Publicat la: 
9/09/2010

Aceeasi persoana care sustine ca te iubeste / Foto: sxc.hu

Traim cu falsa impresie ca violenta domestica este intalnita in special in patura de jos a societatii, ca victimele sunt persoane "slabe", care nu sunt in stare sa paraseasca o relatie abuziva sau chiar ca persoana abuzata ar putea sa opreasca abuzul daca ar fi suficient de hotarata. E adevarat ca problemele financiare reprezinta un factor de risc si pot genera reactii agresive, insa violenta domestica este rezultatul nevoii unei persoane de a demonstra partenerului ca detine controlul, ca puterea e in mainile sale. Statisticile arata ca problema se regaseste in egala masura atat in clasele sociale joase, cat si in cele de mijloc si inalte. Drumul intre "merita o bataie", "e spre binele lui/ei", "a cautat-o cu lumanarea", si ranile adanci, fizice si psihice, se masoara in pumni indiferent de patura sociala.

Acest tip de violenta este mai putin vizibil. De regula, familia pastreaza aparentele in public, agresiunile se petrec "in spatele usilor inchise", iar uneori victima nu admite nici fata de propria persoana ca este supusa unui abuz, mai ales daca acesta este de natura psihologica. De aici si dificultatea institutiilor si specialistilor de a identifica si interveni in aceste cazuri.

Chiar si asa, numai in Romania, in perioada 2004–2009 s-au inregistrat 59.795 de cazuri de violenta in familie, din care 778 au dus la decesul victimei, asa cum indica un raport al Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei ANPF. Refuzul victimelor de a cere ajutor impiedica specialistii sa ia masuri reale de combatere a fenomenului. Astfel, cele mai multe victime au intre 0-14 ani (17,65%); 37% dintre victime au solicitat certificate medico-legale, numai 30% au depus plangere la politie si un procent minuscul, 2%, au cerut divortul in instanta, mai precizeaza raportul. Consecintele nu se rasfrang doar asupra victimei, ci asupra intregii familii (a copiilor mai ales) si asupra mediului socio-profesional.

Violenta in familie reprezinta un risc major pentru sanatatea victimei. Pe langa efectele imediate asupra sanatatii fizice si psihice, violenta creste riscul dobandirii unor probleme de sanatate severe pe termen lung.

Consecintele asupra sanatatii fizice sunt:

 • comportament auto-distructiv (fumat, sex neprotejat);
 • consum de alcool sau droguri;
 • tulburari gastro-intestinale;
 • astm;
 • migrene şi dureri de cap;
 • vatamari corporale;
 • dizabilitati partiale sau permanente;
 • moarte.

Consecinte asupra starii psihice:

 • depresie;
 • anxietate, teama;
 • respect scazut de sine;
 • disfunctii sexuale;
 • tulburari de nutritie si somn;
 • tulburari obsesiv-compulsive;
 • tulburari de stres postraumatic;
 • suicid.

Cele mai multe victime sunt femei. Un raport OMS publicat in urma cu cinci ani arata ca intre 5 şi 45% dintre femeile din Europa au fost agresate de partenerul intim la un moment dat in viata lor.

Consecintele asupra sanatatii reproductive includ:

 • sarcini nedorite;
 • probleme ginecologice;
 • nasteri premature;
 • greutate mica la nastere a copilului rezultat dintr-o relatie distructiva;
 • boli inflamatorii pelviene;
 • dureri pelviene cronice;
 • mortalitate si morbiditate materna si infantila.

Implicarea autoritatilor si colaborarea intre institutii

Oricat de mult ar incerca victimele sa isi ascunda suferinta, exista situatii cand aceasta iese la suprafata, moment in care specialistii sau persoanele carora victima li se adreseaza pot sa intervina si sa ajute. Fie ca ajunge la un cabinet medical sau la o sectie de politie, identificarea si gestionarea situatiilor de acest gen reprezinta mai curand un proces decat un act in sine, de aceea colaborarea dintre institutii este extrem de importanta.

