoscuta in egala masura de toate varstele si indiferent de sex, insa contraceptia prin inregistrarea temperaturii corpului este cunoscuta preponderent de femeile peste 35 de ani.

Mai mult de o treime dintre femeile intervievate se informeaza si aleg singure in ceea ce priveste metoda contraceptiva pe care sa o foloseasca, iar o alta treime se sfatuiesc cu un medic. Apoi, majoritatea femeilor discuta aceasta varianta cu partenerul si de cele mai multe ori decid impreuna.

Aproape jumatate dintre femeile din cuplu folosesc o singura metoda contraceptiva, in principal prezervativul masculin sau pilula contraceptiva, iar 20% folosesc mai mult de doua metode -fata de metodele principale se adauga retragerea inaintea ejacularii si metoda calendarului. Persoanele adulte din mediul urban intervievate care au o viata sexuala sunt multumite, in general, cu metoda de contraceptie pe care o folosesc in prezent.

Internetul este principala sursa de informare despre contraceptie in randul repondentilor, mentionat de 83% din ei. Pe urmatoarele locuri se afla medicul (41%), partenerul sau partenera (38%), brosurile din cabinetele medicale (36%), televiziunea (30%) si revistele pentru femei (29%).

Studiul, dezvoltat pe platforma www.askgfk.ro, si-a propus sa afle care sunt metodele de contraceptie cunoscute si folosite de romani, factorii care ii influenteaza in luarea deciziei privind utilizarea, precum si sursele de informare la care apeleaza. El a fost realizat in luna septembrie 2010, iar cei 600 de participanti au fost recrutati aleator de pe platforma online, astfel incat sa se asigure reprezentativitatea la nivelul populatiei investigate. Eroarea maxima de esantionare este +/-4%.

Redactia MedLive.ro

Specialitate: 
Comentarii

O mica observatie: pilula de a doua zi este o metoda contaceptiva de urgenta si nu este recomandata folosirea acesteia de mai mult de doua ori pe an.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Ecografie 3D, Ginecologie

Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Vilcan Cristiana,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 77

Articole similare

Exista un numar foarte mare de femei care nu sunt informate corect cu privire la metodele de folosire a contraceptivelor. In plus, cele mai multe dintre femeile intervievate ar schimba ceva referitor la metoda lor contraceptiva. Combinatia acestor factori poate influenta negativ capacitatea femeilor de a-si alege corect metoda contraceptiva...
In general, la noi venitul copilului pe lume este ''un accident". O lunga perioada de timp nu am avut acces la informatii despre reproducere. Acum avem acces la informatii si nu ar trebui sa mai avem mituri si, totusi, ele exista. Cristiana Vilcan, medic primar obstetrica ginecologie, Hyperclinica MedLife Favorit, explica cele mai frecvente...
Pilule contraceptive / Foto: Photoxpress.com Durerile de cap, precum migrena afecteaza aproximativ o treime dintre femeile aflate la varsta fertila, perioada cand acestea trebuie sa aleaga o metoda contraceptiva. Majoritatea femeilor aleg contraceptivele orale combinate. In timp ce pentru femeile afectate de migrena fara aura nu exista...
Cel mai recent studiu GfK, realizat la cererea MedLife, arata ca romanii sunt din ce in ce mai atenti in ceea ce priveste sanatatea lor. Astfel, daca in 2013 procentul celor care au mers cel putin o data la medic in ultimul an era de 67%, in 2014 acest procent a ajuns la 76%. Totodata, tendinta de schimbare a comportamentului in ceea ce...
In cuplu / Foto: IStockPhoto.com Metodele contraceptive cele mai cunoscute de romani sunt prezervativul (95%), pilulele contraceptive (94%), coitus interruptus (83%), steriletul (75%), metoda calendarului (74%) si pilula de a doua zi (72%). Metodele mai noi, cum ar fi plasturele contraceptiv si prezervativul feminin, sunt cunoscute cu...