Publicat la: 
18/05/2010

Un hot-dog pe zi = 42% mai multe sanse de a va imbolnavi de inima

Un hot dog pe zi creste riscul de boli cardiovasculare/ Foto: FreeDigitalPhotos

Consumul de sunca, crenvursti, carnati sau alte tipuri de carne procesata creste riscul de boli cardiovasculare si diabet, arata un studiu realizat de Facultatea de Medicina Harvard si citat de Reuters. Nu acelasi lucru se poate spune despre consumul de carne neprocesata de vita, porc sau miel.

Cercetatorii sugereaza ca, de fapt, sarea si conservantii chimici folositi la procesare ar fi cauza reala a acestor doua probleme de sanatate asociate cu consumul de carne.

Cercetarea, bazata pe analiza a 1.600 studii, desfasurate pe circa 1.218 milioane de persoane din zece tari, arata ca ingerarea zilnica a 50 g de mezeluri, de exemplu, un hot-dog, cateva felii de mortadella sau de costita afumata, duce la cresterea cu 42% a riscului de a face o boala cardiovasculara si cu 19% a riscului de diabet.

Rezultatele cercetarii au fost contestate de American Meat Institute, care sustine ca acestea ar contrazice rezultatele studiilor anterioare si Ghidul Nutritional pentru Americani. "In cel mai bun caz, aceasta ipoteza merita mai multe analize. Cu siguranta nu reprezinta un motiv pentru schimbarea regimului alimentar", sustine James Hodges, presedinte al American Meat Institute.

Majoritatea ghidurilor de nutritie recomanda reducerea consumului de carne. Numeroase studii, care au vizat asocierea dintre consumul de carne si riscul de boli cardiovasculare si diabet, au avut rezultate diverse, insa aceste studii au avut in vedere rareori diferentele dintre riscurile pe care le presupune consumul de carne procesata si neprocesata, a raspuns Renata Micha, coordonatorul cercetarii.

Autor: R.M.

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

  •  
  • 1 of 31

Articole similare

Daca ar fi sa ne putem alege cum vom muri, poate ca moartea subita este modalitatea pe care ne-am dori-o cu totii, caci ea ne scuteste de suferinta fizica si psihica indusa de boala. Totusi, cand moartea subita survine la un tanar, impactul asupra celor din jur si mai ales asupra familiei este foarte puternic. Se poate preveni moartea subita in...
Medicii au emis o serie de recomandari pentru populatie pentru perioada Sarbatorilor. Recomandarile se refera la consumul de alimente si de alcool, dar si la expunerea la frig. Medicii recomanda consumul moderat de alimente traditionale pe baza de carne de porc, mai ales a celor cu continut ridicat de grasimi si preparate termic, prin prajire...
Ce se intampla in organism atunci cand sforaim? Cat de periculos este sforaitul? Ce riscuri prezinta? Cand trebuie sa ne adresam medicului? Ce remedii exista? Dr. Armand Agache, medic primar ORL cu competente in chirurgie cap si gat, a discutat online cu cititorii MedLive si a raspuns intrebarilor intr-un interviu video. Dr. Armand Agache este...
Cand stim ca este esential sa ne operam deviatia de sept si ce consecinte poate avea amanarea interventiei chirurgicale? Cum se pune diagnosticul si ce determina recomandarea operatiei de catre medicul specialist? Dr.Ana-Maria Apostol, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii. Dr.Ana-Maria Apostol este medic specialist ORL in cadrul...
Disfunctia biliara are ca principala cauza alimentatia necorespunzatoare / Foto: Photoxpress.com Disfunctia biliara sau bila lenesa are ca principala cauza alimentatia. Mesele bogate in grasimi pun in dificultate buna functionare a vezicii biliare. Pentru a digera grasimile, colecistul (vezica biliara) elimina in intestin o anumita cantitate...