Publicat la: 
7/03/2018

Suplimentele cu ulei de peste nu imbunatatesc memoria copiilor

Nu exista nicio dovada care sa arate ca omega-3 ar putea contribui la imbunatatirea abilitatilor de citire sau a functiilor memoriei in randul copiilor care au performante scolare slabe, conform unui nou studiu publicat in Plos-One.

Noile constatari intra in contradictie cu rezultatele cercetarilor realizate anterior pe aceasta tema de catre oamenii de stiinta de la Universitatea Birmingham si Oxford, informeaza alphagalileo.org.

Rezultatele noului studiului sunt complet diferite de cele la care oamenii de stiinta au ajuns in urma cu sase ani pe parcursul unei cercetari similare ce testeaza beneficiile acelorasi suplimente alimentare asupra functiilor cerebrale. La vremea respectiva, oamenii de stiinta au observat ca suplimentele alimentare omega-3 au un efect benefic asupra abilitatilor celor mici de a citi si memora, in special in randul celor ce sufera de deficit de atentie.

Pentru a realiza noul studiu, cercetatorii au testat copiii care aveau probleme de citire si au descoperit ca suplimentarea dietei alimentare cu pastile din ulei de peste prezinta beneficii minime in ceea ce priveste stimularea abilitatilor cognitive si a comportamentului acestora.

Astfel, 376 de copii cu varste intre sapte si noua ani au fost testati in ceea ce priveste abilitatile de citire si memorare. 

Jumatate dintre acestia au luat zilnic cate un supliment de ulei de peste omega-3, in timp ce restul a primit o pastila cu efect placebo.

Abilitatile acestora au fost testate atat inainte de suplimentarea dietei alimentare cu ulei de peste, cat si dupa, de catre parinti si profesori. Testele realizate de oamenii de stiinta au aratat ca nu exista diferente reale in ceea ce priveste rezultatele si performantele scolare ale participantilor.

"Cu totii suntem dornici sa ii ajutam pe copiii care au performante scolare slabe. Opinia mea este ca fondurile ar trebui investite in interventii mai promitatoare, intrucat efectele suplimentarii dietei alimentare cu ulei de peste omega-3, desi arata imbunatatirii in unele cazuri, nu sunt o metoda eficienta de stimulare a memoriei in randul copiilor," declara Prof. Paul Montgomery de la Universitatea din Birmingham.

"Uleiul de peste sau acizii grasi omega-3 sunt considerati in general ca fiind un stimulent cerebral. Cu toate acestea, dovezile privind beneficiile acestor suplimente alimentare pentru imbunatatirea performantelor scolare si a comportamentului celor mici este supraestimat," conchide Dr. Thees Spreckelsen, coautorul studiului si profesor in cadrul Universitatii Oxford.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Pediatrie

Gherman (Copoiu) Ramona Stefania,Medic Specialist
Medic Specialist
Bidiga Raluca,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
  •  
  • 1 of 37

Articole similare

Majoritatea oamenilor au trecut prin aceasta experienta, si anume sa nu isi aminteasca numele unui cunoscut. Asta ne face sa credem ca nu excelam cand vine vorba de retinutul numelor. Cu toate acestea, specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca aceasta convingere este eronata si ca mai degraba ne aducem aminte numele unei persoane decat...
Sforaitul puternic si apneea de somn (intreruperea respiratiei in timpul somnului) ar putea provoca tulburari de memorie si un declin cognitiv prematur, arata un nou studiu aparut in publicatia medicala Neurology. Cercetatori de la Universitatea New York au analizat dosarele medicale ale unui numar de 2.470 de persoane cu varste cuprinse intre...
Vitaminele si mineralele imbunatatesc memoria / Foto: Photoxpress.com Nu mai stim unde am lasat cheile, daca i-am dat dimineata mancare pisicii sau daca am incuiat masina? Este posibil ca aceste scurte pierderi de memorie sa indice o carenta de vitamine si minerale din organism. Desi poate parea fireasca, uitarea succesiva a anumitor amanunte...
Lipsa somnului ne afecteaza eficienta la locul de munca / Foto: PhotoXpress Uitati des diverse lucruri si nu stiti de ce? Aveti probleme de concentrare? Probabil ca nu dormiti suficient. Lipsa somnului va poate impiedica sa ganditi limpede si sa va tineti emotiile sub control. Lipsa excesiva de somn poate afecta performanta in munca, relatiile...
Cercetatorii au descoperit mecanismul prin care un somn bun imbunatateste invatarea si memoria, relateaza BBC. O echipa de cercetatori din China si din Statele Unite a folosit tehnici microscopice avansate pentru a observa noile sinapse formate in timpul somnului. Potrivit studiului publicat in revista Science, nici antrenamentele intense nu...