Publicat la: 
18/02/2014

Grasimea alba, care stocheaza durabil caloriile, se poate transforma in grasime bruna, mai usor de ars, atunci cand persoana tremura de frig, noteaza cotidianul francez Le Figaro, citat de Agerpres.

Exista doua tipuri de tesut adipos. Cel denumit tesut adipos "alb" si cel denumit tesut adipos "brun". Celulele "albe" stocheaza caloriile excedentare sub forma de lipide, care formeaza o rezerva in organism. Celulele "brune" au o grasime pe care o pot "arde" foarte usor, pentru a participa la termogeneza corpului.

Multa vreme s-a crezut ca grasimea bruna este prezenta in organism doar atunci cand omul este bebelus, pentru a regla mai usor temperatura sugarului. Insa, in urma cu cativa ani s-a descoperit ca si adultii au acest gen de grasime. Persoanele cu mai mult tesut adipos brun sunt in general mai subtiri ca altele. Se mai cunoaste astazi ca celulele albe se pot transforma in brune si viceversa.

Studii desfasurate pe soareci la Institutul Politehnic din Zurich (Elvetia) au confirmat acest lucru si au aratat ca celulele brune provin din celule precursoare, care au fost eliminate de organism dupa ce si-au indeplinit misiunea.

Un studiu foarte recent, desfasurat pe oameni, sugereaza ca expunerea la frig pana la tremur sau realizarea de sedinte de exercitii fizice moderate pot stimula transformarea celulelor albe in brune (studiul a fost publicat in revista Cell Metabolism).

''Febra care domneste de mai multi ani in domeniul cercetarii pe celule brune vine de la faptul ca a lor capacitate de a arde rapid caloriile excedentare face din ele potentiali agenti terapeutici impotriva obezitatii si diabetului", subliniaza doctorul Paul Lee, endocrinolog australian care activeaza in cadrul unui laborator al National Institutes of Health la Washington.

In cadrul studiului, mai multi voluntari au fost expusi la frig pana in momentul cand au inceput sa tremure (la 14-16 grade Celsius). Frisonul este o contractie mecanica si involuntara a muschilor, pentru a produce caldura. Probe de sange le-au fost recoltate voluntarilor, pentru a descoperi prezenta a doi hormoni legati de frig: irisina (produs de tesutul muscular) si FGF21 (produs de celulele brune). In laborator, cei doi hormoni s-au dovedit capabili sa transforme celulele albe in brune, fiind se pare in centrul 'dialogului' intre tesuturile adipoase si muschi.

Ramane sa fie elucidat mecanismul acestei 'comunicari', pentru ca, intr-o zi, sa fie elaborate noi strategii terapeutice impotriva obezitatii si diabetului, conchide Le Figaro.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Am auzit cu totii povesti despre cunostinte care au tinut o dieta si au reusit sa slabeasca, insa reteta nu a functionat la fel si in alte cazuri. Acest lucru se intampla pentru ca suntem diferiti si abia acum incepem sa intelegem aceasta diversitate, scrie med.stanford.edu. Ce dieta alegem pentru a slabi? Niciuna dintre aceste optiuni nu este...
Grasimea alba, care stocheaza durabil caloriile, se poate transforma in grasime bruna, mai usor de ars, atunci cand persoana tremura de frig, noteaza cotidianul francez Le Figaro, citat de Agerpres. Exista doua tipuri de tesut adipos. Cel denumit tesut adipos "alb" si cel denumit tesut adipos "brun". Celulele "albe" stocheaza caloriile...
Cum sa iti protejezi sanatatea / Foto: Reuters Nu ne dam seama cat de importanta este o inima sanatoasa pana cand aceasta nu incepe sa cedeze. Odata ajunsi acolo, singurul lucru care o mai poate ajuta sa functioneze normal este tratamentul luat pe viata. Insa, ca noua, nu va mai fi niciodata. Cand vine vorba de afectiunile cardiace, cea mai buna...
Disfunctia biliara are ca principala cauza alimentatia necorespunzatoare / Foto: Photoxpress.com Disfunctia biliara sau bila lenesa are ca principala cauza alimentatia. Mesele bogate in grasimi pun in dificultate buna functionare a vezicii biliare. Pentru a digera grasimile, colecistul (vezica biliara) elimina in intestin o anumita cantitate...
Lactatele sunt vitale pentru o alimentatie echilibrata / Foto: Photoxpress.com Un pahar de lapte contine echivalentul de calciu a doua portii si jumatate de broccoli si asigura tot atatea proteine cat o face aceeasi greutate de carne. Chiar si laptele integral este relativ scazut in grasimi iar cel semi-degresat cu siguranta poate fi etichetat ca...