Publicat la: 
1/06/2016
Un stil de viata ocupat este recomandat pentru imbunatatirea functiilor cognitive, in special la persoanele varstnice

2012 - Anul european al imbatranirii active / Foto: Captura YouTube

Imbunatatirea memoriei de lucru si a celei episodice, extinderea vocabularului, precum si imbunatatirea functiilor cognitive sunt beneficiile de care au parte varstinicii care au un stil de viata antrenant, ocupat si cu mai putin timp liber, cel putin asa sustin cercetatorii unui studiu publicat recent in jurnalul "Frontiers in Aging Neuroscience".

Studiul a fost realizat pentru a urmari modul in care performantele creierului uman se schimba odata cu inaintarea in varsta. Pentru aceasta cercetare au fost analizate 330 de persoane cu varste cuprinse intre 50 si 89 de ani, carora le-a fost urmarita rutina zilnica si masurate performantele cognitive.

Rezultatele studiului au aratat ca indiferent de varsta la care se aflau, cei care aveau foarte multe activitati de facut la ordinea zilei au inregistrat rezultate performante ale atentiei, perceptiei, memoriei si gandirii.

"Am aratat ca persoanele care sunt in permanenta ocupate tind sa aiba o capacitate mai buna de memorare in ceea ce priveste informatiile nou acumulate," a declarat Dr Sara Festini, autoarea principala a studiului.

Studiul a aratat ca persoanele care au mai multe activitati de facut in fiecare zi au avut urmatoarele beneficii:

- aveau o memorie de lucru mai buna
- judecau mai bine
- aveau un vocabular mai extins
- o memorie episodica dezvoltata, caracterizata prin capacitatea de a isi aminti evenimente din trecut in detaliu

Cercetatorii sunt de parere ca este necesar sa se efectueze studii mai amanuntite pentru a stabili ce anume ii determina pe cei care au un stil de viata ocupat sa aiba parte de aceste beneficii, insa acestia spun, de asemenea, ca oamenii cu un creier activ tind sa fie mai ocupati, sa se puna in situatii noi din care au intotdeauna ceva de invatat. In plus, aceia care au mai multe activitati de facut sunt, de regula, in postura de a socializa mai mult si a intalni oameni noi, iar acest lucru le stimuleaza creierul, adauga specialistii.

"Am fost surprins de faptul ca pe aceasta tema nu s-au facut cercetari de specialitate, dar acest lucru este datorat in principal faptului ca a avea un stil de viata ocupat este o normalitate pentru cei mai multi dintre noi," a declarat Denise Park, coautoarea prezentului studiu.

Sursa: spring.co.uk

G.T.