Publicat la: 
5/05/2016

Un calcul de risc a supraestimat pana acum riscul cardiovascular- studiu

Un sistem de calcul al riscului cardiovascular aplicat in Statele Unite supraapreciaza in mare masura probabilitatea producerii unui atac de cord sau accident vascular cerebral in urmatorii cinci ani, ceea ce ii pune pe medici in situatia sa supra-prescrie medicamente cum ar fi cele anticolesterol, potrivit unui studiu publicat recent in revista American College of Cardiology, scrie Agerpres.

Supraestimarea riscului este de aproximativ cinci pana la sase ori mai mare decat rata reala, a determinat dr. Alan Go, sef al serviciului de cercetare cardiovasculara din cadrul grupului Kaiser Permanente din California, autorul principal al lucrarii. Acest lucru inseamna ca multi oameni pot fi supratratati pe baza acestui calcul eronat de risc, a adaugat el.

"Studiul nostru arata in mod clar necesitatea de a recalibra ecuatia ce stabileste riscul unei maladii cardiovasculare in lumea reala, deoarece consecintele asupra sanatatii publice sunt importante", a spus dr. Go, citat luni de AFP.

Frecventa reala a infarctului si a accidentului vascular cerebral (AVC) care rezulta din ateroscleroza in decurs de cinci ani este semnificativ mai mica decat cea prezisa de calculatorul de risc, a indicat studiul.

Astfel, pentru grupurile al caror risc de evenimente cardiovasculare prezis de calculator a fost mai mic de 2,5 la suta in cinci ani, incidenta a fost de numai 0,2 la suta in mod real. Pentru persoanele al caror risc prezis a fost intre 2,5 la suta si 3,74 la suta, rata infarctului miocardic si a accidentului vascular cerebral a fost de 0,65 la suta. Pentru grupul cu un risc presupus de 3,75 la suta pana la 4,99 la suta, rata reala de accident vascular cerebral a fost de 0,9 la suta, iar pentru cele cu riscul prezis de 5 la suta, rata reala a fost doar 1,85 la suta.

Ecuatia pe care se bazeaza acest calcul a fost dezvoltata pornind de la datele obtinute pe grupuri de voluntari recrutati in anii 1990 avand o diversitate etnica si de varsta limitate, care nu reflecta diferitele grupuri din cadrul populatiei.

Acest ultim studiu a urmarit o populatie vasta si multietnica formata din 307.591 de barbati si femei, cu varste cuprinse intre 40 si 75 de ani, intre anii 2008 si 2013, care au finalizat perioada de urmarire de cinci ani.

Acest studiu a nu a inclus diabeticii sau pe cei care sufereau deja de ateroscleroza sau pe cei care au fost tratati cu medicamente anti-colesterol cum ar fi statinele.

Studiul a subliniat importanta cercetarilor in curs si a dezbaterilor din acest domeniu pentru producerea de date mai riguroase care sa contribuie la o mai buna determinare a tratamentului cu cele mai multe beneficii pentru fiecare pacient, a relevat dr. Jamal Rana, cardiolog la Kaiser Permanente, coautor al studiului.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Cardiologie, Ecografie 2D

Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 26