Psihologie

16 Decembrie 2011

Te-ai intrebat vreodata in ce segment de timp esti cu adevarat tu insuti?

scris de

Stroescu Vlad

Te-ai intrebat vreodata in ce segment de timp esti cu adevarat tu insuti?

dr. Vlad Stroescu

Cu totii trebuie sa purtam masti si alte deghizari sociale, si sa jucam roluri care ne sunt, mai mult sau mai putin, atribuite de altii. Probabil ca cele mai opace deghizari le purtam la serviciu. Uneori, deghizarile sunt chiar obligatorii si deloc metaforice tinuta obligatorie din corporatii, sau halatul medical (pe care eu nu-l port, de obicei), dar si ele sunt grele de incarcatura simbolica. Redevenim noi insine in timpul liber. Probabil ca asa am si putea defini timpul liber. Perioada din viata noastra in care sinceritatea e maxima, iar constrangerea minima. In mod normal, e si perioada de timp in care ne inconjuram de cei dragi noua. Si cu toate astea, cata importanta acordam acestui interval definitoriu pentru existentele noastre? Si ce se intampla daca nu ii acordam suficienta importanta?
Cand nu te mai poti cauta in spatiul profesional, te cauti in timpul liber. Si ar fi tare bine sa gasesti ceva semnificativ acolo.
Se intampla crizele existentiale. Cum e faimoasa criza a varstei mijlocii. Candva, ea era apanajul barbatilor, insa acum distinctiile sexiste s-au sters. Criza varstei mijlocii e momentul in care, fortat sa te confrunti cu realitatea faptului ca, profesional, nu ai mutat muntii, asa cum iti imaginai ca o vei face, pe cand aveai 20 de ani, esti obligat sa te intrebi cine esti de fapt. Si cand nu te mai poti cauta in spatiul profesional, te cauti in timpul liber. Si ar fi tare bine sa gasesti ceva semnificativ acolo. Criza varstei mijlocii este o boala culturala a unei societati occidentale relativ stabile. Numai ca societatea occidentala de azi numai stabila nu e. Suntem in plina criza financiara, si unii dintre noi traiesc o perpetua criza existentiala. Un raport OMS despre criza financiara in UE si sanatatea psihica raporteaza ca, pentru fiecare crestere de 1% a ratei somajului, creste cu 0,8% rata suicidului. E o corelatie impresionanta. Nu stiu ce parere aveti dumneavoastra, dar cifrele astea mi se par uriase. Sigur ca solutia problemei, atata timp cat criza e in plina desfasurare, e sustinerea sociala. In timpul marii crize bancare din Suedia, din anii 90, numarul de suiciduri a scazut, in mod paradoxal. Asta pentru ca Suedia are un sistem extrem de bun de sustinere sociala. In Romania, lucrurile stau cu totul si cu totul altfel, dar n-are rost sa transformam un articol despre sanatate intr-unul social-politic. Sau poate are? Ceea ce vroiam sa spun e cat de important este, in vremurile noastre, sa ne gasim fiecare un refugiu. In timpul nostru liber. Altul decat televizorul, sau alte divertismente pasive. Altul decat grijile nesfarsite familiale.
Timpul liber e un lucru extrem de serios. Chiar vital.
Toamna asta, am avut ocazia sa petrec o saptamana in Olanda. Am profitat de ocazie si m-am plimbat cu bicicleta pe drumuri de tara. Stiti care e mandria taranului olandez? Ma rog, nu ma refer la fermieri, ci la locuitorul din mediul rural. Nu masina enorma. Ci biblioteca. Prin ferestrele mari, fara perdele, draperii, jaluzele sau alte metode de camuflaj, asta era primul lucru pe care il vedeai. In Oudekerk aan de Amstel, in curtea unei case, am vazut o doamna in fata unui sevalet: picta. Ma indoiesc ca ma aflam in prezenta vreunei pictorite profesioniste, sau a unui mare talent. Pictura era doar un mod de a trai mai bine. Un poet francez, Saint John Perse, a fost intrebat de ce scrie. Ca sa traiesc mai bine, a raspuns. Exista o stiinta, si poate un talent al traiului mai bun. Nu sunt bani implicati in aceasta stiinta. Nu spun sa va apucati sa scrieti poezii, daca nu simtiti nevoia, ci doar sa gasiti nevoia, adanc ingropata, de a trai ceva mai bine. Poate vreti sa dati chitara jos din pod, sau sa fotografiati pasari sau sa cultivati dovlecei. Dar orice ati alege sa faceti, faceti-o cu maxima seriozitate, faceti-o cu sens. Ca si cand nu ar fi doar un hobby. Nu e nicio frivolitate in a va opri si mirosi rozele, atunci cand nu stiti sigur daca maine veti mai avea un serviciu. Din contra, e un lucru extrem de serios. Timpul liber e un lucru extrem de serios. Chiar vital. Tratati-l ca atare! Vlad Stroescu este psihiatru la clinicile MedLife din Baneasa si Unirii. A absolvit Facultatea de Medicina din Bucuresti, a activat profesional in Franta si in prezent este doctorand in antropologie medicala.Echipa MedLife de Psihiatrie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.