Publicat la: 
14/03/2016

Urcatul zilnic al scarilor ar pastra tineretea creierului uman, iar efortul nu trebuie sa fie prea mare: doua etaje pe zi ar fi suficiente - este concluzia la care a ajuns o echipa de cercetatori canadieni care si-a publicat studiul in revista Neurobiology of Aging, relateaza Agerpres.

Pana acum toti erau de acord ca acest tip de miscare este excelent pentru mentinerea formei fizice. Insa studiul condus de Jason Steffener de la Universitatea Concordia din Montreal a aratat un nou avantaj pentru cei care nu evita sa urce scari. Cu cat cineva urca mai multe scari, cu atat creierul sau va parea mai "tanar" in plan strict fizic. Cine face acest lucru toata viata prezinta o scadere a varstei creierului cu 0,58 ani, relateaza directmatin.fr.

Pana sa ajunga la aceasta cifra precisa, echipa profesorului Steffener a examinat creierele a 331 de adulti, utilizand imagistica prin rezonanta magnetica (IRM), metoda ce permite masurarea volumului de materie cenusie din creier.

Imbatranirea se caracterizeaza printr-o pierdere vizibila de materie cenusie. Echipa a comparat volumul cerebral al participantilor in functie de cate ori au urcat scarile zilnic. Rezultatul evident a fost ca, cu cat o persoana urca mai multe etaje pe zi, cu atat creierul sau ramane mai "tanar".

Concluziile studiului ar trebui sa ii convinga pe amatorii de urcat cu liftul sa mai urce si pe scari pentru a incetini imbatranirea creierului. Cercetarea mai arata ca, cu cat un om are mai multi ani de studiu, cu atat creierul lui ramane mai tanar, castigul fiind si mai mare decat in cazul miscarii pe scari: 0,95 ani pentru fiecare an de studiu terminat.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - BFT Recuperare medicala, Medicina sportiva

Medic Specialist...
Popescu Alin Nicolae,Medic Primar
Medic Primar