Publicat la: 
24/10/2018

transplant ficat persoane in varsta

Din ce in ce mai multi varstnici sunt diagnosticati cu boli hepatice care au ajuns deja intr-un stadiu final. Bolile hepatice in stadiu terminal pot pune viata in pericol deoarece ficatul nu mai functioneaza normal. Printre acestea se numara hepatita, ciroza si cancerul, iar un transplant este singura cale de a scapa cu viata daca boala e mult prea avansata.

Varstnicii reprezinta 24% din numarul total de persoane care asteapta un transplant de ficat, dar, cu toate acestea, de multe ori nu sunt considerati candidatii potriviti pentru aceasta interventie. Motivul principal este ca sufera adesea si de alte probleme de sanatate, lucru care face recuperarea foarte dificila. Totusi, doctorii au raportat transplanturi de ficat reusite la adultii in varsta, chiar si printre pacientii care au aproximativ 80 de ani.

Pentru a afla mai multe despre legatura dintre varsta inaintata si transplanturile de ficat, specialistii au analizat informatiile din ”Registrul Stiintific al Beneficiarilor de Transplant”, intre anii 2003-2016. Aceasta baze de date contine informatii despre toti donatorii si despre toate persoanele care au primit organe din Statele Unite ale Americii. Descoperirile specialistilor au fost publicate in ”Journal of the American Geriatrics Society”.

Oamenii de stiinta au descoperit ca din 58.598 de adulti care au facut transplant de ficat, 8.627 au fost in varsta, mai exact:

  •          78% au avut intre 65 si 69 de ani
  •          1% au avut intre 70 si 74 de ani
  •          6% au avut intre 75 si 79 de ani
  •          1% au avut 80 de ani sau mai mult

Numarul transplanturilor de ficat printre varstnici a crescut substantial intre anii 2003-2016. In anul 2016, 1144 de varstnici au facut interventia, comparativ cu anul 263 de varstnici in anul 2003.

Supravietuirea varstnicilor in urma unui transplant de ficat s-a imbunatatit constant, in timp.

In ultimii ani chiar si recuperarea a fost mult mai usoara si mai eficienta. Rata de respingere a organului a fost cu 30% mai mica intre anii 2013-2016, comparativ cu anii 2003-2006. De asemenea, si riscul de deces a fost cu 57% mai mic in acelasi interval de ani.

Pacientii in varsta diagnosticati cu boli hepatice in stadiu terminal si furnizorii lor de asistenta medicala ar trebui sa tina cont de aceste constatari. Cercetatorii au sugerat ca varsta inaintata nu ar trebui sa impiedice adultii in varsta si furnizorii lor de asistenta medicala sa ia in considerare transplantul de ficat.

Sursa: www.eurekalert.org/

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Chirurgie generala

Medic Primar,...
Medic primar
Medic Rezident
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 24

Articole similare

Din ce in ce mai multi varstnici sunt diagnosticati cu boli hepatice care au ajuns deja intr-un stadiu final. Bolile hepatice in stadiu terminal pot pune viata in pericol deoarece ficatul nu mai functioneaza normal. Printre acestea se numara hepatita, ciroza si cancerul, iar un transplant este singura cale de a scapa cu viata daca boala e mult...
272 de transplanturi hepatice efectuate in Romania / Foto: Photoxpress.com Transplantul de ficat parea sa fie o operatie imposibila in urma cu 11 ani. Intre timp, in Romania, au fost efectuate 272 de transplanturi hepatice. Cei care, cu putin timp in urma, se aflau pe masa de operatie, astazi sustin doctorate, practica diferite sporturi, merg...