Publicat la: 
18/08/2016

Utilizarea medicamentelor antipsihotice pe perioada sarcinii nu sunt asociate malformatiilor genetice ale nou nascutilor -studiu

Femeile gravide care sunt sub tratament antipsihotic pot continua sa isi administreze majoritatea pastilelor neuroleptice fara a isi face griji cu privire la riscul dezvoltarii malformatiilor congenitale, cel putin aceasta este concluzia unui nou studiu american publicat luna aceasta in jurnalul de specialitate "JAMA Psychiatry".

"Nu am vazut sa se fi inregistrat o crestere semnificativa a acestor riscuri in cazul utilizarii majoritatii pastilelor antipsihotice," a declarat autoarea principala a studiului, Krista Huybrechts, cercetatoare in cadrul Scolii de Medicina Harvard din Boston.

Exceptie fac femeile care sunt sub tratamentul antipsihotic cu risperidona, acestea fiind cu aproximativ 26% mai predispuse sa dea nastere unui copil cu malformatii congenitale prin comparatie cu femeile care nu urmeaza un tratament antipsihotic. Cu toate astea, nu exista niciun motiv pentru care risperidona ar creste riscul dezvoltarii malformatiilor genetice la fat, in timp ce alte pastile nu, a adaugat autoarea principala a studiului, care este de parere ca aceste constatari legate de utilizarea risperidonei ar trebui cercetate mai amanuntit. "Am efectuat o varietate de analize in incercarea noastra de a intelege de ce exista aceasta diferenta, insa in prezent nu putem oferi o explicatie stiintifica in acest sens," a declarat aceasta.

Din cauza faptului ca exista ingrijorari in ceea ce priveste efectele secundare ale medicamentelor experimentale asupra femeilor gravide si a fetusilor, cercetatorii au exclus din studiile clinice efectuate anterior femeile gravide. Aceasta excludere a dus la o lipsa de date si informatii deosebit de importante cu privire la siguranta utilizarii unor medicamente pe durata sarcinii, mai adauga cercetatorii.

Pentru studiul de fata cercetatorii au folosit datele colectate pe o durata de 10 ani de la 1,36 milioane de femei gravide inscrise in programul american de asigurare medicala oferit de guvern pentru familiile sarace.

Cercetatorii au incercat sa compara cazuri similare ale femeilor gravide dintre care exceptie facand faptul ca unele urmau tratamente psihotice, iar altele nu.

Datele au aratat ca in cazurile in care mamele nu au urmat un tratament antipsihotic pe perioada sarcinii, aproximativ 33 de copii dintr-o mie au fost diagnosticati cu defecte congenitale. Prin comparatie cu 38 de copii dintr-o mie, in cazurile in care mamele si-au administrat unele dintre cele mai comune medicamente antipsihotice, si 45 de copii dintr-o mie, in cazurile in care mamele au urmat tratamente antipsihotice cu medicamente aflate in faza experimentala.

Dupa ajustarea cifrelor care masoara factorii ce ar putea creste riscul dezvoltarii malformatiilor congenitale, cercetatorii au descoperit faptul ca nu exista riscuri care sa fie declansate de medicamentele antipsihotice cele mai comunite pe piata, cu exceptia risperidonei.

Dr. Katherine Wisner, coautoarea prezentului studiu, a declarat ca acest studiu reprezinta un punct de pornire in cercetarile pe aceasta tema. "Pentru femeile care iau alte medicamente decat risperidona, concluzia studiului este una solida, asa incat nu exista niciun risc pe care cercetatorii sa il fi identificat pentru dezvoltarea malformatiilor fatului in baza utilizarii acestor tratamente de catre mame pe durata sarcinii," a conchis aceasta.

Sursa: Reuters

G.T.