Terapie cognitiv-comportamentală: Ce este și cum funcționează

Sport și sănătate
06 Aprilie 2023
Autor: Echipa medicală MedLife
terapie cognitivcomportamentala ce este si cum functioneaza

Terapia cognitiv-comportamentală este o tehnică de terapie pe termen scurt care îi poate ajuta pe oameni să găsească noi moduri de a se comporta prin schimbarea tiparelor de gândire.

Ce este terapia cognitiv-comportamentală

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) se concentrează pe schimbarea gândurilor și comportamentelor nefolositoare sau nesănătoase. Este o combinație de 2 terapii: "terapie cognitivă" și "terapie comportamentală". La baza acestor două tehnici stă faptul că gândurile sănătoase conduc la sentimente și comportamente sănătoase. Cercetările arată că acest tip de afecțiune poate ajuta persoanele cu depresie, tulburare de panică și diverse alte afecțiuni. Există, de asemenea, tot mai multe dovezi că aceasta poate ajuta la ameliorarea durerii cronice.

Tipuri de TCC

  • Terapia cognitivă bazată pe mindfulness
  • Terapia comportamentală dialectică
  • Terapia de acceptare și angajament
  • Terapia rațională emoțională și comportamentală

Cum funcționează terapia cognitiv-comportamentală

Unele forme de psihoterapie se concentrează pe privirea în trecut pentru a înțelege sentimentele actuale. Terapia cognitiv-comportamentală se concentrează pe gândurile și convingerile prezente. Ea pune accentul pe necesitatea de a identifica, contesta și schimba modul în care o persoană se raportează la o situație. Psihoterapia cognitiv-comportamentală poate fi un instrument util la orice vârstă și este recomandată și copiilor. Acest tip de terapie poate oferi copilului strategii realiste pentru a-și îmbunătăți viața, pentru a-și gestiona mai bine gândurile și emoțiile. Odată ce aceste strategii devin o obișnuință, noile abilități îl pot însoți pe tot parcursul vieții.

Care sunt elementele TCC

Terapia cognitiv-comportamentală transformă moduri de gândire și de comportament care stau în calea modului în care o persoană ar dori să își trăiască viața. Acest lucru implică identificarea percepțiilor negative sau a distorsiunilor care afectează comportamentul. Ea face acest lucru prin împărțirea experienței unei persoane în patru componente centrale:

  • gânduri (cogniții)
  • sentimente (emoții)
  • comportamente
  • fiziologie (biologia unei persoane)

Strategii de terapie cognitiv-comportamentală

În funcție de problema și de obiectivele persoanei care intră în terapia cognitiv-comportamentală, există mai multe moduri de abordare. Oricare ar fi abordarea pe care o adoptă terapeutul, aceasta va include:

  • identificarea unor probleme sau aspecte specifice din viața de zi cu zi
  • conștientizarea tiparelor de gândire neproductive și a modului în care acestea pot afecta viața
  • identificarea gândirii negative și remodelarea acesteia într-un mod care să schimbe modul în care o persoană se simte
  • învățarea de noi comportamente și punerea lor în practică

Ulterior, psihologul de terapie cognitivă va decide care sunt cele mai bune strategii de pe care să le folosească. Strategiile pot fi:

  • Restructurarea cognitivă sau reîncadrarea cognitivă
  • Descoperire ghidată
  • Terapia de expunere
  • Jurnal și înregistrarea gânduri
  • Programarea activităților și activarea comportamentului (teoria comportamentului planificat)
  • Experimente comportamentale
  • Tehnici de relaxare și de reducere a stresului
  • Joc de roluri
  • Aproximarea succesivă

Una dintre cele mai bune metode relaxare este sportul. Nenumărate tehnici asociate sportului pot ajuta pacientul să elimine stresul: respirația abdominală sau exercițiile de yoga sunt doar câteva exemple ce pot fi aplicate, sub recomandarea medicului. Pentru mai multe activități sportive cu scop de relaxare și diminuare a stresului, de la înot la yoga sau drumeție ușoară, conectarea cu natura, îți recomandăm blogul de sfaturi sportive Decathlon.

Cum decurg ședințele de terapie cognitiv-comportamentală

În cazul în care se recomandă terapia centrată pe scheme cognitive, o persoană va avea de obicei o ședință cu un terapeut o dată pe săptămână sau o dată la două săptămâni.

