MEDICINA GENERALA

15 Noiembrie 2012

Triclosanul din cosmetice si produsele de ingrijire personala poate creste riscul de alergii

Triclosanul este un antibacterian chimic care se gaseste în pasta de dinti si alte produse cosmetice si poate contribui la un risc crescut de dezvoltare a alergiilor la copii, conform cercetetorilor norvegieni. Rezultate similare sunt raportate în Statele Unite ale Americii. Triclosanul este utilizat de zeci de ani, dar a fost recent asociat cu alergii la copii într-un studiu american. Noul studiu norvegian a gasit asociatii similare între alergii si nivelurile de triclosan masurate din urina copiilor. Studiul a constatat ca nivelurile de triclosan masurate în urina au fost asociate cu niveluri ridicate de imunoglobulina E (IgE) si rinita (nas înfundat / febra fanului) la copiii de 10 ani. 623 de probe de urina au fost colectate si masurate la Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din Atlanta, Statele Unite ale Americii. Aproximativ 50% dintre copiii norvegieni au avut niveluri detectabile de triclosan, în timp ce 80% dintre copiii americani au avut niveluri masurabile. Copiii au avut aproximativ aceeasi expunere la triclosan. Triclosanul poate schimba flora bacteriena pe piele, în gura si în intestine. O schimbare în compozitia de bacterii "bune" poate determina un risc crescut de alergii. De aceea, utilizarea sporita a triclosanului si a produselor antibacteriene, în general, a fost asociata cu o incidenta crescuta a alergiilor. Reducerea consumului Timp de multi ani autoritatile de sanatate din Norvegia au cerut o reducere a utilizarii produselor antibacteriene pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor rezistente. Intr-un studiu legat de utilizarea triclosanului în Norvegia, în 2001, s-a constatat ca 85% din cantitatea totala a triclosanului a venit de la produse cosmetice, din care 75% din pasta de dinti. Datorita acestui studiu, triclosanul a fost eliminat dintr-o varietate de produse. Despre triclosan

  • este utilizat pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor,
  • nu functioneaza împotriva tuturor tipurilor de bacterii,
  • este adaugat in cea mai mare parte in produsele cosmetice, cum ar fi pasta de dinti, deodorant si sapun,
  • este adaugat si la ustensile de bucatarie si textile,
  • putin triclosan este absorbit prin piele,
  • se absoarbe semnificativ prin membranele mucoase din gura (pasta de dinti)
  • a fost utilizat de peste 40 de ani în unele produse,
  • de la experimentele pe animale stim ca triclosan actioneaza pentru a consolida dezvoltarea de imunoglobuline (IgE).
Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Redactia MedLive In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.



Echipa MedLife de Triclosanul din cosmetice si produsele de ingrijire personala poate creste riscul de alergii

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.