Publicat la: 
13/11/2018

narcisism si selfie

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca activitatea intensa in social media si postarea numeroaselor selfie-uri pe retelele de socializare sunt asociate cu cresterea narcisismului, potrivit eurekalert.org.

Cercetatorii de la Universitatea Swansea si de la Universitatea Milan au studiat schimbarile de personalitate printre 74 de persoane, cu varsta cuprinsa intre 18 si 34 de ani, timp de 4 luni. Studiul a fost publicat in ”The Open Psychology Journal”.Tot in aceasta perioada au evaluat si timpul alocat retelelor de socializare, cum ar fi Twitter, Facebook, Instagram si Snapchat.

Narcisismul este o caracteristica de personalitate care poate implica un exhibitionism grandios, dar si convingeri legate de dreptul de a-i exploata pe ceilalti. Cei care au folosit excesiv retelele de socializare, in special prin postari vizuale, au prezentat o crestere medie de 25% a acestor trasaturi ale narcisismului in cele patru luni.

Din cauza acestei cresteri multi participanti au ajuns la limita clinica, fiind diagnosticati cu tulburare narcisistica a personalitatii, in functie de scala de masurare utilizata.

Oamenii de stiinta au observat ca participantii care au folosit retelele sociale predominant pentru postari verbale nu au avut aceste efecte.

Toti oamenii care au participat la studiu au folosit retelele sociale, in medie, trei ore pe zi, fiind excluse situatiile in care le-au folosit pentru serviciu. Totusi, unii au raportat ca folosesc aceste retele chiar si opt ore pe zi.

Care sunt cele mai folosite retele de socializare?

  •          Facebook – 60%
  •          Instagram – 25%
  •          Twitter – 13%
  •          Snapchat – 13%

In plus, mai mult de doua treimi dintre participanti se folosesc de aceste retele de socializare doar pentru a posta fotografii.

”Au existat ipoteze privind conexiunea dintre narcisism si utilizarea postarilor vizuale pe social media, dar pana la acest studiu nu s-a stiut exact daca narcisistii posteaza mai mult fotografii, sau daca aceste platforme pot creste gradul de narcisism. Rezultatele sugereaza ca, cu cat mai multe selfie-uri posteaza o persoana, cu atat este mai narcisista. Considerand ca esantionul nostru este reprezentativ pentru populatie, putem spune ca 20% dintre oameni sunt expusi riscului de a dezvolta astfel de trasaturi narcisistice din cauza utilizarii excesive a social media”, explica Phil Reed, de la departamentul de psihologie al Universitatii Swansea.

”Postarea excesiva a fotografiilor indica spre perceptia indivizilor narcisisti cum ca ei sunt principalul obiectiv al atentiei”, concluzioneaza Roberto Truzoli, de la Universitatea Milano.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Barbatii sunt mai narcisisti decat femeile/ Foto: MorgueFile.com In general, barbatii sunt mai egocentrici decat femeile, conform unui nou studiu publicat in revista Psychological Bulletin. Cercetatorii au analizat datele de la mai mult de 475.000 de participanti, preluate pe parcursul a 31 de ani, si au descoperit ca barbatii au avut, in mod...
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca activitatea intensa in social media si postarea numeroaselor selfie-uri pe retelele de socializare sunt asociate cu cresterea narcisismului, potrivit eurekalert.org. Cercetatorii de la Universitatea Swansea si de la Universitatea Milan au studiat schimbarile de personalitate printre 74 de...
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca activitatea intensa in social media si postarea numeroaselor selfie-uri pe retelele de socializare sunt asociate cu cresterea narcisismului, potrivit eurekalert.org. Cercetatorii de la Universitatea Swansea si de la Universitatea Milan au studiat schimbarile de personalitate printre 74 de...