Publicat la: 
31/07/2014

Un test de sange ar putea determina tendintele suicidale ale unei persoane. Cercetatorii au descoperit un indicator de vulnerabilitate genetica a creierului

Un test de sange ar putea determina, in viitor, inclinatia unei persoane de a se sinucide. Cercetatorii au descoperit un indicator de vulnerabilitate genetica a creierului la efectele stresulului si anxietatii. Oamenii de stiinta de la Universitatea Johns Hopkins au studiat modul in care anumite susbtante chimice actioneaza asupra genei SKA2, care joaca un rol-cheie deoarece elimina efectele hormonilor produsi de stres, transmite AFP.

Potrivit acestora, in cazul in care functionarea aceastei gene este afectata de o modificacre chimica, creierul este in imposibilitatea de a opri efectele hormonilor de stres si anxietatea, care determina o persoana sa se sinucida.

Cercetatorii, al caror studiu a fost publicat in American Journal of Psychiatry, au analizat mostre de la 150 de creiere, dintre care unele proveneau de la oamenii sanatosi mental, iar altele de la persoane cu afectiuni psihice, care si-au pus capat zilelor.

Acestia au descoperit ca cei care au comis suicid au avut un nivel foarte ridicat de substante chimice care modifica gena SKA2, prevenind eliminarea efectelor produse de hormonii de stres.

Ulterior, oamenii de stiinta au testat probele de sange de la 325 de participanti pentru a vedea daca este posibil sa ii identifice pe cei care prezentau cel mai mare risc de suicid, folosind acelasi biomarker.

Cercetatorii au putut determina cu o precizie de 80-90% daca o persoana avea ganduri suicidale sau daca a incercat sa se sinucida, prin examinarea acestei singure gene SKA2, tinand cont de varsta, sex si nivelul de stres si anxietate.

Acest test de sange nu va fi disponibil in urmatorii 5-10 ani, a spus Dr. Zachary Kaminsky, profesor la Universitatea Johns Hopkins, autorul principal al studiului.

Sinuciderea este a zecea cauza de deces in Statele Unite, potrivit National Action Alliance for Suicide Prevention.

Obiectivul organizatiei este de a reduce rata de suicid cu 20% in urmatorii cinci ani, prin identificarea mai eficienta a persoanelor vulnerabile.

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

Cercetatorii acestia au pornit de la ideea stabilită aprioric după care viata psihica ar fi produsul incontestabil al unor reacţii biochimice. Codul genetic ar fi după opinia lor, responsabil de productia şi interacţia acelor substanţe, aşadar unii indivizi ar fi genetic predispuşi la fericire iar alţii genetic sinugaşi.
Cred că viaţa psihică este mai mult decât ,, hormonul fericirii " sau ,,substanţele stressului". Acestea sunt poate numai expresia materială a unor procese mai subtile, care aparţin sferei spirituale.
Stim că personalitatea umană este rezultatul complex al dotării genetice pe care ,, sculptează" intens educaţia din familie, instruirea şcolară , profesia, mediul social, circumstanţele vieţii. Bun, dacă un om se descurajază atât de mult încât se sinucide, cauza nu poate fi doar prezenta unei gene ABCD,etc. Hai să fim mai realişti şi să ne asumăm greşelile, năravurile şi lipsurile educaţionale care ne duc spre eşecuri, nemulţumire, acuzarea celorlalţi. Să mai renunţăm la ,, destinul " implacabil, fie el şi genetic. Dacă gândim greşit, decidem eronat şi acţionăm impulsiv, să nu dăm vina pentru eşecul lamentabil pe bietul cod genetic. Voinţa noastră la ce ne este dată ? Nu mă refer la sinucigaşii cu demenţe sau psihoze, iresponsabili.

Adevarat ce ai spus Doru, educatia conteaza foarte mult dar mai ales legatura si frica de Dumnezeu.

Da, aşa este.
Dar ce ne facem cu cei ce nu cred în Dumnezeu ?
Ştiinţa contemporană face abstracţie de Creator, evoluţionismul fiind ,, biblia" cercetătorilor atei. De aici vine căutarea greşit direcţionată: şi concluziile pe măsură: codul genetic este de vină pentru viciile noastre comportamentale !
Din fericire, cunosc mulţi medici cu credinţă în Dumnezeu şi bine pregătiţi profesional.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Psihiatrie

Medic Specialist
Psihiatru
Iordache Ana - Maria,Medic Specialist Psihiatru
Medic Specialist...
Medic Primar

Articole similare

Maladia Alzheimer/ Foto: MorgueFile.com Utilizarea pe termen lung a unor somnifere sau medicamente impotriva anxietatii din familia benzodiazepinelor (tranchilizante minore) poate creste semnificativ riscul de a dezvolta maladia Alzheimer, potrivit unui studiu franco-canadian publicat miercuri, informeaza agentia AFP, citata de Agerpres....
Conform unui studiu recent, facut de cercetatorii americani din San Francisco, 95% dintre femeile care au facut avort nu au regretat ulterior luarea acestei decizii, scrie time.com. Cercetatorii de la Universitatea de Medicina si Biostatistica din San Francisco au ajuns la aceasta concluzie dupa o perioada de cercetare de trei ani, in care au...
Citirea unui roman captivant declanseaza modificari reale si masurabile in functionarea creierului, care pot dura cel putin cinci zile dupa incheierea lecturii, au descoperit cercetatorii americani de la Emory University, scrie The Independent. Oamenii de stiinta americani au descoperit ca lectura unei carti bune poate determina o conectivitate...
Oamenii de stiinta de la ”National Eye Institute” au descoperit, printr-un nou studiu, ca o dieta bogata in calciu, sau suplimentele de calciu, nu par sa creasca riscul degenerescentei maculare (AMD). Degenerescenta maculara este cauza principala a pierderii vederii, in cazul persoanelor de peste 65 de ani, in Statele Unite ale Americii, potrivit...
Un test de sange ar putea determina, in viitor, inclinatia unei persoane de a se sinucide. Cercetatorii au descoperit un indicator de vulnerabilitate genetica a creierului la efectele stresulului si anxietatii. Oamenii de stiinta de la Universitatea Johns Hopkins au studiat modul in care anumite susbtante chimice actioneaza asupra genei SKA2,...