Publicat la: 
31/07/2014

Un test de sange ar putea determina tendintele suicidale ale unei persoane. Cercetatorii au descoperit un indicator de vulnerabilitate genetica a creierului

Un test de sange ar putea determina, in viitor, inclinatia unei persoane de a se sinucide. Cercetatorii au descoperit un indicator de vulnerabilitate genetica a creierului la efectele stresulului si anxietatii. Oamenii de stiinta de la Universitatea Johns Hopkins au studiat modul in care anumite susbtante chimice actioneaza asupra genei SKA2, care joaca un rol-cheie deoarece elimina efectele hormonilor produsi de stres, transmite AFP.

Potrivit acestora, in cazul in care functionarea aceastei gene este afectata de o modificacre chimica, creierul este in imposibilitatea de a opri efectele hormonilor de stres si anxietatea, care determina o persoana sa se sinucida.

Cercetatorii, al caror studiu a fost publicat in American Journal of Psychiatry, au analizat mostre de la 150 de creiere, dintre care unele proveneau de la oamenii sanatosi mental, iar altele de la persoane cu afectiuni psihice, care si-au pus capat zilelor.

Acestia au descoperit ca cei care au comis suicid au avut un nivel foarte ridicat de substante chimice care modifica gena SKA2, prevenind eliminarea efectelor produse de hormonii de stres.

Ulterior, oamenii de stiinta au testat probele de sange de la 325 de participanti pentru a vedea daca este posibil sa ii identifice pe cei care prezentau cel mai mare risc de suicid, folosind acelasi biomarker.

Cercetatorii au putut determina cu o precizie de 80-90% daca o persoana avea ganduri suicidale sau daca a incercat sa se sinucida, prin examinarea acestei singure gene SKA2, tinand cont de varsta, sex si nivelul de stres si anxietate.

Acest test de sange nu va fi disponibil in urmatorii 5-10 ani, a spus Dr. Zachary Kaminsky, profesor la Universitatea Johns Hopkins, autorul principal al studiului.

Sinuciderea este a zecea cauza de deces in Statele Unite, potrivit National Action Alliance for Suicide Prevention.

Obiectivul organizatiei este de a reduce rata de suicid cu 20% in urmatorii cinci ani, prin identificarea mai eficienta a persoanelor vulnerabile.

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

Cercetatorii acestia au pornit de la ideea stabilită aprioric după care viata psihica ar fi produsul incontestabil al unor reacţii biochimice. Codul genetic ar fi după opinia lor, responsabil de productia şi interacţia acelor substanţe, aşadar unii indivizi ar fi genetic predispuşi la fericire iar alţii genetic sinugaşi.
Cred că viaţa psihică este mai mult decât ,, hormonul fericirii " sau ,,substanţele stressului". Acestea sunt poate numai expresia materială a unor procese mai subtile, care aparţin sferei spirituale.
Stim că personalitatea umană este rezultatul complex al dotării genetice pe care ,, sculptează" intens educaţia din familie, instruirea şcolară , profesia, mediul social, circumstanţele vieţii. Bun, dacă un om se descurajază atât de mult încât se sinucide, cauza nu poate fi doar prezenta unei gene ABCD,etc. Hai să fim mai realişti şi să ne asumăm greşelile, năravurile şi lipsurile educaţionale care ne duc spre eşecuri, nemulţumire, acuzarea celorlalţi. Să mai renunţăm la ,, destinul " implacabil, fie el şi genetic. Dacă gândim greşit, decidem eronat şi acţionăm impulsiv, să nu dăm vina pentru eşecul lamentabil pe bietul cod genetic. Voinţa noastră la ce ne este dată ? Nu mă refer la sinucigaşii cu demenţe sau psihoze, iresponsabili.

Adevarat ce ai spus Doru, educatia conteaza foarte mult dar mai ales legatura si frica de Dumnezeu.

Da, aşa este.
Dar ce ne facem cu cei ce nu cred în Dumnezeu ?
Ştiinţa contemporană face abstracţie de Creator, evoluţionismul fiind ,, biblia" cercetătorilor atei. De aici vine căutarea greşit direcţionată: şi concluziile pe măsură: codul genetic este de vină pentru viciile noastre comportamentale !
Din fericire, cunosc mulţi medici cu credinţă în Dumnezeu şi bine pregătiţi profesional.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Psihiatrie

Iordache Ana - Maria,Medic Specialist Psihiatru
Medic Specialist...
Medic de...
Medic Specialist
Becheanu Liliana,Medic primar
Medic primar

Articole similare

Hipocampul intr-un creier de rozatoare Vezi un barbat in supermarket. E fostul tau coleg din facultate sau doar un tip care seamana cu el? Se pare ca un minuscul loc din creier detine raspunsul. Specialiștii în neuroștiințe de la Johns Hopkins University au identificat acea parte din hipocamp care creează și procesează acest tip de amintire...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Aarhus si de la Spitalul Universitar Aarhus au descoperit, printr-un nou studiu, ca femeile care au 65 de ani, sau mai mult, au un risc mult mai mare de a deceda din cauza cancerului de col uterin decat s-a crezut anterior, potrivit eurekalert.org. Danemarca are una dintre cele mai mari incidente ale...
Oamenii de stiinta sustin ca pacientii care au suferit un atac de cord se pot intoarce la munca daca isi doresc, fara sa le fie viata pusa in pericol, potrivit escardio.org. ”Dupa un atac de cord, se intampla foarte rar ca pacientul sa nu isi mai poata indeplini sarcinile anterioare, chiar si cand vine vorba de munca grea”, spune Rona Reibis, de...
Instrumentele utilizate pentru a fortifica organismul impotriva infectiilor pot cauza una dintre cele mai comune forme de leucemie la copii, arata un studiu publicat in revista Nature Genetics. Mecanismul folosit pentru producerea milioanelor de anticorpi in sistemul imunitar poate rata tinta, marind sansele ca celulele sa devina canceroase....
Un studiu prezentat marti de cercetatori suedezi arata cu mai multa claritate efectele nocive pe care le are o noapte alba - adica nedormita - asupra creierului, relateaza AFP, citat de Agerpres. Specialistii in neurologie de la Universitatea din Uppsala au analizat sange prelevat dimineata de la 15 barbati tineri, cu o stare generala buna de...