Publicat la: 
31/03/2010

VIDEO Capsula endoscopica, metoda neinvaziva de investigare a esofagului, colonului si intestinului subtire. Interviu cu dr. Sandica Bucurica, medic specialist gastroenterologie

Sandica Bucurica, medic specialist gastroenterologie / Foto: MedLive

Incidenta bolilor aparatului digestiv este semnificativa si vizeaza toate categoriile de varsta. Capsula endoscopica, una dintre cele mai noi si eficiente metode de investigare a intregului tub digestiv, realizeaza, in numai opt ore, 50.000 de imagini si poate detecta leziuni de pana 0,1 milimetri. Acest tip de investigatie ii scuteste pe pacienti de neplacerile metodelor clasice; poate fi folosita in diagnosticarea unei largi game de afectiuni de la nivelul esofagului, intestinului gros si colonului.

Despre avantajele acestei metode de investigatie am discutat cu Sandica Bucurica, medic specialist gastroenterologie, cu competente in endoscopie digestiva si ecografie generala.

Vezi si raspunsurile dnei dr. la intrebarile cititorilor: Diagnostic: Reflux, varice, Crohn, colon iritabil, colita ulcerativa, cancer. Medicul Sandica Bucurica a discutat online despre tulburarile gastrointestinale si videocapsula-detectiv in organism.

Adreseaza intrebarile tale la rubrica Intreaba Medicul, Dr. Sandica Bucurica.

Reporter: Care sunt avantajele folosirii capsulei endoscopice, comparativ cu metodele clasice?

Dr. Sandica Bucurica: Metodele clasice de investigatie a tubului digestiv pot presupune fie metode radiologice, fie metode endoscopice, care sunt invazive. Videocapsula nu nu prezinta nici un risc de iradiere, nu prezinta disconfort pentru pacient, nu este deloc dureroasa, are indicatii foarte clare si, de asemenea, permite vizualizarea unor leziuni mai mici, ce pot fi scapate la endoscopia clasica, spre exemplu, sau permite vizualizarea intestinului subtire, care este mai greu accesibil prin enteroscopie, aceasta avand, de asemenea, indicatii foarte clare.

Reporter: Cum functioneaza capsula endoscopica?

Dr. Sandica Bucurica: Capsula endoscopica, in functie de organul caruia ne adresam, are un capat care filmeaza, sau doua capete. Spre exemplu, capsula pentru esofag si intestin subtire are un capat care filmeaza, deci are o singura minicamera video incorporata si inregistreaza doua imagini pe secunda. Capsula pentru colon are doua capete, doua minicamere. Astfel, ea ajunge sa fimeze patru imagini pe secunda. Este prevazuta cu o baterie care dureaza opt ore, in special cea de intestin subtire si de colon, si astfel se inregistreaza patru imagini pe secunda, timp de opt ore.

Reporter: Ce dimensiune are capsula?

Dr. Sandica Bucurica: Dimensiunile capsulei sunt asemanatoare unui comprimat de vitamine, sunt usor de inghitit. Ele au fost administrate inclusiv la copii.

Interviu cu Sandica Bucurica, medic gastroenterolog

Reporter: Ce categorie de persoane nu poate beneficia de investigatia cu o astfel de capsula?

Dr. Sandica Bucurica: In general copiii mici, care nu pot inghiti, persoanele care au tulburari de deglutitie, deci dificultati in a inghiti sau persoanele la care se stie ca exista stenoze, stransori, undeva la nivelul tubului digestiv, cu diametrul atat de mic incat sa nu permita trecerea videocapsulei. In general, aceste boli sunt cunoscute si, implicit, nu au indicatii de videocapsula.

Reporter: Ce tipuri de afectiuni pot fi diagnosticate in acest mod?

