Publicat la: 
2/12/2016

Tulburarile mentale si afectiunile fizice sunt interconectate

Specialisti in psihologie de la Universitatea din Basel (Elvetia) si de la Universitatea Ruhr din Bochum (Germania) au identificat, in premiera, modele temporale la copii si tineri care sugereaza ca tulburarile mentale si afectiunile fizice frecvente sunt in stransa legatura, noteaza Agerpres.

Astfel, s-a observat ca artrita si bolile sistemului digestiv sunt mai des intalnite dupa episoade de depresie, in timp ce tulburarile anxioase tind sa fie succedate de obicei de bolile dermatologice, informeaza Science Daily.

Afectiunile fizice si tulburarile mentale au impact negativ asupra calitatii vietii persoanei afectate si constituie o imensa provocare pentru sistemul medical. Daca problemele de sanatate fizice si mentale apar in asociere in mod sistematic, de la o varsta timpurie, exista riscul ca dezvoltarea copilului sau a adolescentului respectiv sa fie afectata, atrag atentia oamenii de stiinta in cercetarea lor publicata in jurnalul PLOS ONE.

In cadrul unui proiect finantat de Fundatia Nationala Elvetiana de Stiinte, o echipa de oameni de stiinta condusa de dr. Marion Tegethoff, in colaborare cu profesor Gunther Meinlschmidt din cadrul Facultatii de Psihologie a Universitatii din Basel, a examinat modelele temporale si relatia dintre afectiunile fizice frecvente si tulburarile mentale la copii si tineri. Au fost luate in calcul date de la un grup reprezentantiv format din 6.483 de copii si tineri din Statele Unite, cu varste cuprinse intre 13 si 18 ani.

Cercetatorii au notat ca unele boli fizice au tendinta de a aparea mai frecvent la copiii si adolescentii care au suferit anterior anumite forme de tulburari mentale. In egala masura, unele probleme mentale se manifesta cu precadere dupa anumite afectiuni fizice.

Tulburarile afective, cum este cazul depresiei, sunt mai frecvent succedate de artrita si de boli ale sistemului digestiv. O astfel de relatie a fost observata intre tulburarile anxioase si afectiunile dermatologice.

Tulburarile anxioase sunt mai des intalnite in cazul in care persoana respectiva a suferit de probleme la nivelul inimii.

De asemenea, s-a observat in premiera o legatura intre tulburarile epileptice si cele de comportament alimentar care le succedau.

Rezultatele cercetarii ofera informatii importante cu privire la relatia de cauzalitate dintre problemele de sanatate la nivel mentale si cele fizice. Astfel, asocierile temporale recent identificate pot fi deosebit de utile pentru intelegerea proceselor legate de originea afectiunilor, dar si pentru tratamentul acestora.

'Pentru prima oara, am stabilit faptul ca epilepsia este urmata de un risc crescut de tulburari de comportament alimentar - un fenomen care a fost descris anterior numai in rapoarte de sine statatoare. Acest lucru sugereaza ca abordarea tratamentului impotriva epilepsiei ar putea avea efect si in ceea ce priveste tulburarile de comportament alimentar', a explicat Marion Tegethoff, cea care a condus studiul.

Din punct de vedere al politicii de sanatate, descoperirile recente subliniaza faptul ca tratamentele ce vizeaza tulburarile mentale si cele pentru afectiunile fizice ar trebui interconectate, de la o varsta frageda, mai arata sursa citata.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihiatrie

Medic de...
Medic Specialist
Stroescu Vlad,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist