Publicat la: 
29/07/2016

Oamenii de stiinta din Germania au descoperit o bacterie ascunsa in caile nazale care produce un compus antibiotic ce poate ucide mai multi agenti patogeni periculosi, inclusiv superbacteria stafilococului auriu rezistent la meticilina (MRSA), informeaza Reuters, citat de Agerpres.

Descoperirea aflata in stadiu incipient, prezentata miercuri in revista 'Nature', ar putea duce candva la dezvoltarea unei noi clase de medicamente antibiotice pentru a lupta impotriva bacteriilor rezistente la medicamentele actuale impotriva infectiilor, au declarat cercetatorii.

Pe langa faptul ca este un punct focal pentru multe infectii virale, cavitatea nazala este, de asemenea, un ecosistem bogat in circa 50 de specii diferite de bacterii, a declarat in cadrul unui briefing telefonic conducatorul cercetarii Andreas Peschel de la Universitatea din Tuebingen.

"(Acesta este) motivul pentru care ne-am uitat la salasul acestui organism aparte. (Si) ne-a condus la unele descoperiri foarte neasteptate si interesante care pot fi foarte utile in cautarea de noi concepte pentru dezvoltarea de antibiotice", a spus specialistul.

Cele mai multe antibiotice descoperite si dezvoltate pana acum au fost izolate din alte bacterii din sol sau din ale medii unde acestea traiau, dar cercetatorii considera ca aceasta descoperire scoate in evidenta valoarea microbiomului uman ca o potentiala noua sursa de antibiotice.

"Corpul uman are o multime de nise ecologice diferite", a spus Peschel. "Poate ca acesta este tocmai locul potrivit pentru a cauta noi antibiotice umane", a afirmat acesta.

"Lugdunin este un exemplu pe care am fost in masura sa-l caracterizam. Suntem siguri ca vor fi descoperite si altele", a spus specialistul.

Atribuind numele 'Lugdunin' noii descoperiri, cercetatorii au spus ca acesta este primul exemplu cunoscut al unei noi clase de peptide antibiotice.

Lugdunin este produs de bacteria 'Staphylococcus lugdunensis' (S. lugdunensis), care ''locuieste'' in nara. In experimentele pe soareci, echipa lui Peschel a aratat ca aceasta bacterie este capabila sa trateze in mod eficient o infectie a pielii cauzata de bacteria Staphylococcus aureus (S.aureus), despre care se stie ca poate provoca infectii grave si suprainfectii.

De asemenea, ei au descoperit ca Lugdunin a fost eficient si impotriva unei game largi a asa-numitelor bacterii gram-pozitive, inclusiv a tulpinilor de stafilococ auriu rezistent la meticilina (MRSA).

Cercetatorii au analizat apoi tampoane nazale de la un numar de 187 de pacienti spitalizati si au constatat ca dintre cei care au avut pe caile nazale bacteria S. lugdunensis, numai 5,9 la suta aveau si o potentiala infectie cu bacteria S. aureus.

Dintre cei fara bacteria S. lugdunensis pe caile nazale, la un procent de 34,7 la suta a fost descoperita bacteria S. aureus. Acest lucru sugereaza ca, in nasul uman, bacteria S. lugdunensis ajuta la mentinerea in adormire a bacteriei S. aureus, au remarcat cercetatorii.

Peschel a subliniat faptul ca cercetarea este intr-un stadiu foarte incipient iar echipa va avea nevoie de multi ani de studiu, care la modul ideal ar trebui sa se desfasoare in asociere cu o companie farmaceutica, inainte ca un potential nou medicament antibiotic sa poata fi dezvoltat si testat in cadrul unor studii clinice.

A.C.