Dr. Sandica Bucurica: De la afectiunile esofagiene, cum ar fi varice esofagiene, esofagite, tumori de esofag, sau alte boli, prin capsula de esofag, la bolile intestinului subtire, in momentul in care avem suspiciuni sau boli dovedite cum ar fi boala Crohn, tumori, boala celiaca. Videocapsula este utila nu numai pentru diagnostic, ci si pentru supravegherea lor. Pentru colon, toata gama de afectiuni ale colonului, de la sindromul de intestin iritabil, ca diagnostic de excludere, bolile inflamatorii intestinale, boala Crohn, colita ulcerativa, polipi colonici, tumori de colon. La un moment dat, probabil va fi aprobata ca metoda de diagnostic in screeningul de cancer colorectal. De asemenea, si in bolile de colon este folosita si ca metoda de diagnostic, dar si ca metoda de supraveghere in bolile cronice.

Reporter: Are si dezavantaje?

Dr. Sandica Bucurica: Din punctul meu de vedere unicul dezavantaj al capsulei endoscopice este faptul ca nu poate preleva biopsii.

Reporter: Cum trebuie pregatit organismul pentru acest examen?

Dr. Sandica Bucurica: Ca pentru orice metoda imagistica, este absolut necesara pregatirea. Asta inseamna curatarea tubului digestiv cu anumite substante, care se beau dupa o anume schema, conform unui anumit protocol. Este un protocol de pregatire pentru intestinul subtire, un alt protocol de pregatire pentru colon. Consta in ingerarea unei cantitati mari de substante laxative, care permit, prin curatare, vizualizarea foarte buna a mucoasei. In timpul procedurii capsulei de colon, uneori este necesar sa mai administram anumite substante, care sunt folosite si ca vehicul pentru videocapsula.

Reporter: Este necesara efectuarea unei astfel de investigatii periodic, preventiv, sau sunt numai anumite situatii in care se impune acest lucru?

Dr. Sandica Bucurica: Situatiile sunt intotdeauna la indicatia medicului specialist, intotdeauna trebuie consultat un medic in prealabil. Investigatiile periodice se stabilesc in functie de tipul de boala, dar, daca ne adresam oamenilor sanatosi, atunci aceasta investigatie face parte din screening si probabil ca va fi introdusa in screeningul de cancer colorectal la persoanele peste 50 de ani si probabil ca se va stabili, la un moment dat, perioada la care trebuie repetata ca invetigatie, sau daca trebuie completata cu alte metode imagistice.

Autor: Raluca Motei

Comentarii

Nici o intrebare despre costul unei astfel de investigatii. Sunt atat de astrnomice pentru un roman incat mai bine nu pomeniti?

Costurile sunt ca peste tot in lume, este costul tehnologiei de ultima generatie.
In general este de 10 ori mai scumpa decat investigatia colonoscopica clasica. Informatii privind costul exact se afla pe site-ul www.medlife.ro- Clinica Favorit

Dupa ce am platit 4000 RON. Dupa m-au tinut vreo 3 saptamani, ca n-au putut deschide fisierele si le-au trimis in Germania.
Minunat dar nu stiu cat isi pot permite sa plateasca suma aceasta.

Denota nepricepere. Daca nu eram capabil sa deschid fisierele in 2 ore, te programan pentru a doau zi, pe cheltuiala firmei. ALtfel, ii poti reclama, pentru ca tu aveai nevoie de rezultat(e) i 24 ore.
Chestia e inca la nivel de "jucarie" pentru ca nu poate fi localizaa cu precizie pe traseu. Daor aproximativ, aproximativ prin 2 metode, dar nu exact. Ideea e ca nu te scapa de biposie sau de o endoscopie clasica (cu dot discomfortul) daca e nevoie.
Capsulele ar trebui recuperate si inapoiate clinii pentru predare la fabricant pentru ca sunt DEE! Cine face altfel nu e ecologic !
Scump, nedureros, profitabil !

cat costa capsula si unde o putem gasi

Am 63 de ani, unele probleme gastrice si ma intereseaza toate investigatiile (esofag+intestin subtire+colon).

Deci : unde ma adresez ? ( sau "contact " ) si, eventual tarife.

