Publicat la: 
21/12/2018

varsta

Medicii au observat de mult timp ca varsta cronologica si cea biologica nu coincid intotdeauna. O femeie de 50 de ani poate prezenta multiple semne de imbatranire si poate suferi de diverse boli, pe cand una de 80 de ani poate fi sanatoasa. Este adevarat ca dieta si activitatea fizica joaca un rol important, dar care sunt ceilalti factori din cauza carora unii oameni imbatranesc mai frumos decat altii?

Studiul actual a fost publicat in revista ”Genome Biology” si a fost condus de o echipa de cercetatori de la Institutul Salk. Acestia au analizat celulele pielii mai multor oameni, tineri si batrani, pentru a cauta semnaturi moleculare ce prezic varsta. Intelegerea pe deplin a procesului biologic de imbatranire ar putea duce la o abordare mai buna a afectiunilor frecvente la o varsta inaintata, precum bolile de inima si dementa.

”Acest experiment a fost conceput pentru a descoperi daca exista semnaturi moleculare ale imbatranirii pe durata intregii vieti. Vrem sa dezvoltam algoritmi care sa prezica atat imbatranirea sanatoasa, cat si pe cea nesanatoasa. Acum incercam sa gasim diferentele”, explica Saket Navlakha, autorul studiului.

Specialistii s-au concentrat pe un anumit tip de celule ale pielii, si anume fibroblastele dermice, care genereaza tesut conjunctiv si ajuta pielea sa se vindece dupa leziuni. Au ales acest tip de celule din doua motive:

  • Sunt usor de obtinut printr-o biopsie simpla, neinvaziva a pielii.
  • Studiile anterioare au demonstrat ca aceste celule ar putea arata semne ale imbatranirii. Spre deosebire de majoritatea tipurilor de celule care sunt inlocuite la fiecare cateva saptamani sau luni, un subset al acestor celule ramane cu noi intreaga noastra viata.

Oamenii de stiinta au analizat aceste celule prelevate de la 133 de oameni sanatosi, cu varsta cuprinsa intre 1 si 94 de ani. De asemenea, au studiat o medie de 13 persoane pentru fiecare deceniu de varsta.

Au cultivat celulele pentru a se multiplica, iar apoi au folosit o metoda numita secventiere RNA, pentru a cauta biomarkeri in celulele care se schimba pe masura ce oamenii imbatranesc. RNA utilizeaza tehnologii de secventiere profunda, pentru a determina ce gene sunt activate in anumite celule. Folosind algoritmi personalizati pentru a sorta datele, echipa a gasit anumiti biomarkeri care indica imbatranirea si au putut prezice varsta unei persoane cu o eroare de mai putin de opt ani in medie.

”Cand am inceput aceasta cercetare, am decis sa ne uitam la schimbarile din exprimarea tuturor genelor de codificare a proteinelor si sa lasam algoritmii sa sorteze”, declara Jason Fleischer, cercetator la Institutul Salk.

Acest studiu este unic deoarece specialistii au analizat schimbarile de la nivelul intregului genom.

Pentru a valida algoritmul, echipa a analizat, de asemenea, celulele de la 10 pacienti diagnosticati cu progeria, o boala genetica, caracterizata prin imbatranire accelerata. Pe baza analizei semnaturilor moleculare ale acestor pacienti, cu varsta cuprinsa intre doi si opt ani, modelul le-a prezis ca sunt cu aproximativ un deceniu mai in varsta, ceea ce a fost corect, din cauza bolii.

Specialistii subliniaza faptul ca biomarkerii prezic varsta, dar nu provoaca imbatranirea. Imbatranirea este cauza multor boli, printre care si Alzheimer, sau alte probleme neurologice. Aceste descoperiri sunt importante pentru prevenirea bolilor asociate.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Endocrinologie, Genetica

Toma Sebastian,Medic Specialist
Medic Specialist
Doctor in...
Jardan Cerasela,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Conform unui studiu facut recent persoanele in varsta care sunt fumatoare si sufera de migrene au un risc crescut pentru a face accident vascular cerebral, informeaza WebMd. Participantii la studiu au fost monitorizati timp de 11 ani pentru a se vedea frecventa cu care au loc atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale. La studiu au...
Dieta si profilul genetic / Foto: Photoxpress Cercetatorii canadieni au descoperit ca dietele personalizate, bazate pe profilul genetic al fiecarei persoane, imbunatatesc obiceiurile alimentare ale oamenilor, comparativ cu recomandarile nutritionale generale. O echipa de cercetatori de la Universitatea Toronto din Canada, condusa de Ahmed...
Inaintarea in varsta este inevitabila, insa, unele persoane nu isi arata varsta si se simt mai tinere. Un nou studiu arata ca aceasta perceptie asupra varstei proprii, numita varsta subiectiva, poate reflecta sanatatea creierului. Cu ajutorul tehnologiei de imagistica prin rezonanta magnetica, oamenii de stiinta coreeni au descoperit ca...
Cu o precizie deosebita, ceasul nostru biologic intern ne adapteaza fiziologia la fazele diferite ale zilei. Reglementeaza functiile critice cum ar fi comportamentul alimentar, eliberarea de hormoni, somnul, temperatura corpului, metabolismul si tensiunea arteriala. Cercetarea a fost semnificativa pentru ca a identificat mecanismul care...
Pe masura ce inaintam in varsta organismul nostru metabolizeaza mai incet caloriile, iar stilul nostru de viata sufera schimbari. Mahmureala este mai dura, iar o noapte de rasfat cu produse fast food ne face sa ne simtim mult mai rau decat inainte. Odata cu trecerea anilor este posibil ca surplusul de grasime sa fie mai greu de eliminat, iar in...