Publicat la: 
11/03/2014

Un test de sange poate anticipa cu precizie debutul maladiei Alzheimer, potrivit cercetatorilor americani. Acestia au aratat ca nivelul de testare al unor lipide din sange ar putea prezice, cu o acuratete de 90%, riscul aparitiei bolii in urmatorii trei ani.

Constatarile acestora, publicate in revista Nature Medicine, vor fi testate in studii clinice de o mai mare amploare.

Expertii au spus ca rezultatele trebuie sa fie confirmate, dar un astfel de test ar putea fi "un adevarat pas inainte".

Numarul de persoane care traiesc cu dementa se ridica la 44 de milioane in intreaga lume si specialistii de asteapta ca numarul sa se tripleze pana in anul 2050.

Boala ataca, in tacere, creierul pentru mai mult de un deceniu inainte sa apara vreun simptom. Medicii cred ca studiile pe medicamente esueaza pentru ca pacientii sunt tratati prea tarziu pentru a se mai putea face o diferenta.

Acesta este motivul pentru care descoperirea unui test care ar putea prezice riscul dementei este o prioritate majora in domeniu.

Indiciile din sange

Oamenii de stiinta de la Univeersitatea Georgetown din Washington au analizat probele de sange de la 525 de persoane cu varsta de peste 70 de ani, ca parte a unui studiu de cinci ani.

Acestia au luat 53 de persoane care dezvoltasera Alzheimer sau insuficienta cognitiva usoara si au comparat probele de sange cu alte 53 de persoane care ramasesera agile mental.

Cercetatorii au gasit diferente in nivelul a 10 lipide dintre cele doua grupuri.

Atunci cand echipa de cercetare a analizat celelalte probe de sange, cei 10 markeri ai maladiei Alzheimer ar putea prezice cine este predispus la a intra in declin mental in urmatorii ani.

"Cred ca este mare nevoie de un rest. Dar trebuie sa ne uitam la un numar mai mare de persoane inainte ca acesta sa poata fi folosit in practica clinica", a explicat Howard Federoff, profesor de neurologie la Georgetown University Medical Center.

Inca nu a fost investigata capacitatea completa a testului. Momentan, cercetatorii stiu ca diagnosticul dementei poate fi prezis cu trei ani inainte, dar acestua nu au descoperit daca testul ar putea functiona si mai devreme.

Inca nu este clar ce provoaca modificarea lipidelor din sange, dar ar putea fi un "rest" al schimbarilor timpurii care au loc la nivelul creierului.

Un test de succes pentru anticiparea maladiei Alzheimer ar putea transforma cercetarea medicala, iar medicamentele pentru tratament ar putea fi testate in stadiul de inceput al bolii.

Federoff spune ca incetinirea ritmului in care boala evolueaza ar putea avea un impact enorm "Chiar si o scurta intarziere a simptomelor ar putea avea un beneficiu economic imens in ceea ce priveste costurile de ingrijire".

Dr. Doug Brown de la The Alzheimer's Society este de parere ca testul ar trebui sa fie investigat in continuare, dar a mentionat ca acesta ar putea ridica probleme etice.

"In cazul in care acest lucru se va dezvolta in viitor, oamenii trebuie sa aiba posibilitatea de a alege, daca chiar vor sa stie si daca inteleg pe deplin impicatiile", a adaugat acesta.

Sursa: BBC

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist...
Danciu Florentina,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 12

Articole similare

O doza zilnica de vitamina E ar putea ajuta persoanele care sufera de dementa, potrivit unui nou studiu publicat in revista JAMA. Acesta a descoperit ca persoanele care sufera de o forma usoara sau moderata a afectiunii Alzheimer si consuma doze mari de vitamina E prezinta un ritm mai lent de declin cognitiv. Persoanele in cauza au fost...
Primele semne detectabile ale bolii Alzheimer apar cu 15 ani inainte ca simptome cum ar fi pierderea de memorie sa se inregistreze, potrivit unei cronologii detaliate a schimbarilor moleculare ale creierului si lichidului cefalorahidian la oamenii care au dezvoltat boala mai tarziu. Cercetarea, publicata in New England Journal of Medicine, ofera...
Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca persoanele diagnosticate cu Alzheimer au mai putine vase de sange, dar si flux sanguin mai scazut in retina (partea din spate a ochiului). Schimbarile ochilor, influentate de Alzheimer, au fost detectate printr-un test ce utilizeaza o tehnica de scanare numita ”Octa” (tomografie in...
Scanare creier sanatos (stanga) si scanare creier afectat de Alzheimer (dreapta)/ Foto: Wikimedia Commons Blocarea anumitor celule ale sistemului imunitar care distrug arginina din creier, un nutrient esential, a oprit formarea de placi de proteine caracteristica bolii Alzheimer, potrivit unui studiu american efectuat pe soareci de...
Conexiuni nervoase / Foto: Captura Vimeo Oamenii de stiinta au descoperit un set de proteine care joaca un rol important in dezvoltarea a nu mai putin de 130 de afectiuni cerebrale. Cercetarea a scos la iveala si o legatura surprinzatoare intre aceste afectiuni, inclusiv Alzheimer si Parkinson, si evolutia comportamentului uman. Creierul uman...