Dan Gheorghe

Asteptam aceasta capsula deoarece mai citisem...As dori sa stiu cat costa aceasta investigatie.Am anemie feripriva si intrebarea medicului a fost daca pierd sange...nu a fost si este raspunsul meu,si ar fi trebuit sa fac o vizualizare a stomacului prin metoda clasica dar am probleme la inghitit deoarece sunt operata la tiroida si de atunci trebuie sa fiu atenta cind maninc deoarece nu pot sa inghit prea bine ,maninc incet si cu barbia in piept cum se spune parca mi sa scurtat ceva in gat... astept raspunsul dvs.Multumesc mult...

In cazul dvs nu cred ca aceasta capsula este cea mai buna metoda de investigatie pentru moment. In general caspula endoscopica nu se recomanda la pacientii cu tulburari de deglutitie ( de inghitire). In al doilea rand nu este cea mai fiabila metoda de explorare pentru stomac, care este un organ cavitar mare si nu avem vizibilitate pentru toata mucoasa.
Daca exista suspiciunea ca pierdeti sange si nu se vede macroscopic in scaun( cu ochiul iber) se poate face un test de hemoragii oculte din scaun. De asemenea trebuie completat cu endoscopie si colonoscopie, si exista si posibilitatea ca dvs sa nu absorbiti fierul ( nu neaparat sa il pierdeti).
Va recomand un consult de specialitate gastroenterologie si medicul va decide daca chiar nu puteti efectua endoscopia digestiva superioara din cauza tulburarii de deglutitie. Este oportun si un examen ginecologic, in functie de varsta pe care aveti.

Cum se recupereaza capsula...

Se recupereaza evident din scaun :-P. Putin scarbos dar am inteles ca se sterilizeaza inainte de a fi data altui pacient. Sper sa fie o sterilizare buna.
Insa iintrebarea cu costurile e buna. Ar fi frumos un raspuns poate de la cineva care a mai facut.

Capsula nu se recupereaza, toate imaginile inregistrate sunt transmise prin senzori catre un data recorder atasat, care le stocheaza si apoi sunt descarcate in computer.
Capsula este de unica folosinta. Raspuns privind costurile gasiti la intrebarile anterioare.

Si pe mine m-ar fi interesat o astfel de investigatie, avand in vedere ca sunt diagnosticat cu boala Crohn, dar costurile sunt uriase. Pe site-ul medlife am gasit: capsula pentru instestin subtire 3000 RON, pentru colon: 3300 RON. Linkul este: http://www.medlife.ro/index.php?show=favorit&s=101&pret=522

Alte linkuri: 1000 EUR, 2500 lei. Iata niste linkuri care dau si detalii legate de pret::
http://www.topsanatate.ro/articol/videocapsula-endoscopica-depisteaza-bo...
http://sanatate.jurnalul.ro/stire-interviu/capsula-endoscopica-313976.html

Superba procedura!
Stimata doamna doctor, fiul meu a fost diagnosticat ca avand reflux esofagian urmare caruia laringele, iritat, provoca o tuse dificil de oprit. I s-au facut investigatii complexe, a urmat tratament, regimul alimentar a fost corectat. Situatia pare rezolvata. Suntem in faza in care am dori sa aflam, totusi, cu certitudine daca refluxul a fost definitiv oprit iar procedura propusa de catre dvs. ne-ar ajuta enorm. Cum va putem contacta, cum putem efectua investigatia? Procedura presupune spitalizare? Pentru cat timp? Va multumesc.

Va multumim pentru interesul cu care urmariti acest subiect. D-na dr. Sandica Bucurica raspunde intrebarilor dvs. numai la rubrica Intreaba doctorul.

