Publicat la: 
28/04/2014

Suplimentarea consumului zilnic de cafea ar putea reduce riscul de diabet-studiu

Cresterea consumului zilnic de cafea ar putea reduce riscul de imbolnavire de diabet, a anuntat o echipa de cercetatori din Statele Unite ale Americii si Singapore. Pornind de la trei studii americane efectuate pe 120.000 de persoane, in cea mai mare parte angajati din sistemul medical, echipa de cercetatori a stabilit o legatura intre suplimentarea consumului zilnic de cafea cu o ceasca si jumatate, timp de patru ani, si reducerea cu 11% a riscului de imbolnavire cu diabet de tip 2, cea mai frecventa forma a acestei maladii.

"Am observat ca o crestere a consumului de cafea, dar nu si de ceai, timp de patru ani, a fost asociata cu scaderea riscului de diabet in urmatorii patru ani", au afirmat cercetatorii in studiul coordonat de Frank Hu, de la Scoala de sanatate publica Harvard, din Boston, si publicat in revista Diabetologia, relateaza Mediafax.

Dimpotriva, reducerea consumului zilnic de cafea cu doua cesti a crescut riscul de diabet cu aproximativ 18%.

Pe de alta parte, expertii citati de Science Media Center au avertizat impotriva oricarei extrapolari a rezultatelor.

"Nicio recomandare in privinta consumului de cafea nu poate fi facuta pornind de la acest studiu", au afirmat expertii, subliniind mai ales ca recomandarile au in vedere mai ales modificari ale consumului de cafea si efectele pe termen scurt ale cafelei asupra riscului de diabet.

In plus, nu a fost descoperita nicio legatura intre consumul de cafea decafeinata sau de ceai, au afirmat autorii studiului, care au precizat ca bautorii de ceai si-au schimbat "relativ rar" obiceiurile in cursul perioadei studiate.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Stolea Violeta,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Pantea Ileana-Iuliana,Diabet medic specialist
Diabet medic...

Articole similare

Vaccinul, factor declansator al strabismului / Foto: Bigstockphoto.com Strabismul este o afectiune care apare frecvent la copii, dar poate aparea, din diverse motive, si mai tarziu in viata. Miscarile oculare sunt controlate de sase muschi. Doi dintre ei sunt responsabili de miscarile laterale (stangadreapta), in timp ce de alti patru muschi...
Premiul Nobel pentru Medicina si Fiziologie a fost acordat in acest an cercetatorilor James Rothman, Randy Schekman si Thomas Sudhof pentru “descoperirile lor asupra mecanismului care regleaza circulatia veziculara, un sistem major de transport in celulele noastre”. James Rothman este directorul departamentului de Biologie Celulara de la Yale (...
Alimentatia sanatoasa nu trebuie sa fie dificila. Daca reusiti sa dezvoltati o rutina, adoptand practici sanatoase, alimentatia potrivita poate deveni o a doua natura. Care sunt cele sapte obiceiuri sanatoase pe care ar trebui sa le adoptati cat mai repede? Faceti provizii cu alimente sanatoase In general, avem tendinta de a manca ceea ce...
Cancerul oral este o problema de sanatate publica in tarile curs de dezvoltare, daca nu este depistat la timp. In unele zone, lipsa medicilor stomatologi face verificarile dentare de rutina imposibile. Pentru a depasi aceasta problema, cercetatorii de la Stanford au dezvoltat un nou dispozitiv care poate fi atasat la un smartphone si poate...
Junk food se refera de obicei la alimentele cu valoare nutritiva mica, care sunt bogate in calorii, grasimi, zahar, sare sau cafeina si poate include cerealele pentru micul dejun, bomboane, chipsuri, prajituri, cartofi prajiti, guma, hamburgeri, hot dog, inghetata, sucuri si multe dulciuri. Insa, ceea ce este considerat "junk food",...