Cursul de tratament durează de obicei între 6 și 20 de ședințe, fiecare ședință durând între 30 și 60 de minute. În timpul ședințelor, persoana va lucra cu terapeutul pentru a descompune problemele în părțile lor separate, cum ar fi gândurile, sentimentele fizice și acțiunile. Împreună se vor analiza aceste zone pentru a afla dacă sunt nerealiste sau nefolositoare și pentru a determina efectul pe care îl au una asupra celeilalte și asupra persoanei care face terapie. Terapeutul va putea apoi să schimbe gândurile și comportamentele nefolositoare.

După ce s-a stabilit ce se poate schimba, terapeutul va cere persoanei să pună în practică aceste schimbări în viața de zi cu zi. Temele pentru acasă fac parte din proces, așa că terapeutul va cere să se completeze fișe de lucru, un jurnal sau să fie îndeplinite anumite sarcini între ședințe. Scopul final al terapiei este ca o persoană să învețe să aplice în viața de zi cu zi abilitățile pe care le-a învățat în timpul tratamentului. Acest lucru ar trebui să ajute o persoană să își gestioneze problemele, chiar și după încheierea tratamentului. Este esențial să existe o comunicarea deschisă și sinceră cu terapeutul, de la început. Dacă persoana din terapie nu se simte complet confortabil cu terapeutul, trebuie să își găsească un alt specialist cu care să se conecteze și să se deschidă mai ușor.

Ce vor învăța pacienții în urma acestui tip de terapie

Terapia cognitiv-comportamentală se concentrează pe provocarea gândurilor automate (care sunt înfricoșătoare sau nefolositoare) și pe compararea lor cu realitatea. O viziune distorsionată poate face ca o persoană să fie mai susceptibilă la:

  • mentalitate nefolositoare
  • concluzii pripite
  • a vedea în mod eronat situațiile ca fiind catastrofale
  • a vedea lucrurile ca fiind fie bune, fie rele, fără nimic între ele


Terapia cognitiv-comportamentală poate fi un instrument foarte util (singur sau în combinație cu alte terapii) în tratarea tulburărilor de sănătate mintală, cum ar fi depresia, tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) sau o tulburare de alimentație. Dar nu toți cei care beneficiază de acest tip de terapie au o afecțiune mentală. Terapia cognitiv-comportamentală poate fi un instrument eficient pentru a ajuta pe oricine să învețe cum să gestioneze mai bine situațiile stresante din viață. Atunci când o persoană ajunge să privească o anumită situație într-un mod mai util, suferința sa scade, iar apoi poate întreprinde acțiuni sau lua decizii care să ajute pe termen lung.

Când este recomandată terapia comportamentală

Alegerea unui anumit tip de psihoterapie depinde, de asemenea, de obiective. Dacă o persoană are nevoie de o înțelegere profundă a cauzelor problemelor, terapia cognitiv-comportamentală nu este probabil alegerea potrivită. Este deosebit de utilă pentru persoanele interesate să abordeze și să rezolve probleme specifice și mai puțin preocupate de "de ce". Terapia cognitiv-comportamentală este o strategie orientată spre rezolvarea problemelor. Aceasta se concentrează pe problemele curente și pe găsirea de soluții pentru acestea.

Bibliografie

  1. “Cognitive Behavioral Therapy.” Nih.gov, Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG), 8 Sept. 2016, www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. ‌Health. “Cognitive Behaviour Therapy.” Vic.gov.au, 2022, www.betterhealth.vic.gov.au
  3. ‌NHS Choices. Overview - Cognitive Behavioural Therapy (CBT). 2023, www.nhs.uk
  4. ‌Davis, Kathleen. “How Does Cognitive Behavioral Therapy Work?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 17 Mar. 2022, www.medicalnewstoday.com
  5. ‌“Cognitive Behavioral Therapy - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2019, www.mayoclinic.org
  6. ‌“The Key Elements of Cognitive Behavioral Therapy and the Self-Help Approach.” Beating Your Eating Disorder, 30 Sept. 2010, pp. 10–14, https://www.cambridge.org, https://doi.org/10.1017/cbo9780511910067.004. Accessed 4 Apr. 2023.
  7. ‌Pietrangelo, Ann. “9 CBT Techniques for Better Mental Health.” Healthline, Healthline Media, 12 Dec. 2019, www.healthline.com

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării