Publicat la: 
18/01/2013

Tot ce trebuie sa stim despre screening-ul anual

Dr. Nicoleta Brezan/ Foto: HotNews.ro

Screening-ul anual are ca importanta diagnosticul bolii in stadii incipiente, dar si in preventia anumitor boli (ex. boli cardiovasculare, diabet zaharat, obezitatea). Preventia contribuie la mentinerea starii de sanatate, reduce imbolnavirile si mortalitatea. Investigatiile si analizele pentru screening sunt recomandate de medic dupa o consultatie prealabila.

La recomandare vom tine seama de SEXUL si VARSTA pacientului, dar si de FACTORII DE RISC OBTINUTI din anamneza pacientului din antecedentele personale si cele familiale, din modul de viata(consummator de alcool, fumator, sedentar, consummator de droguri, parteneri sexuali multiplii, obiceiuri alimentare) si conditiile de lucru(mediu toxic-constructii cu materiale cu azbest cu risc de aparitie a mezoteliomului pleural, mediu cu alergeni-mucegaiuri, ciuperci, animale cu risc de aparitie a astmului bronsic).

FACTORII DE RISC se asociaza cu risc crescut de aface o boala dar nu intotdeauna pot cauza acea boala (azbest-mezoteliom, fumat - cancer pulmonar, dislipidemie - boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, angina pectorala, infarct miocardic acut)

SCREENINGUL ANNUAL EFECTUEAZA:

-PREVENTIA PRIMARA: evitarea aparitiei bolii prin combaterea factorilor de risc
-PREVENTIA SECUNDARA: detectarea precoce a bolii sau pt a reduce progresia ei
-PREVENTIA TERTIARA: prevenirea complicatiilor date deja de o boala existenta in organism

CAND ESTE BINE SA FACEM INVESTIGATIILE SI CONSULTATIILE MEDICALE ANUALE?

Nu exista o regula in prinvinta aceasta.
- Pentru un organism tanar (mai mic de30 ani) fara boli, oricand este binevenita o consultatie de screening annual sau macar la 2 ani, chiar in LIPSA UNOR ACUZE; in cadrul discutiei cu medicul se efectueaza anamneza in carul careia descoperim FACTORII DE RISC si ulterior la examenul clinic MASURAM tensiunea arteriala (screening TA), GREUTATEA CORPORALA( screeningul obezitatii prin stabilirea indicelui de masa corporala); in felul acesta ajutam la prevenirea unor afectiuni, putem sa dam indicatii pentru modificarea stilului de viata, sa recomandam investigatiile necesare IN FUNCTIE DE FACTORII DE RISC astfel incat acestia netratati pot duce la diferite boli.
-Pentru pacienti mai mare de30 ani as recomanda totusi ca aceasta vizita sa fie anual
-Pentru cei care au fost diagnosticati cu boli cronice acestia trebiue sa se prezinte la control la data stabilita de comun accord cu medicul la consultatia anterioara. (de ex. pt un pacient care a avut un neoplasm de colon operat si tratat acesta isi va efectua screeningul anual pt. a depista din timp eventuala recidiva, efectuand CEA - antigen carcinoembrionar - si colonoscopia la o data exacta recomandata de medical curant).

CE TESTE SUNT RECOMANDATE SI CARE SUNT OBLIGATORII PENTRU FIECARE PERSOANA?

-Pentru orice persoana sunt recomandate ca si analize de sange: HLG (in care depistam diferite tipuri de anemii, leucemii sau alte boli hematologice, infectii); TESTE DE INFLAMATIE (VSH ideal CRP-fidel); CREATININA(+/- UREE - functia renala); TGP (+/-TGO - functia hepatica ), glicemia (depistarea diabetului zaharat sau a unei tolerante alterate la glucoza), PROFILUL LIPIDIC (daca se poate complet CT+LDL+HDL+TG), EX SUMAR DE URINA (cristale in urina,hematii, infectii urinare)
Daca pacientul mai mare de 30 ani putem adauga si ACID URIC.

CUM NE PREGATIM PENTRU ELE?

Pacientul nu consuma alimente inainte cu 12 ore. Pentru sumar de urina recoltarea se efectueaza din prima urina de dimineata.

CARE SUNT ANALIZELE SPECIFICE PT FEMEI SI BARBATI SAU IN FUNCTIE DE VARSTA?

-La pacientii TINERI (mai mic de40ani): analizele mentionate anterior
-La orice varsta masurarea TA si IMC si deterinarea profilului lipidic complet (mentionat anterior)
-La TINERE care au rude gr I cu neoplasm de san se recomanda pana in 40 ani efecturea la 6 luni sau macar la 1 an a ecografiei de san; dupa 40 de ani la 1-2 ani mamografie;
-La femeile intre 19-70 ani: anual citologia colului uterin Babes Papanicolau
-La paciente mai mare de65 ani (aprox. la 10 ani de la instalarea menopauzei) screening osteoporoza prin osteodensitometrie (DEXA)
-La barbati mai mare de65 ani (mai ales daca se depisteaza multiple determinari aterosclerotice : carotide, cord) este indicata ecografia dopller a aortei pentru screeningul ANEVRISMULUI DE AORTA.
-La barbatii mai mare de 50 ani: PSA(antigenul prostatic - pt screeningul adenomului de prostata)+ ecografia prostatei+ tuseu rectal la urolog.; se repeta anual daca toate sunt normale.
-Pentru screening-ul CANCERULUI COLORECTAL: testul hemoragiilor oculte (mai mare de50 ani) daca sunt asimptomatici; dar ideal ar fi efectuarea colonoscopiei la 5 ani; daca in schimb au rude de gr I cu neoplasm de colon: colonoscopia se efectueaza cu 10 -15 ani mai devreme fata de varsta diagnosticarii rudei respective (nu mai tarrziu de 50 ani)
- PENTRU CEI CARE AU PARTENERI SEXUALI MULTIPLII: screening pt boli cu transmitere sexuala: HVB, HVC, sifilis, HIV, chlamidia, gonoree.
- Nu sunt studii/ dovezi pentru efectuarea radiografiei cord-plam sau a CT pulmonare pentru depistarea neoplasmului bronhopulmonar.

CE CONSULTATII SI INVESTIGATII AR TREBUI SA FACA BOLNAVII CARE STIU CA SUFERA DE O BOALA CRONICA?

- Pentru cei care au afectiuni inflamatorii ale colonului sau avut un cancer colorectal sau au rude cu formatiuni polipoase de colon: se va face testarea anuala a HEMORAGIILOR OCULTE din materiile fecale si COLONOSCOPIA pt diagnosticarea cancerului colorectal in stadii incipiente;
- Daca sunt in tratament indelungat cu CORTICOSTEROIZI, testarea pentru diagnosticarea precoce al osteoporozei incepe inaintea instalarii menopauzei (DEXA); la fel este indicata testarea DEXA inainte de instalarea menopauzei la cei sedentari, cu istoric familial de osteoporoza, la marii fumatori, la cei cu aport scazut de calciu.
- daca pacientul prezinta HTA, antecedente de boli coronariene, fumeaza, are valori modificate ale profilului lipidic, are diabet zaharat mai mare demai mare demai mare de toti acestia sunt factori de risc cardiovasculari si care impun efectuarea EKG, ecografiei cardiace, ecografiei de artere carotide si vertebrale etc, efectuarea frecventei lor fiind stabilita de medical curant.

CONCLUZII

EFECTUAREA SCREENINGULUI ANUAL SI DEPISTAREA FACTORILOR DE RISC AU CA SCOP:
- REDUCEREA RISCULUI DE BOALA SAU DETECTAREA ACESTEIA IN STADII PRECOCE
- MODIFICAREA STILULUI DE VIATA (FUMAT, REDUCERA OBEZITATII, S EDENTARISMULUI, CORECTAREA DISLIPIDEMIEI, MENTINEREA TENSIUNII ARTERIALE NORMALE

Autor: Dr. Nicoleta Brezan, medic primar medicina interna in cadrul Hyperclinicii MedLife.Vezi aici intalnirea online cu cititorii MedLive.ro pe aceasta tema.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Medicina interna

Medic specialist
Medic Primar
Stoica Luminita,Medic primar
Medic primar
Medic primar
  •  
  • 1 of 21

Articole similare

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a respins miercuri acuzatiile formulate de critici ai vaccinurilor care sunt de parere ca imunizarea nu serveste la nimic, este riscanta, iar organismul uman se apara mai bine atunci cand nu este vaccinat, relateaza AFP, citat de Agerpres. "Impactul vaccinurilor asupra vietii oamenilor este cu siguranta...
Francis Fran Crippen a murit la doar 26 de ani / Foto: Reuters Inotatorul american Francis Fran Crippen, in varsta de 26 de ani, a murit sambata in timpul Cupei Mondiale de inot, in proba de maraton 10 km de la Fujairah, Emiratele Arabe Unite. Medaliat cu bronz la Mondialele din 2009, sportivul american disparuse in ultima runda a probei,...
Consumul de ceai sau cafea nu afecteaza inima, spre deosebire de bauturile energizante, care pot provoca probleme cardiace, au relevat studii realizate de centre de cercetare prestigioase din mai multe tari, prezentate la congresul anual al Societatii Europene de Cardiologie, care a inceput sambata si se va incheia marti la Barcelona,...
Firma germana care a produs thalidomida si-a facut publice, dupa 50 de ani, primele sale scuze catre miile de copii care au suferit de malformatii dupa utilizarea acestui medicament ce contine aceasta substanta de catre mamele lor, insa o asociatie dedicata victimelor a facut apel la o actiune mai concreta, relateaza AFP, citat de Agerpres....
Se intampla adesea ca bebelusii sa refuze sanul, sa planga cand sunt pusi la san sau doar sa il prinda, sa suga gateva minute si dupa aceea sa-l lase si sa inceapa sa planga. Cel mai frecvent se intampla atunci cand bebelusul are 6-8 saptamani, dar nu este exclus acest lucru nici mai devreme sau mai tarziu. Primul si cel mai important pas pe care...