Publicat la: 
19/01/2017

Un singur tip de activitate cerebrala ar putea diagnostica o contuzie - studiu

In prezent nu exista un singur test specializat care sa poata diagnostica in mod obiectiv si precis contuziile cerebrale, dar o noua cercetare sugereaza ca masurarea activitatii cerebrale ca raspuns la sunete ar putea ajuta la stabilirea diagnosticului, informeaza futurity.org.

"Dorinta noastra este de a produce o platforma fiabila, obiectiva, portabila, usor de utilizat si accesibila care sa ajute la diagnosticarea acestor traumatisme," declara Nina Kraus, cercetatoare in cadrul Universitatii Nortwestern.

Prin analizarea activitatii cerebrale la participantii expusi la stimuli auditivi, cercetatorii au descoperit un model distinct de activitate in randul copiilor care au suferit lovituri la cap, prin comparatie cu cei care nu au avut astfel de experiente traumatice.

Pentru a efectua acest studiu, cercetatorii au pus senzori pe capul subiectilor pentru a masura frecventa activitatii cerebrale ca raspuns la stimulii auditivi, ca reactie automata a creierului la sunetele prezentate.

Astfel, cercetatorii au identificat cu succes 90% de cazuri dintre copiii care au suferit contuzii cerebrale si 95% de cazuri dintre copiii care nu au avut astfel de traume.

Copiii care au suferit lovituri la cap au avut, in medie, o activitate cerebrala cu 35% mai mica la stimulii auditivi, insa pe masura ce acestia au trecut de etapa de recuperare, capacitatea acestora de a procesa sunetele a revenit la normal.

"Prin intermediul acestui studiu am reusit sa masuram activitatea cerebrala specifica procesarii sunetelor, precum si sa observam modificarile ce au loc la acest nivel ca urmare a unui traumatism cranian. Aceste date nu pot fi interpretate in mod subiectiv si nu pot fi falsificate - nu putem controla activitatea cerebrala in asa fel incat creierul sa aiba o performanta mai buna sau mai slaba," este de parere Nina Kraus, ce adauga ca rezultatele cercetarilor au fost bazate pe un grup mic de studiu, de numai 40 de copiii, ce au fost tratati pentru comotie cerebrala, impreuna cu un grup de control alcatuit din copii ce nu au suferit traume cerebrale.

"Receptarea si intelegerea sunetelor presupune efectuarea unora dintre cele mai complexe procese neuronale de care este capabil creierul uman si, de aceea, nu este surprinzator faptul ca o lovitura la cap ar putea sa perturbe acesta masinarie delicata," sustine autoarea studiului, publicat recent in jurnalul "Scientific Reports."

Autor: G.T.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Popescu Maria,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Medic Specialist
Profesor Doctor
  •  
  • 1 of 13