Buna ziua,
Sunt din Craiova si am o fetita de 6 ani si jumatate. In luna septembrie a anului trecut a avut un episod de dureri puternice de burtica, voma repetata si scaun moale. Deoarece nu am putut sa ii opresc voma acasa(i-am administrat 10 pic. Metoclopramid la sfatul medicului de familie), am ajuns cu ea la spital unde i s-a administrat tratament intravenos, inclusiv 2 flacoane de glucoza, deoarece era deshidratata. Deoarece a doua zi dupa internare a facut febra, 38,5, a fost trecuta si pe Ampicilina si diagnosticata cu gastroenterocolita. Mentionez ca nu i s-au facut nici un fel de analize sau alte investigatii.
De atunci, fetita a acuzat periodic dureri de burta in partea inferioara a abdomenului, senzatii de voma si chiar voma, gaze, zgomote puternice in burtica,sughit uneori si o senzatie pe care ea o descrie ca un "gogoloi " in gat. In tot acest timp i s-a modificat si scaunul ca si consistenta, variind de la f. tare la pastos dar si ca numar, uneori avand si 3-4 scaune pe zi.
I-am facut numeroase examene coproparazitare si coproculturi, in urma carora s-a descoperit giardia. Am urmat toata familia un tratament cu Zentel, apoi cu diverse solutii de la plafar, dar, la repetarea examenului coproparazitar s-a depistat din nou giardia.
Vineri, 14 mai, a avut inca un episod asemanator cu cel din septembrie, ajungand din nou cu ea la spital. I s-a administrat intravenos Metoclopramid, Quamatel si glucoza. Sambata a parut ca s-a linistit, dar duminica dimineata a vomat din nou. Luni, 17 mai, am ajuns cu ea la Bucuresti, unde in urma simptomelor descrise de mine mi s-a spus ca cel mai probabil este o viroza. I s-a prescris Nexium 10 pliculete- 1 pliculet/zi, Colostru cu probiotic 1/2 lingurita/zi, Sanzyme 1,5ml/ 3 ori pe zi si Noni de la Calivita 5ml/ 2 ori pe zi pe care am incepu sa le luam de 3 zile. Mi s-a dat sa ii fac ex. fecal Giardia, ex. fecal Helicobacter pylori, proba de digestie si coproparazitologic. Urmamam si un regim alimentar fara lapte si cruditati, cu fierturi si gratare.
Intrebarea mea este, daca in urma acestui tratament nu i se amelioreaza simptomele, este indicata investigatia cu pastila endoscopica sau se pot face si alte investigatii pana sa ajung la aceasta? Multumesc

Buna ziua,
As avea o intrebare.. ce metode clasice de investigatie a intestinului subtire exista.
Multumesc

Buna ziua! .v-as fi foarte recunoscatoare daca m-ati putea ajuta.....acu 2 luni am luat pentru prima data anticonceptionale..nu le-am putut lua mai mult de 5 zile deoarece aveam un nod in gat si senzatii de voma..am intrerupt tratamentul.Ieri am inceput un tratament cu Viaderm( pt par si unghii) am patit la fel dupa prima pastila dupa cateva ore am aceasi senzatie de nod in gat mai ales cand stau in pat.care ar putea fi cauzele???va rog mult sa-mi raspunde-ti.

Va multumesc!

nu cred ca se poate face peste tot analiza asta si daca e la indemana financiara a oricui, dar e clar ca nu e acelasi lucru cu endoscopia cu videocapsula nu e ca cea clasica. mai ales pentru astia mici. eu i-am facut fiicei mele la centrul medical academica si a fost super ok.
iti dau adresa unde iti explica in ce consta http://academica-medical.ro/servicii_speciale-2-Endoscopia-si-Videocapsula

buna seara,aproximativ de 1 an am arsuri esofagiene asociate cu dureri in spate.as dorii un diagnostic si un tratament.va multumesc!

Buna ziua.Am si eu o intrebare cu care sigur ma puteti ajuta.As dori sa stiu si eu in ce clinici din Bucuresti se poate aceasta endoscopie cu videocapsula si care este pretul .

