Publicat la: 
18/09/2018

antibiotice

Un nou test rapid si usor pentru detectarea infectiilor virale ar putea reduce utilizarea inutila a antibioticelor, dar si internarile in spital, potrivit unui studiu prezentat la ”European Respiratory Society International Congress”, conform eurekalert.org.

50 de minute sunt necesare pentru obtinerea rezultatelor si ar putea contribui la scaderea aglomeratiei din spitale, mai ales pe timpul iernii, dar si la reducerea rezistentei la antibiotice.

”Primele noastre rezultate, in urma analizarii a 1075 de pacienti, sunt promitatoare. Am reusit sa identificam 121 de pacienti care aveau infectii virale, dar care nu prezentau simptomele unei infectii bacteriene, a caror radiografie la plamani nu a dat nimic de banuit si care prezentau doar simptome moderate ale unei inflamatii. Internarea in spital a fost evitata cu 25%, iar utilizarea inutila a antibioticelor a fost evitata cu 50%. In plus, pacientii nu au avut efecte adverse”, declara dr. Kay Roy, medic la ”West Hertfordshire Hospitals NHS Trust”, Watford, si lector la ”University of Hertfordshire”, Hatfield, Marea Britanie.

Intregul proces, de la colectarea mostrei, la primirea rezultatelor, dureaza, in medie, 50 de minute

Testele respiratorii virale sunt un nou serviciu, lansat de ”Watford General Hospital” pe 15 ianuarie 2018. Testul este rapid, usor de efectuat, consta in introducerea unui tampon in nasul pacientului, pentru a colecta o mostra a secretiilor din partea din spate a nasului. Aceasta mostra este introdusa intr-o masina compacta, numita ”FilmArray”, care o analizeaza si ofera rezultatele in aproximativ 43 de minute.

”Intregul proces, de la colectarea mostrei, la primirea rezultatelor, dureaza, in medie, 50 de minute. Ca si tehnologie, este acelasi test folosit in laboratorul nostru de microbiologie, doar ca noi aducem echipamentul la pacient. In plus, aceasta tehnica este mai eficienta deoarece, daca probele sunt trimise la microbiologie, pot trece si doua zile pana la primirea rezultatelor”, adauga dr. Roy.

Kay Roy a prezentat datele primilor 1075 de pacienti, testati intre 15 ianuarie si 1 mai 2018. Dintre acestia, 61% dintre pacienti au avut unul sau mai multi virusi, dintre care 56% virusi au fost gripali si 54% au fost alti virusuri, cum ar fi rinovirus, coronavirus, metapneumovirus si adenovirus, ce pot provoca la fel de multe probleme respiratorii precum o infectie bacteriana, in special pacientilor diagnosticati deja cu o boala pulmonara obstructiva cronica. Rezultatele testelor au fost suprapuse cu alti factori importanti, precum constatarile radiografiilor pulmonare si lipsa dovezilor infectiilor bacteriene in cazul a 387 de pacienti. Dintre acestia, 121 de pacienti au evitat internarea in spital si utilizarea antibioticelor datorita eficacitatii testului.

”In primele doua saptamani de la adaugarea acestui serviciu am diagnosticat 50 de cazuri de gripa, dintre care 22 prin testarea in departamentul de urgente si 28 dupa ce pacientii au fost deja admisi in spital. Am observat ca este mult mai eficient sa ii testam cand inca sunt la urgente, astfel evitam aglomerarea spitalului, mai ales cand sunt inregistrate epidemii, dar reducem si riscul de raspandire a infectiilor catre pacientii vulnerabili. Sunt frecvent subestimati virusii respiratori, iar acest lucru duce adesea la probleme de sanatate deoarece pacientii utilizeaza antibiotice nepotrivite. Speram ca acest test va ajuta la reducerea rezistentei la antibiotice”, adauga dr. Roy.

”Pe masura ce populatia europeana imbatraneste, exista o presiune din ce in ce mai mare asupra disponibilitatii paturilor din spitale. Inchiderea unei intregi sectii pentru ca un pacient a fost admis cu o infectie virala, care s-ar putea raspandi si la alti pacienti, creeaza panica si este costisitoare. Aceasta tehnica noua ar putea aduce o schimbare importanta atat in spitale, cat si pentru pacienti, prin evitarea utilizarii inutile a antibioticelor”, concluzioneaza Tobias Welte, de la Universitatea Hannover, Germania.

Sursa: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-09/elf-qae091318.php

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase

Florescu Aysel,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
Chiris Roxana,Medic primar
Medic primar

Articole similare

Dintii galbeni ne creeaza disconfort / Foto: Photoxpress.com Colorarea dintilor (discromia dentara) este una dintre problemele de care putine persoane reusesc sa se fereasca. Dintii se pot colora uniform sau pot fi afectati de cateva pete vizibile pe smaltul dintilor, iar culorile pe care acestia le pot capata variaza de la galben la maroniu...
Antibioticele nu trebuie luate dupa ureche/ Foto: Dreamstime.com Le folosim pentru a trata raceli sau inflamatii ale gatului. Consumam "dupa ureche" si intrerupem adesea tratamentul in momentul disparitiei simptomelor. Specialistii din intreaga lume si organismele internationale avertizeaza asupra modului incorect de a lua antibiotice....
O echipa de fizicieni de la Universitatea Immanuel Kant, din Baltimore, sugereaza ca exista o metoda de identificare rapida a celulelor bacteriene rezistente la antibiotice, care sunt agentii tuberculozei. Noua metoda contribuie la identificarea bacteriilor si la evaluarea rezistentei lor antibiotice fara a deteriora materialul biologic....
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat să nu se utilizeze patru clase de antibiotice - fluorochinolonele, cefalosporinele de generaţia 3 şi 4, macrolidele şi glicopeptidele - care au un risc mare dacă sunt folosite şi la om şi animale, a declarat miercuri, pentru Agerpres, conf. dr. Gabriel Popescu de la Institutul "Matei Balş". El a...
Oamenii de stiinta de la Johns Kopkins Kimmel Cancer Center au descoperit, printr-un nou studiu, ca antibioticele ar putea creste riscul dezvoltarii cancerului de colon, dar nu se aplica si in cazul cancerului rectal. Mesajul principal al acestui studiu este importanta administrarii antibioticelor. Acestea nu sunt recomandate pentru infectiile...