Publicat la: 
7/03/2018

Suplimentele cu ulei de peste nu imbunatatesc memoria copiilor

Nu exista nicio dovada care sa arate ca omega-3 ar putea contribui la imbunatatirea abilitatilor de citire sau a functiilor memoriei in randul copiilor care au performante scolare slabe, conform unui nou studiu publicat in Plos-One.

Noile constatari intra in contradictie cu rezultatele cercetarilor realizate anterior pe aceasta tema de catre oamenii de stiinta de la Universitatea Birmingham si Oxford, informeaza alphagalileo.org.

Rezultatele noului studiului sunt complet diferite de cele la care oamenii de stiinta au ajuns in urma cu sase ani pe parcursul unei cercetari similare ce testeaza beneficiile acelorasi suplimente alimentare asupra functiilor cerebrale. La vremea respectiva, oamenii de stiinta au observat ca suplimentele alimentare omega-3 au un efect benefic asupra abilitatilor celor mici de a citi si memora, in special in randul celor ce sufera de deficit de atentie.

Pentru a realiza noul studiu, cercetatorii au testat copiii care aveau probleme de citire si au descoperit ca suplimentarea dietei alimentare cu pastile din ulei de peste prezinta beneficii minime in ceea ce priveste stimularea abilitatilor cognitive si a comportamentului acestora.

Astfel, 376 de copii cu varste intre sapte si noua ani au fost testati in ceea ce priveste abilitatile de citire si memorare. 

Jumatate dintre acestia au luat zilnic cate un supliment de ulei de peste omega-3, in timp ce restul a primit o pastila cu efect placebo.

Abilitatile acestora au fost testate atat inainte de suplimentarea dietei alimentare cu ulei de peste, cat si dupa, de catre parinti si profesori. Testele realizate de oamenii de stiinta au aratat ca nu exista diferente reale in ceea ce priveste rezultatele si performantele scolare ale participantilor.

"Cu totii suntem dornici sa ii ajutam pe copiii care au performante scolare slabe. Opinia mea este ca fondurile ar trebui investite in interventii mai promitatoare, intrucat efectele suplimentarii dietei alimentare cu ulei de peste omega-3, desi arata imbunatatirii in unele cazuri, nu sunt o metoda eficienta de stimulare a memoriei in randul copiilor," declara Prof. Paul Montgomery de la Universitatea din Birmingham.

"Uleiul de peste sau acizii grasi omega-3 sunt considerati in general ca fiind un stimulent cerebral. Cu toate acestea, dovezile privind beneficiile acestor suplimente alimentare pentru imbunatatirea performantelor scolare si a comportamentului celor mici este supraestimat," conchide Dr. Thees Spreckelsen, coautorul studiului si profesor in cadrul Universitatii Oxford.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Pediatrie

  •  
  • 1 of 26

Articole similare

Ulei de peste / Foto: Photoxpress S-au facut numeroase si extinse cercetari in ceea ce priveste uleiul de peste si inflamatiile artritei reumatoide, precum si unele studii aflate in stadii incipiente despre efectul uleiului de peste asupra osteoartritei, sau boala degenerativa a articulatiilor. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro....
Persoanele cu probleme de memorie, care au o educatie superioara, sunt expuse unui risc crescut de accident vascular cerebral, potrivit unui studiu realizat in Olanda, informeaza BBC. Potrivit cercetarii publicate in revista Stroke, persoanele cu educatie superioara care sufera de pierderi de memorie prezinta un risc cu 39% mai mare de a...
Persoanele care nu dorm suficient au un risc mai mare de a crea amintiri false, potrivit unui nou studiu. In cadrul cercetarii, atunci cand oamenii de stiinta au comparat memoria persoanelor care dormeau bine cu memoria celor care nu dormeau deloc, au descoperit ca, in anumite conditii, "insomniacii" amesteca faptele cu imaginatia, infrumuseteaza...
Seturi de neuroni de la nivelul hipocampului se activeaza pentru fiecare memorie episodica. Amintirile episodice sunt codificate la nivelul hipocampului prin seturi distincte de neuroni, conform unui grup de oameni de stiinta de la Universitatea California si Universitatea San Diego. Constatarile, deosebit de importante pentru intelegerea modului...
Cercetatorii au descoperit mecanismul prin care un somn bun imbunatateste invatarea si memoria, relateaza BBC. O echipa de cercetatori din China si din Statele Unite a folosit tehnici microscopice avansate pentru a observa noile sinapse formate in timpul somnului. Potrivit studiului publicat in revista Science, nici antrenamentele intense nu...