Publicat la: 
21/03/2019

Ureteroscopie cu litoţritie laser
Ureteroscopie cu litoţritie laser

Litiaza renalã/ureteralã reprezinta formarea calculilor (pietrelor) ȋn interiorul rinichiului sau ureterului (conductul de la rinichi la vezica urinarã) ȋn urma precipitãrii unor substanţe care ȋn mod normal se gãsesc dizolvate ȋn urinã. Ȋn functie de compoziţie calculii se clasificã in: calcici (75-80%), de fosfat amoniaco-magnezian (10-20%), de acid uric (15%), cistinã (1%), xantinã (<1%), sai micşti (5-10).

Prevalenţa litiazei renale şi ureterale, adica a pietrelor din tractul urinar poate ajunge, conform Ghidului Asociaţiei Europene de Urologie, la 20%. Are o rata mai mare de apariţie ȋn tãrile dezvoltate, cu standard de viaţã crescut.

tratament modern cu laser al litiazei renale si ureterale

Existã mai multe posibilitãţi de abordare terapeuticã a acestei patologii, ne explica dr. Catalin Belinski, medic primar urologie in cadrul Hyperclinicii MedLife Grivita, ȋncepȃnd cu supravegherea atentã a evoluţiei lor şi continuȃnd cu tratamentul medicamentos, cu litotriţia extracorporealã, percutanã sau endoscopicã cu laser (fãrã  incizie cutanatã, pe cãi naturale) şi terminȃnd cu intervenţiile laparoscopice sau deschise. Acestea din urmã sunt  necesare la momentul actual ȋn foarte putine cazuri datoritã  apariţiei metodelor moderne de tratament cum ar fi litotriţia (spargerea) cu laser a litiazei urinare (a pietrelor din tractul urinar).

Abordarea terapeuticã depinde de dimensiunea pietrei, de localizarea ei (ȋn rinichi- calice sau bazinet renal, pe ureterul proximal sau distal) şi de efectul pe care ȋl produce, adicã cȃt de mult blocheazã funcţionalitatea aparatului urinar şi de cȃt de gravã este simptomatologia pe care o dau pietrele (durere, greaţã, vãrsãturi, febrã, infecţie, urinare cu sȃnge). Nu ȋn ultimul rȃnd abordarea teraputicã depinde de echipamentul pe care medicul ȋl are la dispoziţie. La momentul actual existã echipamente moderne care fac abordarea terapeuticã a calculilor urinari mult mai eficientã şi mai sigurã.

Conform Ghidului Asociaţiei Europene de Urologie litotriţia laser este cea mai bunã alegere atunci cȃnd tratamentul se face prin ureteroscopie, indiferent de tipul acesteiea (semirigidã sau flexibilã). De asemenea ureteroscopia are o ratã mai mare de distrugere şi eliminare completã a pietrelor decȃt litotriţia extracorporealã.

Acelaşi ghid recomandã ȋnlaturarea ureteroscopicã a pietrelor ȋn cazul durerilor refractare la tratamentul medicamentos. Existȃ şi alte indicaţii de primã intenţie, cum ar fi necesitatea de intervenţie ȋn cazul pacienţilor supraponderali sau obezi. Trebuie menţionat faptul cã ureteroscopia are cea mai micã ratã de” retratament”, ceea ce ȋnseaamnã cã este o metodã terapeuticã extrem de eficace.

Ghidul Asociaţiei Americane de Urologie recomandã medicilor sã informeze pacientul faptul cã  uretroscopia cu litotriţie laser este metoda cu cele mai mari şanse de a elimina complet pietrele din aparatul urinar ȋntr-o singurã  procedurã.  Conform ghidului menţionat ureteroscopia semirigidã sau flexibilã cu litotriţie laser este de electie ȋn cazul pietrelor de pe traiectul ureterului, precum şi pentru cele din rinichi care au dimensiuni de pȃna la 2 cm. La pacienţii aflaţi ȋn tratament anticoagulant, pentru calculii renali din calicele inferior sau cei peste 2 cm, ureteroscopia flexibilã cu litotriţie laser este o metodã cu rezultate foarte bune, demnã de luat ȋn calcul şi superioarã litotriţiei percutanate, datorita riscului mai mic de sȃngerare. De asemenea, ureteroscopia se face prin cãile naturale şi nu necesitã incizie la piele.

Rata de eliminare completã a calculilor pentru pietrele mari de peste 2 cm este ȋn cazul ureteroscopiei flexible cu litotriţie cu laser Holmium de peste 91%. Ca şi ȋn alte situaţii rezultatele tratamentului depind şi de calitatea aparaturii utilizate.  Aici trebuie subliniat faptul cã laserul Holmium utilizat ȋn clinica Medlife pentru tratamentul calculilor aparatului urinar este de ultimã generatie, de mare putere, capabil chiar sã transforme ȋn “praf” pietrele. Tratamentul cu laser Holmium este eficace pentru toate tipurile de calculi, indiferent de structura lor chimicã.

Orice tratament trebuie recomandat de medicul urolog dupã un consult care sã ia ȋn calcul toate caracteristicile pacientului. Dupã prezentarea opţiunilor terapeutice alegerea este facutã de medic ȋmpreunã cu pacientul corect şi complet informat.

Specialitate: 
Medic: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Urologie

Teodorescu Luminita,Medic Primar, Doctor in Stiinte Medicale
Medic Primar,...
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 18

Articole similare

Auzim de foarte multe ori oameni care se plang, dupa ce mananca alimente mai grase sau in exces, de dureri de "bila" sau de "fiere". Dr. Gabriel Matei, medic specialist chirurgie generala,  a explicat de ce avem aceste dureri, insotite de greturi si gust amar si cand este cazul sa mergem la doctor? "Cea mai frecventa patologie a colecistului (a...
Colecistectomie / Foto: Captura YouTube Litiaza biliara este o afectiune destul de frecventa, ce consta in prezenta calculilor in vezica biliara. Din pacate, nu putem face nimic pentru a evita aparitia acestora, explica dr. Emil Marcel Bogdan, medic primar chirurgie generala. Calculii biliari apar ca urmare a unei mosteniri genetice, care...
Ureteroscopie cu litoţritie laser Litiaza renalã/ureteralã reprezinta formarea calculilor (pietrelor) ȋn interiorul rinichiului sau ureterului (conductul de la rinichi la vezica urinarã) ȋn urma precipitãrii unor substanţe care ȋn mod normal se gãsesc dizolvate ȋn urinã. Ȋn functie de compoziţie calculii se clasificã in: calcici (75-80%), de...
Dr. Emil Marcel Bogdan/ Foto: HotNews.ro Ce cauze are pancreatita si in ce situatii se ajunge la interventia chirurgicala? Cum poate fi prevenita? Ce regim trebuie tinut in urma operatiei si pentru ce perioada? Dr. Emil Marcel Bogdan, medic primar chirurgie generala, a discutat online cu cititorii. Dr. Emil Marcel Bogdan, doctor in Stiinte...
Ureteroscopie cu litoţritie laser Litiaza renalã/ureteralã reprezinta formarea calculilor (pietrelor) ȋn interiorul rinichiului sau ureterului (conductul de la rinichi la vezica urinarã) ȋn urma precipitãrii unor substanţe care ȋn mod normal se gãsesc dizolvate ȋn urinã. Ȋn functie de compoziţie calculii se clasificã in: calcici (75-80%), de...