In ceea ce priveste personalul medical, acesta nu poate rezolva direct o situatie de violenta in familie, insa de multe ori interventia si modul in care acesta actioneaza poate face diferenta.  Nu este suficient ca un cadru medical sa trateze ranile fizice. Acesta ar trebui sa fie capabil sa recunoasca semnele de violenta si sa poata indruma victima catre institutii unde poate gasi ajutor.

In Romania, problema violentei in familie a inceput sa fie recunoscuta public inca de la inceputul anilor '90, insa pregatirea specialistilor in acest domeniu nu a mers foarte departe.

Violenta domestica, prezenta in programa de sanatate si asistenta sociala: Profesorii din sanatate si asistenta sociala impotriva violentei

In prezent, violenta domestica reprezinta obiect individual de studiu in cadrul Masterului de grupuri de risc si servicii sociale de suport. Acum, Scoala Postliceala Sanitara Fundeni implementeaza in Romania proiectul Hevi - Profesorii din sanatate si asistenta sociala impotriva violentei, derulat si in Finlanda, Irlanda, Bulgaria, Germania, Estonia si Letonia. Proiectul furnizeaza profesorilor din educatia continua in domeniul sanatatii si asistentei sociale un ghid de predare cu privire la consilierea victimelor violentei partenerului intim. "Prin implicarea in acest proiect dorim sa venim in sprijinul victimelor violentei in familie, cu ajutorul profesionistilor din domeniul medical si al asistentei sociale. Totodata, cu ajutorul acestora, vrem sa contribuim la diminuarea acestui fenomen", a declarat Crin Marcean, director general al Scolii Postliceale Sanitare Fundeni.

Manualul este pus la dispozitie gratuit de Scoala Postliceala Sanitara Fundeni. Din pacate, el va fi inclus deocamdata in curricula scolara doar sub forma unor module optionale.

Victima violentei in familie se poate adresa urmatoarelor institutii:

 • Unitatii de primire urgente din cadrul spitalului sau medicului de familie, pentru ingrijiri medicale;
 • Politiei, pentru a depune plangere impotriva agresorului;
 • Institutului (serviciului, laboratorului) de Medicina Legala, pentru a obtine certificat medico-legal;
 • Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, pentru a beneficia de servicii sociale specifice;
 • Centrelor de violenta in familie (adaposturi, centre de recuperare pentru victimele violentei domestice), pentru a beneficia de gazduire temporara, asistenta sociala, consiliere psihologica si juridica, reinsertie sociala si profesionala, informare sau indrumare catre alte institutii;
 • Unei organizatii neguvernamentale (ONG) care ofera servicii sociale specializate pentru victimele violentei in familie;
 • Directiei de Munca si Protectie Sociala – Compartimentul pentru combaterea violentei in familie, pentru a obtine informatii, consiliere si indrumare catre institutiile competente.

In Romania, exista in prezent:

 • 50 de adaposturi pentru victimele violentei domestice (600 de locuri);
 • doua centre de recuperare;
 • doua centre de informare si sensibilizare a populatiei;
 • sase centre care se adreseaza agresorilor.

Autor: R.M.

Specialitate: 
Comentarii

Implicarea autorităţilor? Este nulă la ora actuală.
Agenţia pentru Protecţia Familiei s-a desfiinţat în caz că nu ştiţi. Guvernul Boc nu dă niciun leu pentru programele de prevenire şi combatere a VD.
Adăposturile menţionate în articol nu mai există. Mai sunt foarte puţine, unul e la Turda. De curând s-a desfiinţat şi cel de la Făgăraş pe motiv că veneau femei din toată ţara cu copii iar autorităţile locale nu voiau să mai cheltuie bani cu ele.

Anul trecut s-au desfiinţat şi centrele pilot de consiliere - le menţionaţi degeaba în articol, ele nu mai există din păcate.

Felul cum Guvernul gestionează această problemă este ruşinos.
O altă problemă este legată de legislaţie. Nu există în legislaţia românească ordinul de restricţie pentru agresor. Când un bărbat îşi snopeşte din bătaie nevasta şi copii, aceasta cheamă poliţia, dar poliţia nu poate decât să încheie un proces-verbal şi să-i dea agresorului o amendă, iar agresorul se întoarce, unde? Acasă, unde e nevasta şi copii. Şi ghiciţi ce se poate întâmpla!!!
Nu există programe de consiliere a victimelor. Nu există poliţişti specializaţi în cazurile de violenţă domestică aşa cum există în alte ţări. În Brazilia de pildă de aceste cazuri se ocupă poliţistele, femeile-poliţist, mizându-se pe empatia dintre femei.

