Publicat la: 
20/01/2017

Un program online ar putea diminua efectul tinitusului

Un program online ar putea ajuta persoanele ce sufera de tinitus sa faca fata efectelor acestei tulburari, arata un nou studiu efectuat de un grup de cercetatori de la Univeristatea din Washington.

Descris adesea prin perceptia unui zgomot in urechi, atunci cand niciun sunet extern real nu este prezent, tinitusul este perceput in diferite moduri, prin suierat, fluierat si bazait, in timp ce unii oameni declara ca aud chiar muzica, scrie webmd.com.

Persoanele care sufera de tinitus pot avea o memorie mai putin buna, deficit de atentie si o viteza mai mica la reactii.

Cu toate astea, un program dezvoltat de specialisti si intitulat "The Brain Fitness Program-Tinnitus" ar putea ajuta oameni care au aceste simptome sa isi imbunatateasca acuitatea mintala pentru a face fata mai bine zgomotului suparator specific tinitusului.

"50% dintre participantii la studiu au raportat imbunatatiri ale memoriei, atentiei si a capacitatii de a face fata tinitusului," declara autorul studiului Dr. Jay Piccirillo, profesor de ORL la Universitatea din Washington.

Pentru a realiza acest studiu, Piccirillo si colegii sai au pus 40 de adulti care sufereau de tinitus, de cel putin sase luni, sa foloseasca programul online Brain Fitness Program-Tinnitus. Acest program este conceput pentru a utiliza capacitatea creierului de a isi imbunatati memoria si rapiditatea de lucru.

Programul este alcatuit din 11 exercitii interactive, inclusiv stimuli de sunete multiple si stimuli vizuali. Scopul aplicatiei este de a face oamenii sa acorde mai multa atentie sunetelor specifice tinitusului si sa le lase apoi sa se piarda in fundalul sonor.

Pentru a analiza evolutia participantilor, cercetatorii au adaugat 20 de pacienti sanatosi la studiu pentru a servi comparatiei.

Participantii au folosit programul online mentionat, in medie, o ora pe zi si cinci zile pe saptamana, timp de opt saptamani.

Cercetatorii au evaluat beneficiile utilizarii acestui program prin scanarea creierului participantilor si supunerea acestora la teste de memorie si atentie, atat inainte, cat si dupa perioada de testare.

Jumatate dintre cei care au parcurs programul online au declarat ca su simtit imbunatatiri ale efectelor percepute specifice tinitusului, precum si imbunatatiri ale memoriei, antentiei si capacitatii de a se concentra, prin comparatie cu cei care nu au parcurs programul The Brain Fitness.

"Credem ca acest program functioneaza prin stimularea capacitatii creierului de a se adapta in functie de sunetele receptate. Programul nu vindeca afectiunea, ci intareste activitatea cerebrala a creierului, precum si atentia, antrenand abilitatea de a acorda o mai mica atentie efectelor tinitusului," declara autorul principal al studiului.

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - ORL

Medic Primar
Ciolac Gabriela
Medic Specialist
Andrian Iustina,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 25