BLOGUL MEDICILOR

08 Ianuarie 2020

Tehnici chirurgicale pentru boli endocrine complexe

Articol realizat cu sprijinul dr. Bogdan Stănescu, medic primar chirurgie generală, supraspecializare în chirurgie endocrină, Life Memorial Hospital

Chirurgia endocrină este un segment unic al chirurgiei, prin efectele multiple pe care le poate determina o intervenție asupra unei glande din sistem, fie ea cât de mică. Sunt destule situații de boală când doar o operație poate reechilibra balanța endocrină, redând dreptul persoanei la normalitate. Din fericire, lucrurile stau din ce în ce mai bine la capitolul tehnici chirurgicale, simplificând mult tot traseul pacientului de la diagnostic și până la vindecare.

La prima vedere, chirurgia endocrină poate părea un domeniu restrâns, care se adresează doar patologiei tiroidiene. În realitate, acest tip de chirurgie se poate aplica pentru toată patologia glandelor endocrine: de la cele care se situează în zona craniană (hipofiza) până la cele aflate în pelvis (ovar) și, respectiv, în scrot (testicul).

Această ramură a medicinii se caracterizează printr-o remarcabilă complexitate interdisciplinară, atât chirurgicală (medicul care operează trebuie să aibă cunoștințe chirurgicale multiple sau să colaboreze cu chirurgi de alte specialități), cât și medicochirurgicală (colaborare cu specialiști de medicină internă, endocrinologi, ATI etc.). Cu alte cuvinte, actul chirurgical impune nu numai cunoștințe chirurgicale, ci și endocrine temeinice, extirparea unei glande fiind urmată de insuficiențe endorine multiple, care trebui compensate imediat postoperator de către echipa anestezico-chirurgicală, până ce pacientul va intra în monitorizare endocrinologică.

Din fericire, tehnica chirurgicală aplicată în sfera endocrină a înregistrat un progres important în cei mai recenți 30 de ani, ceea ce a dus la rezultate bune inclusiv în patologii care altădată erau foarte dificil, dacă nu imposibil de abordat.

CANCERE TIROIDIENE

Există mai multe tehnici de abordare  a tiroidei, iar una dintre cele mai noi dintre ele – tiroidectomia totală modernă  a fost introdusă în România, încă din 1996, de medicul Bogdan Stănescu, supraspecializat în chirurgie endocrină.

De principiu, cancerul tiroidian trebuie operat oricând, pentru a da o șansă de supraviețuire pacientului, dar nu oricum. Însă un principiu este valabil pentru toate cancerele tiroidiene – indiferent despre ce tip vorbim: papilar, folicular, medular, limfom, anaplazic – cu cât mai devreme sunt descoperite și tratate, cu atât cresc șansele de vindecare.

Cancerul papilar și cel folicular au o rată de vindecare de 99,7%, mai ales că după operație (cel mai frecvent, tiroidectomie totală, asociată, în unele cazuri, cu disecții limfatice regionale), urmează tratamentul cu radioiod, care distruge eventuale micrometastaze restante.

În cancerul medular, intervenția cu cele mai satisfăcătoare rezultate trebuie realizată când valoarea calcitoninei, deși peste normal, nu depășește 400-500 pg/ml. Cu cât calcitonina are o valoare mai mare, cu atât probabilitatea de a exista metastaze (pulmonare, hepatice, osoase etc.) crește. Din păcate, chirurgia este în momentul de față singurul remediu împotriva acestui tip de cancer (nici radioiod, nici chimioterapia sau radioterapia nu s-au dovedit eficiente).

Limfoamele tiroidiene sunt rare, iar chirurgia oferă avantajul reducerii masei neoplazice, astfel încât chimio și/sau radioterapia ulterioară să oprească evoluția bolii.

Cancerele anaplazice sunt cea mai dramatică formă de cancer tiroidian, căci în cazul lor, prin chirurgie nu se poate obține altceva decât prelungirea vieții cu câteva luni, maximum un an.

În schimb, nu se operează metastazele în tiroidă provenite din alte cancere, pentru că prezența lor indică un stadiu neoplazic terminal. Nu se operează nici cancerele care invadează structuri vasculare vitale, cu risc major chirurgical, și nici cancerele medulare cu metastaze generalizate.

