Publicat la: 
8/08/2018

vederea copiilor afectata de timpul petrecut in fata monitorului

Ecranele deterioreaza in timp vederea copiilor? Ar trebui sa poarte copilul dumneavostra ochelari pentru citit sau pentru calculator? Academia Americana de Oftalmologie ii ajuta pe parinti sa separe realitatea de fictiune.

In ziua de astazi copiii petrec din ce in ce mai mult timp conectati la ecrane, drept urmare creste si preocuparea legata de posibilele efecte negative asupra dezvoltarii vederii lor. Oftalmologii sustin ca exista o crestere accentuata a numarului copiilor cu ochi uscati sau cu presiune la nivelul ochilor de la prea mult timp in fata ecranelor.

Academia Americana de Oftalmologie isi propune sa le puna la dispozitie parintilor fapte reale ca acestia sa fie informati si sa poata lua cele mai bune decizii cu privire la sanatatea copiilor. Este un fapt cunoscut ca exista o epidemie de miopie la nivel mondial. Din anul 1971 pana in prezent, rata miopiei s-a dublat pana la 42% in Statele Unite ale Americii. In Asia, 90% dintre adolescenti si adulti sufera de miopie. Totusi, oamenii de stiinta nu pot fi de acord cu ceva anume.

Un nou studiu, publicat in ”Ophthalmology”, revista Academiei Americane de Oftalmologie, ofera dovezi suplimentare conform carora o parte semnificativa a acestor cazuri de miopie are legatura cu activitatile ce includ apropierea excesiva a obiectelor de ochi, cum se intampla si in cazul cartilor traditionale, nu numai a ecranelor. In plus, petrecerea timpului in aer liber, in special in copilarie, poate incetini dezvoltarea miopiei. Nu se stie sigur daca cresterea ratei de miopie are legatura cu folosirea frecventa a telefoanelor mobile, cu dereglarea ritmului circadian, sau cu nimic mentionat mai sus.

Desi cercetatorii incearca sa afle raspunsuri mai precise, nu exista dubii in privinta faptului ca majoritatea utilizatorilor de computere se confrunta cu presiune si oboseala la nivelul ochilor, fenomen care nu difera de la adulti la copii. Ambele categorii pot suferi de ochi uscati, oboseala a ochilor, dureri de cap si vedere incetosata. Chiar daca, in mod normal, simptomele sunt temporare, exista si cazuri in care pot persista.

Specialistii ne atentioneaza ca acest lucru nu inseamna ca nu aveti nevoie de ochelari pentru calculator sau pentru lectura. Pe de alta parte, nu inseamna nici ca lumina albastra provenita de la ecranele calculatoarelor dauneaza ochilor. Este recomandat sa faceti pauze frecvente, deoarece, atunci cand folosim calculatorul sau alte dispozitive digitale, nu clipim atat de des cum ar trebui. De asemenea, si cititul, scrisul, sau alte activitati care ne solicita vederea in mod intens ne pot face ochii sa oboseasca. Astfel, este recomandata o pauza de 20 de secunde la fiecare 20 de minute.

10 sfaturi pentru a-i ajuta pe copii sa isi protejeze ochii in timp ce folosesc aparate digitale

 • Setati un cronometru pentru a le reaminti sa ia o pauza.
 • Incurajati copiii sa alterneze cartile digitale cu cele traditionale si sa ia o pauza la fiecare 2 capitole citite, in care sa se uite pe fereastra.
 • Dupa ce au trecut de un nivel al unui joc video, este recomandat sa priveasca 20 de secunde pe fereastra.
 • Puneti semne de carte la fiecare 2 capitole pentru a-i reaminti copilului sa ia o pauza. In cazul celor electronice, utilizati functia ”marcaj”.
 • Este recomandat sa aveti o pozitie corecta a corpului atunci cand utilizati calculatorul sau cand cititi.
 • Evitati sa folositi calculatorul in afara casei sau in zonele puternic luminate deoarece stralucirea ecranului va poate obosi ochii.
 • Reglati luminozitatea si contrastul ecranului astfel incat sa fie potrivite pentru ochi.
 • Dispozitivele digitale trebuie sa fie tinute la o distanta cuprinsa intre 18 si 24 cm de ochi.
 • Distrageti atentia copiilor de la ecran pentru a lua o pauza.
 • Reamintiti-le cat de des este necesar ca trebuie sa clipeasca.

”Prefer sa ii invat pe copii sa aiba obiceiuri sanatoase decat sa le dau o pereche de ochelari care doar ii incurajeaza sa consume si mai multa media. Daca alergi prea mult si te dor picioarele, te opresti. Asa functioneaza si ochii, daca ai citit prea mult, sau daca te-ai uitat la un ecran prea mult si incep sa te doara ochii, trebuie sa te opresti”, spune K. David Epley, purtatorul de cuvant al Academiei Americane de Oftalmologie.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Pediatrie

Pavel Adriana Nicoleta,Medic Specialist
Medic Specialist...
Dascalasu Mihaela,Medic Rezident
Medic Rezident
Grumazescu Raluca,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
 •  
 • 1 of 37

Articole similare

Un studiu al asociatiei "Salvati Copiii" confirma un fenomen devenit larg raspandit in ultimii ani: copiii romani petrec din ce in ce mai mult timp pe Internet. 86% dintre ei aloca trei ore in fiecare zi navigarii pe Internet, iar in zilele fara scoala peste 4 ore. Studiul "Salvati Copiii" atrage atentia asupra expunerii copiilor la imaginile...
Sindromul colonului iritabil,reprezinta o tulburare functionala a tractului gastrointestinal.Copiii care au aceasta  boala,prezinta o serie de manifestari clinice,cum ar fi:dureri abdominale,care pot fi sub forma de crampe,meteorism abdominal ( balonare  ),diaree,constipatie.Aproximativ 5-20% dintre copii prezinta colon iritabil,dar este bine...
Dr. Mihaela Herescu Parazitozele intestinale reprezinta o cauza importanata a patologiei pediatrice. Acestea se pot prezenta cu simptomatologie cu evolutie lenta, simptomatologie zgomotoasa sau pot sa fie diagnosticate intamplator, la un examen de bilant. Se transmit foarte usor la copii datorita nerespectarii regulilor de igiena. 1....
Tristetea postnatala dureaza circa doua saptamani/ Foto: Dreamstime.com Tristetea alterneaza cu bucuria, iritabilitatea cu oboseala sau plansul cu teama. Se instaleaza la cateva ore dupa nastere si, de cele mai multe ori, dispare dupa aproximativ doua saptamani. Mai rar, melancolia postnatala se transforma in depresie severa. Cum recunoasteti...
Saracia poate afecta copiii/ Foto: MorgueFile.com Copiii familiilor sarace prezinta schimbari structurale ale creierului care ar putea explica dificultatile lor la invatatura - este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani de la Universitatea Wisconsin-Madison (Statele Unite) si publicat in JAMA Pediatrics,...