Psihologie

25 Ianuarie 2018

Tulburarea obsesiv-compulsiva la adolescenti: cum le afecteaza viata

tulburarea obsesiv-compulsiva la adolescent

Adolescentii care sufera de tulburarea obsesiv-compuslvia au probleme cu memoria, potrivit un studiu publicat recent in jurnalul "Psychological Medicine". Constatarile sunt deosebit de importante pentru revizuirea sistemului de invatare pentru a ii sprijini pe tineri sa isi continue studiile, scrie cam.ac.uk.

Probleme asociate tulburarii obsesiv-compulsive

Tulburarea obsesiv-compulsiva la adolescenti este o problema dificila, adesea cronica, care se intinde pana la varsta adulta. Aproape 90% dintre acesti tineri au probleme la scoala, la domiciliu si in mediul social, iar cele mai frecvente dificultati pe care le intampina sunt la orele din clasa si temele de acasa.

Copiii si adolescentii care sunt bine pregatiti, pot prinde rapid limbi straine si abilitati de operare a calculatorului, insa cei care nu reusesc sa invete bine la scoala sunt expusi riscului de a suferi de stres cronic si anxietate la varsta maturitatii.

Cercetatorii de la Universitatea din Cambridge au aratat anterior ca adultii care sufera de tulburare obsesiv-compulsiva au probleme de inflexibilitate cognitiva. Intrucat flexibilitatea cognitiva este o abilitate importanta pentru performanta scolara, oamenii de stiinta si-au propus sa investigheze daca adolescentii care sufera de tulburare obsesiv-compulsiva au intampinat astfel de dificultati. 

Inflexibilitatea cognitiva in randul adolescentilor cu OCD

Persoanele sanatoase au in mod natural un echilibru intre comportamentul directionat catre indeplinirea telurilor personale si autocontrol, care este crucial pentru indeplinirea activitatilor zilnice. Acest mecanism este perturbat in conditii de stres.

Cel mai recent studiu, condus de Dr. Julia Gottwald si Barbara Sahakian de la Departamentul de Psihiatrie al Universitatii Cambridge, investigheaza daca mecanismele specifice flexibilitatii cognitive si comportamentul orientat catre scop sunt afectate in randul adolescentilor ce sufera de OCD.

36 de adolescenti si alti 36 de adulti sanatosi au fost pusi sa indeplineasca sarcini specifice proceselor de memorare si invatare. 

De asemenea, cercetatorii au testat 30 de persoane din fiecare grup pentru identificarea problemelor de echilibru intre comportamentul orientat catre scop si autocontrol. 

Rezultatele studiului arata ca adolescentii care sufera de OCD au inregistrat deficiente la toate etapele de invatare si memorie, precum si un dezechilibru intre comportamentul orientat catre indeplinirea scopurilor si autocontrol.

In timp ce studiile efectuate anterior au fost concentrate asupra problemelor asociate tulburarii obsesiv-compulsive in randul adultilor, putine cercetari au analizat aceaste probleme la adolescenti. Studiul de fata arata ca adolescentii se confrunta cu probleme de memorie si tulburare a capacitatii de a isi ajusta actiunile in functie de schimbarile de mediu.

"Am fost surprinsi sa observam probleme grave de invatare si memorare la acesti tineri, chiar in etapa de debut a tulburarii obsesiv-compulsiva. Este important sa examinam in continuare aceste probleme cognitive pentru a determina impactul pe care acestea il au asupra simptomelor clinice ale afectiunii, precum si  performantelor scolare in randul tinerilor," declara Prof. Barbara Sahakian, autoarea principala a studiului.

Prezenta problemelor de memorare ar putea afecta si stima de sine a tinerilor. Unele simptome specifice tulburarii obsesiv-compulsive, precum verificarea compulsiva, pot rezulta in scaderea stimei de sine si increderea redusa in capacitatea de a memora. Stresul cauzat de problemele de invatate poate avea, de asemenea, o influenta negativa asupra imaginii pe care tinerii o au despre sine.

Oamenii de stiinta isi propun ca viitoarele cercetari de specialitate sa investigheze natura acestor deficiente si modul in care acestea pot afecta performantele scolare ale tinerilor.Echipa MedLife de Psihologie

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.