TUMORI PARATIROIDIENE

Paratiroidectomia minim invazivă este o tehnică prin care se extirpă o tumoră paratiroidiană printr-o incizie de maximum 2 cm, videoasistată sau deschis. Pentru a face acest tip de intervenție, chirurgul trebuie să știe precis localizarea tumorii, care în prealabil este realizată cu ajutorul scintigramei paratiroidiene, dublată sau nu de examen CT sau RMN. Aceste tehnici au fost introduse în România în 2010. Tehnica se aplică în cazurile de hiperparatiroidism primar, iar spitalizarea poate fi de o zi.

TUMORI SUPRARENALE

Tumorile adrenale (suprarenale) pot fi secretante sau nesecretante. Cele secretante  trebuie operate indiferent de dimensiunea lor, iar cele nesecretante nu trebuie operate decât dacă sunt mai mari de 3-4 cm, fiind monitorizate până în acest stadiu de către endocrinolog. Excepție pot face posibilele metastaze adrenale, care de îndată ce au fost depistate ar trebui operate (deși decizia rămâne controversată).

Suprarenalectomia retroparitoneoscopică este o tehnică relativ recentă de abordare a patologiei suprarenalelor, fiind implementată în România de medicul Bogdan Stănescu din 2016. Aceasta constă în extirparea unei tumori suprarenale pe cale posterioară, prin regiunea lombară, cu camera video și cu două pense speciale. Cu ajutorul acestora, chirurgul descoperă și extirpează glanda bolnavă, fără a mai fi nevoie să secționeze peritoneul sau să decoleze organe din cavitatea abdominală. Până la implementarea acestei tehnici de dr. Bogdan Stănescu, abordul laparoscopic al suprarenalei se făcea, în România, doar anterior, prin abdomen, iar „deranjul” abdominal major implica o perioadă de convalescență considerabil mai lungă.

În funcție de experiența echipei chirurgicale, pot fi îndepărtate tumori de până la 10 cm, cu condiția să fie benigne. În cazurile când ambele glande sunt tumorale, operația poate fi făcută simultan, bilateral, de două echipe operatorii.

Pacientul se poate mobiliza din seara zilei operației și părăsește secția în 24-48 ore, fără nicio restricție în ceea ce privește efortul fizic.

URGENȚE ENDOCRINE

Tumorile secretante nu doar că trebuie operate, dar ele reprezintă și o urgență chirurgicală, pentru că toate sunt cauzatoare de hipertensiune de diferite forme, căreia li se poate asocia diabet, osteoporoză și modificări somatice severe (sindromul Cushing), scăderea potasiului seric (sindromul Conn) sau virilism (tumorile virilizante care de obicei sunt neoplasme severe). Pentru toate aceste motive, odată ce cazul este diagnosticat, indicația chirurgicală trebuie pusă imediat.

O situație aparte este reprezentată de diagnosticarea feocromocitomului, o tumoră extrem de periculoasă prin descărcările adrenergice și o urgență endocrină, dar care impune o perioadă preoperatorie de blocare medicamentoasă, astfel încât să nu apară evenimente fatale intraoperator.

OPERAȚII ENDOCRINE ÎN ZONA CERVICALĂ

De câțiva ani, toate operațiile endocrine din zona cervicală (de la nivelul tiroidei sau de la nivelul paratiroidelor) se fac cu ajutorul unui dispozitiv care, intraoperator, certifică faptul că structura anatomică descoperită de către chirurg este un nerv recurent. Mult timp, acest lucru s-a făcut doar pe baza experienței chirurgului, ceea ce implica un oarecare risc de eroare, adică de lezare a nervului în cauză. Or, această lezare este cauza pentru care o parte dintre persoanele care au suferit intervenții de acest fel rămân cu o răgușeală definitivă. Prin urmare, noul dispozitiv prin care nervul respectiv este stimulat și depistat este un câștig important pentru calitatea vieții persoanelor în cauză. De altfel, cu ajutorul acestui aparat se poate certifica integritatea nervului de la începutul până la sfârșitul operației, iar pacientul poate primi un act medico-legal în acest sens.Echipa MedLife de Chirurgie Generala

Ghenea Adrian
Ghenea Adrian
Medic Primar
Ghenea Adrian
Ghenea Adrian
Medic Primar

Proctologie , Camera De Garda și Chirurgie Generala

Lepadatu Liana
Lepadatu Liana
Medic Primar
Lepadatu Liana
Lepadatu Liana
Medic Primar

Chirurgie Generala și Proctologie

SB
Stoleru Bogdan
Medic Specialist
SB
Stoleru Bogdan
Medic Specialist

Chirurgie Generala

AL
Alecu Lucian
Medic Primar
AL
Alecu Lucian
Medic Primar

Chirurgie Generala

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.