Buna seara d-na doctor.de trei ani de zile am o problema .cu aciditatea. asa me-a spus medicul de familie si medicul de interne.daca beau ceva cu acid sau daca mananc citrice , muraturi ,iaurturi,mere fac scaune diareice si in simt ca am saliva multa. am incercat sa fac endoscopie , dar nu am pututsa rezist deoarece eu am la nas deviatie cu desept, am simtit ca nu mai respir, ca imi scap limba pe gura m-am speriat foarte tare.ce intrebare am de ce fac aciditatea asta asa mare , de ce fac scaunele diareice si daca eu ptr asa ceva pot sa fac aceasta capsula?cat ma costa , si daca puteti sa imi trimiteti pe email adresa dumneavoastra de la cabint.va multumesc mult.

ma astept sa mai citesc si alte posturi de aceiasi unicitate

E mult prea informativ postul ,un blog care este util ,vreau sa vad sa mai vad si alte dizertatii:) de aceiasi unicitate

Buna ziua, am 50 de ani datorita unor probleme digestive a-si dori sa fac investigatie cu videocapsula, intrebare aceasta investigatie poate tine locul endoscopiei si colonoscopiei simultan sau trebuiesc inghitite 2 videocapsule.

copil de 14 ani suferint de o viata de colon iritabil , la 10 ani sa declansat trombocitopenie, care am tratat-o cu medrool dar rezultatul spectaculos a ft la adinistrarea de klabax 10 zile dupa care a avut scaune 2 zile cu mucozitati vascoase verzi si acide si a ft bine pana acum cand in urma unui puseu de diaree, voma si 2 zile febra tratat cu , furazolidon smecta si norofen pt febra au scazut iat trombocitele la 45000 , ce infectie ar putea avea avea colrelatie cu pti si klabaxul , mentionez ca am facut ft multe analize nu a iesit nimic concludent . am mare nevoie de ajutor urgent nu vrem sa mai ajungem la cortizon . multumesc

doamna dr. va rog sa-mi spuneti daca boala de reflux gasroesofagian se t vindeca definitiv??? sau numai se amelioreaza?? esofagita provocata de herpes simplex 2 se vindeca?? va mutumesc din suflet!! cu respect , elena.

sint speriat. am dece?

Parca asi avea un blocaj ce nu imi perimte sa fac treaba mare

Buna seara nici nu stiu cum sa intreb am probleme cu scaunu si am o stare de disconfort ma simt balonat ce medicamente sa iau

Pagini

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Endoscopie Gastroenterologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
Medic Primar...
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Sandica Bucurica, medic specialist gastroenterologie / Foto: MedLive Incidenta bolilor aparatului digestiv este semnificativa si vizeaza toate categoriile de varsta. Capsula endoscopica, una dintre cele mai noi si eficiente metode de investigare a intregului tub digestiv, realizeaza, in numai opt ore, 50.000 de imagini si poate detecta leziuni...
Sandica Bucurica / Foto: Arhiva personala Specialitatea: Gastroenterologie Statut profesional: Medic specialist, doctorand gastroenterologie Competente: Endoscopic digestiva si ecografie generala Studii: Examen specialitate gastroenterologie octombrie 2007 Examen admitere in studii doctorale decembrie 2005 UMF Carol Davila Bucuresti...
Sandica Bucurica, medic specialist gastroenterologie / Foto: MedLive Incidenta bolilor aparatului digestiv este semnificativa si vizeaza toate categoriile de varsta. Capsula endoscopica, una dintre cele mai noi si eficiente metode de investigare a intregului tub digestiv, realizeaza, in numai opt ore, 50.000 de imagini si poate detecta leziuni...
Sandica Bucurica, medic specialist gastroenterologie / Foto: MedLive Incidenta bolilor aparatului digestiv este semnificativa si vizeaza toate categoriile de varsta. Capsula endoscopica, una dintre cele mai noi si eficiente metode de investigare a intregului tub digestiv, realizeaza, in numai opt ore, 50.000 de imagini si poate detecta leziuni...
Sandica Bucurica, medic specialist gastroenterologie / Foto: MedLive Incidenta bolilor aparatului digestiv este semnificativa si vizeaza toate categoriile de varsta. Capsula endoscopica, una dintre cele mai noi si eficiente metode de investigare a intregului tub digestiv, realizeaza, in numai opt ore, 50.000 de imagini si poate detecta leziuni...