MINTE

19 Aprilie 2011

Sub ce forma vine fericirea?

Sub ce forma vine fericirea?

Sub ce forma vine fericirea? / Foto: Photoxpress

Nenumarate carti si pretinsi profesori au incercat de-a lungul vremii sa ofere publicului secretul fericirii. Nimeni nu a reusit sa vina insa cu ceva palpabil. Nici psihologii nu pot face acest lucru, insa au descoperit cum sa masoare fericirea iar studiile riguroase au reusit sa demonstreze care sunt o parte dintre factorii ce influenteaza in decursul vietii starea de multumire sufleteasca a unui om.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro

Un studiu realizat de catre psihologii britanici in colaborare cu cei australieni sugereaza ca putem controla aproximativ jumatate din factorii ce genereaza fericirea. Cealalta jumatate dintre factori sunt reprezentati de gene sau sunt influentati de mediul inconjurator, relateaza PsychCentral.com.

Factorii genetici difera de la o persoana la alta si se refera in special la trasaturile de caracter ce sunt in mare parte ereditare. Rezultatele sugereaza ca cei suficient de norocosi incat sa aiba tipul potrivit de personalitate mostenita au o "rezerva" de fericire ce le poate folosi in momente grele. Ceilalti 50% dintre factori, cei externi, sunt reprezentati de familie, sanatate si cariera.

Banii nu cumpara fericirea, decat in anumite conditii. Dupa ce oamenii ajung la un anumit nivel de venituri, care le este suficient pentru a plati facturile si a asigura stilul de viata dorit, banii veniti ca surplus nu aduc mai multa fericire. Departamentele de psihologie din cadrul universitatilor britanice din Warwick si Cardiff au ajuns la concluzia ca nu este de ajuns numai ca un om sa fie foarte bine platit. Pentru a fi complet fericit acesta trebuie sa se perceapa ca fiind mai bine platit decat apropiatii sai.

Pe de alta parte, indiferent de venit, cei care doneaza bani sau ii cheltuie pentru cei apropiati sunt mult mai fericiti decat cei care pastreaza totul pentru ei. Mai multe studii (vedeti aici) au demonstrat ca indiferent de cat de mica sau mare este suma alocata celorlalti, aceasta aduce cu sine o fericire sporita.

O serie de studii au ajuns la concluzia ca fericirea tine de varsta. Satisfactia unei persoane in ceea ce priveste viata incepe sa scada spre varsta de 30 de ani si nu isi revine decat dupa varsta de 50 de ani. In timp ce tinerii sunt lipsiti de griji, plini de speranta si incredere in viitorul lor iar cei trecuti de 50 de ani s-au impacat cu incercarile vietii, cercetarile indica faptul ca cei aflati undeva la mijloc se simt coplesiti, relateaza The Telegraph. "O curba in forma de U a fericirii nu implica neaparat faptul ca o persoana de 65 de ani prefera viata sa uneia de 25 de ani. Ambele pot fi de acord ca a avea 25 de ani este mai placut decat a avea 65. Dar persoana de 65 de ani poate fi mai satisfacuta, pentru a invatat sa se multumeasca cu ce are," a explicat Bert van Landeghem, cel care a condus cercetarea.

Luna trecuta, un profesor de biologie de la University College London a afirmat ca fericirea isi poate atinge maximul la varsta de 80 de ani. Intr-o carte a sa, Lewis Wolpert scrie ca mare parte dintre oameni sunt fericiti la nivel mediu in tinerete, dar acesta scade pe masura ce sunt nevoiti sa sustina o familie si o cariera. De la varsta de 40 de ani, oamenii tind sa devina mai veseli si mai optimisti, probabil atingand maximul la 70-80 de ani. Aceasta apare ca urmare a unei relaxari a responsabilitatilor, a maturitatii si a tendintei de a pune un accent sporit pe lucrurile care ii bucura.

Potrivit unui alt studiu, realizat in SUA de Academia Nationala de Stiinte si care s-a bazat pe 341.000 de participanti, bucuria vietii incepe un trend ascendent dupa varsta de 45 de ani si poate sa atinga maximul la 85 de ani.

Relatiile sunt un factor cheie in fericirea pe termen lung. In timp ce studiile au demonstrat ca acest efect este mai puternic pentru oamenii casatoriti, alte cercetari au relevat faptul ca legaturile sociale puternice cu ceilalti sunt importante pentru propria fericire. In general, cu cat un om are mai multe legaturi sociale trainice, cu atat va fi mai fericit. Fericirea pe care ti-o ofera partenerul pare sa tina de tipologia dragostei mai mult decat de tipul relatiei, conform PsychCentral.com.

Intr-o analiza a 25 de studii, ce au insumat aproximativ 6100 de respondenti aflati in relatii pe termen scurt ori lung, cercetatorii au stabilit ca exista o asociere puternica intre dragostea romantica si satisfactia privind relatia. In ceea ce priveste iubirile pasionale, se pare ca sunt multumiti in special cei aflati in relatii pe termen scurt. Iubirile platonice nu par sa aduca satisfactie partenerilor nici pe termen scurt si nici pe termen lung.

Ce mai recomanda specialistii dupa studii indelungate: concentrati-va pe experiente, nu pe lucruri. Oamenii care isi cheltuiesc banii si timpul facand lucruri impreuna - fie ca este vorba de o vacanta sau de o simpla iesire in parc - raporteaza un niveluri mai ridicat al fericirii decat cei care cumpara o casa mai mare, o masina mai scumpa sau pur si simplu mai multe lucruri (atentie, cercetarea - condusa de Universitatea din San Fracisco - ia in considerare actiunea de a dobandi in plus, dupa ce nevoile de baza au fost satisfacute).

Aceasta se intampla, probabil, pentru ca amintirile pastreaza o fotografie emotionala a experientei, in timp ce lucrurile materiale nu lasa o amprenta la fel de mare in creierul nostru. In concluzie, shopping-ul ofera o fericire artificiala, temporara, spre deosebire de experientele placute din viata.

Autor: A.C.Echipa MedLife de Psihologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina
Ciule Dorina Larisa
Ciule Dorina Larisa
Doctor in Medicina

Oncologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.