Publicat la: 
11/03/2014

Un test de sange poate anticipa cu precizie debutul maladiei Alzheimer, potrivit cercetatorilor americani. Acestia au aratat ca nivelul de testare al unor lipide din sange ar putea prezice, cu o acuratete de 90%, riscul aparitiei bolii in urmatorii trei ani.

Constatarile acestora, publicate in revista Nature Medicine, vor fi testate in studii clinice de o mai mare amploare.

Expertii au spus ca rezultatele trebuie sa fie confirmate, dar un astfel de test ar putea fi "un adevarat pas inainte".

Numarul de persoane care traiesc cu dementa se ridica la 44 de milioane in intreaga lume si specialistii de asteapta ca numarul sa se tripleze pana in anul 2050.

Boala ataca, in tacere, creierul pentru mai mult de un deceniu inainte sa apara vreun simptom. Medicii cred ca studiile pe medicamente esueaza pentru ca pacientii sunt tratati prea tarziu pentru a se mai putea face o diferenta.

Acesta este motivul pentru care descoperirea unui test care ar putea prezice riscul dementei este o prioritate majora in domeniu.

Indiciile din sange

Oamenii de stiinta de la Univeersitatea Georgetown din Washington au analizat probele de sange de la 525 de persoane cu varsta de peste 70 de ani, ca parte a unui studiu de cinci ani.

Acestia au luat 53 de persoane care dezvoltasera Alzheimer sau insuficienta cognitiva usoara si au comparat probele de sange cu alte 53 de persoane care ramasesera agile mental.

Cercetatorii au gasit diferente in nivelul a 10 lipide dintre cele doua grupuri.

Atunci cand echipa de cercetare a analizat celelalte probe de sange, cei 10 markeri ai maladiei Alzheimer ar putea prezice cine este predispus la a intra in declin mental in urmatorii ani.

"Cred ca este mare nevoie de un rest. Dar trebuie sa ne uitam la un numar mai mare de persoane inainte ca acesta sa poata fi folosit in practica clinica", a explicat Howard Federoff, profesor de neurologie la Georgetown University Medical Center.

Inca nu a fost investigata capacitatea completa a testului. Momentan, cercetatorii stiu ca diagnosticul dementei poate fi prezis cu trei ani inainte, dar acestua nu au descoperit daca testul ar putea functiona si mai devreme.

Inca nu este clar ce provoaca modificarea lipidelor din sange, dar ar putea fi un "rest" al schimbarilor timpurii care au loc la nivelul creierului.

Un test de succes pentru anticiparea maladiei Alzheimer ar putea transforma cercetarea medicala, iar medicamentele pentru tratament ar putea fi testate in stadiul de inceput al bolii.

Federoff spune ca incetinirea ritmului in care boala evolueaza ar putea avea un impact enorm "Chiar si o scurta intarziere a simptomelor ar putea avea un beneficiu economic imens in ceea ce priveste costurile de ingrijire".

Dr. Doug Brown de la The Alzheimer's Society este de parere ca testul ar trebui sa fie investigat in continuare, dar a mentionat ca acesta ar putea ridica probleme etice.

"In cazul in care acest lucru se va dezvolta in viitor, oamenii trebuie sa aiba posibilitatea de a alege, daca chiar vor sa stie si daca inteleg pe deplin impicatiile", a adaugat acesta.

Sursa: BBC

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Cherciu Laura,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”The Lancet”, ca un simplu test de sange ar putea ajuta la stabilirea diagnosticului privind preeclampsia, o complicatie comuna si potential fatala a sarcinii, potrivit eurekalert.org. Echipa de cercetatori de la King's College, din Londra, a constatat ca prin masurarea...
Maladia Alzheimer/ Foto: MorgueFile.com Exista multi factori, legati de activitatea creierului, care favorizeaza aparitia bolii Alzheimer (lipsa de antrenament a creierului, lipsa activitatii fizice si a unei alimentatii sanatoase, lipsa relatiilor sociale, loviturile la cap si factorii genetici). Dar, impactul personalitatii nu a fost...
Un studiu recent in domeniul metodelor de diagnostic precoce al bolilor degenerative ale creierului, cercetatorii din Florida au conceput un test de miros, capabil sa confirme diagnosticul bolii Alzheimer. Ingredientul cheie in acest caz este untul de arahide. Echipa, condusa de Jennifer Stamps, absolventa a Universitatii din Florida, a realizat...
Un studiu efectuat recent de cel mai citat neurolog din Canada, Dr. Patrick McGeer, arata ca, inceput din timp, un tratament de administrare zilnica a Ibuprofenului ar putea amana debutul bolii Alzheimer. Aceasta noua constatare are o importanta deosebita avand in vedere ca prin administrarea unui medicament disponibil pe piata fara prescriptie...
Boala Alzheimer este o afectiune care determina moartea celulelor nervoase, ceea ce ingreuneaza transmiterea semnalelor de la creier in restul corpului. Simptomele bolii sunt greu de distins de la inceputul acesteia. O persoana afectata de Alzheimer are probleme de gandire, de judecata si cu memoria, ceea ce intrerupe ritmul normal al vietii...