Publicat la: 
21/03/2018

Tulburarile de alimentatie la barbati

Cand ne gandim la tulburarile de alimentatie, cel mai adesea ne vine in minte imaginea unei femei albe subponderale, insa acest stereotip este motivul pentru care multi barbati raman nediagnosticati si privati de tratamentul medical adecvat, spun oamenii de stiinta de la Universitatea din Michigan, informeaza ns.umich.edu.

Intr-un sondaj de opinie efectuat in randul elevilor si studentilor, cercetatorii Kendrin Sonneville si Sarah Lipson, de la Universitatea din Michigan, au observat diferente mari in ceea ce priveste diagnosticarea populatiei si tratamentul tulburarilor de alimentatie, inclusiv a anorexiei nervoase, bulimiei si supraalimentarii.

"Desi multi oameni presupun ca tulburarile de alimentatie afecteaza in special femeile tinere albe, slabe si cu o situatie financiara buna, studiul nostru arata ca numai 2% dintre persoanele cu tulburari de alimentatie se incadreaza in acest standard, in timp ce un numar semnificativ de persoane de sex masculin sau de culoare sufera de astfel de tulburari," declara Dr. Sonneville, profesor in stiintele nutritiei.

"De asemenea, am constatat ca stereotipurile in privinta persoanelor ce dezvolta tulburari de alimentatie contribuie la aparitia disparitatii stabilirii diagnosticului si tratamentului in randul barbatilor, precum si a persoanelor de culoare sau supraponderale," adauga acesta.

Statistica diagnosticarii si tratarii corecte a tulburarilor de alimentatie

Pentru a ajunge la aceste constatari, cercetatorii au analizat peste 1.700 de cazuri in randul studentilor americani inscrisi in programul Healthy Bodies Study. 

Raportul cercetatorilor arata ca femeile albe au avut cu 5% mai multe sanse de a fi corect diagnosticate cu tulburari de alimentatie, prin comparatie cu cele de culoare, iar persoanele subponderale au avut cu 6% mai multe sanse sa fie diagnosticate prin comparatie cu cei care se aflau la o greutate normala, iar persoanele supraponderale au avut numai 3% sanse sa primeasca diagnosticul corect.

In privinta tratamentului, femeile au avut cu 1,5% mai multe sanse sa obtina ajutorul necesar prin comparatie cu barbatii, iar studentii cu o situatie financiara buna au avut cu 2% mai multe sanse sa primeasca tratamentul necesar, prin comparatie cu restul. 

Tinerii subponderali au avut cu pana la 6% sanse mai mari sa obtina tratament, prin comparatie cu tinerii care aveau o greutate corporala normala.

De asemenea, cercetatorii estimeaza ca aproape 5% din populatia Statelor Unite ale Americii sufera de tulburari de alimentatie la un moment dat in viata, insa doar o treime primeste tratamentul necesar.

Dintre tinerii participanti la studiu ce sufereau de tulburari de alimentatie, numai 31% au primit tratament si numai 10,5% au fost diagnosticati corect.

"Majoritatea persoanelor care sufera de tulburari de alimentatie nu sunt niciodata diagnosticate si nu primesc tratament. Chiar daca tratamentul necesar le poate reduce gradul de suferinta al acestora, exista o serie de consecinte asupra sanatatii. In plus, multe persoane care sufera de tulburari de alimentatie nu recunosc ca sufera de o problema si nici faptul ca au nevoie de un tratament," conform autorilor studiului.

Mai mult, raportul cercetatorilor arata ca anorexia este diagnosticata in 73% din cazuri, prin comparatie cu persoanele care sufera de supraalimentatie, in procent de 7%. 

Aceasta disparitate ar putea incuraja formarea de stereotipuri, intrucat anorexia este un diagnostic mai frecvent intalnit, chiar daca in realitate este afectiunea care se manifesta intr-un procent mai mic in randul populatie, prin comparatie cu restul de tulburari de alimentatie.

"Este necesar sa acordam mai multa atentie prevenirii tulburarilor de alimentatie in randul populatiei. De asemenea, o abordare eficienta ar fi sa ne concentram asupra celor ce prezinta riscul crescut de declansare a tulburarilor de alimentatie, pentru a preveni marginaliarea acestora, lipsa diagnosticarii si lipsa administrarii tratamentului," conchid autorii studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie, Medicina generala

Medic Specialist
Pantea Ileana-Iuliana,Diabet medic specialist
Diabet medic...
Nicolescu  Luminita,Medic Primar
Medic Primar,...
Pop Anca Oana
Medic Specialist

Articole similare

Tulburari de alimentatie Tulburarea de alimentatie este o boala care determina oamenii sa manance in exces, sa se infometeze sau sa adopte o atitudine nesanatoasa fata de mancare si de greutatea corporala. Aceste tulburari-mancatul in exces, anorexia si bulimia- nu sunt pur si simplu obiceiuri proaste. Ele interfereaza cu viata noastra de zi cu...
Barbatii tineri care au tulburari de alimentatie nu primesc ajutor si sustinere atunci cand au nevoie din cauza perceptiei generale ca acestea ar fi o "boala a femeilor", potrivit cercetatorilor. Barbatii sunt prost diagnosticati si nu primesc tratament adecvat pentru anorexie si alte tulburari de alimentatie, chiar daca acestia reprezeinta...
Greutatea corporala scazuta persistenta a copiilor mici ar putea, conform datelor unui nou studiu, creste riscul aparitiei anorexiei nervoase. De asemenea, o greutate prea mare nu este indicata, fiind crescut riscul altor tulburari de alimentatie, precum bulimia nervoasa, mancatul compulsiv si comportamentele de purjare (inducerea varsaturilor...
Cand ne gandim la tulburarile de alimentatie, cel mai adesea ne vine in minte imaginea unei femei albe subponderale, insa acest stereotip este motivul pentru care multi barbati raman nediagnosticati si privati de tratamentul medical adecvat, spun oamenii de stiinta de la Universitatea din Michigan, informeaza ns.umich.edu. Intr-un sondaj de...