În fine, încercaţi să aflaţi mai multe dacă doriţi, mă tem însă că nu e nimic bun de aflat decât că autorităţile nu fac acum nimic concret pentru victime. Vai de soarta acelor femei şi de copii care cresc în familii cu violenţă!

are dreptate doamna.se spune sa te adresezi unui centru care ofera consiliere atunci cand esti agresat dar nu am gasit pana acum adresa nici unui centru concret.cel putin in jud constanta politia nu va face nimic acestor indivizi daca stiti ca exista un astfel de centru in constanta va rog sa ma ajutati sa iau si eu legatura cu un astfel de centru

din cate stiu in constanta este un centru de adapost ptr femeile maltratate in zona coiciu linga scoala 10

Din pacate noi femeile nu avem nici un drept in aceasta tara. Un exemplu concret il dau eu care de 19 ani traiesc un calvar alaturi de sotul meu care ma persecuta si ma batjocureste aproape zilnic. Am indurat doar pentru faptul ca am avut un copil care chiar daca si el indura uneori violenta isi iubeste tatal. Am vrut uneori sa plec de la el dar il santaja pe copil cu fel si fel de promisiuni si imi era greu sa-l mut de la o scoala la alta unde se acomoda greu cu colegii si prietenii. Sotul meu trece foarte repede de la o stare la alta, nici nu stii sau nu-ti poti da seama de la ce poate sa inceapa violenta virbala, fizica , psihica si chiar sexuala. Acum ma loveste si ma scoate in drum ca nu mai are nevoie de mine iar peste catva timp ma obliga sa intretin relatii sexuale cu el. Am multe interdictii din partea lui, de exemplu nu am voie sa spal rufe doar cand ma lasa el, nu am voie sa merg la magazin, nu am voie sa vorbesc la telefon, curatenie generala trebuie sa fac doar cand vrea el, daca merg la o prietena ma suna de nenumarate ori atat pe mine cat si pe prietena respectiva si pe membrii familiei respective si foarte multe altele. Daca in scoli ar fi pus un accent si pe acest aspect si copiii ar fi inteles ce inseamna o viata normala si armonie in cuplu. Copiii nu stiu altceva decat faptul ca tata este beat sau nervos iar dupa cateva momente ii trece, iar mama si copiii trebuie sa indure stresul , frica si multe neajunsuri. Oare este normal asa ceva? Cat va mai trebui sa fim asuprite? Cat va trebui sa mai fie stresati copiii din ziua de azi? Faceti ceva!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Din pacate, ,drepturile'' ni le cam luam noi!Oricat de mare ar fi sacrificiul in astfel de situatii hotararea iti apartine. Nu poti indura la nesfarsit. Nu te poti lasa umilita sub toate formele in mod constant. La un moment dat se umple paharul si zici GATA!Depinde de fiecare cat poate duce! Daca nu mai accepti , pleci! Daca mai stai, inseamna ca poti ,,indura''!Cu cat induri mai mult ranile (care oricum trec greu sau niciodata) devin mai mari!! Sfatul meu (o spun din experienta) este sa nu mai asteptati!!!Cu cat ramai mai mult cu atat este mai grav!Ajungi sa te pierzi definitiv, ajungi sa-ti pierzi identitatea ca om!Nu va lasati doborate de astfel de persoane la infinit!!!N-avem mai multe vieti!Este una singura si timpul nu se poate da inapoi!

atat timp cat autoritatile nu se implica multora ne este teama.de ce nu sunt astfel de centre de consiliere in fiecare oras ca multe femei nu se duc la politie deoarece acestia le rad in nas.eu am depus o plingere le politie iar acestia lau informat pe sot imediat iar pe mine mau chemat abia peste 2sapt.concret dati
-mi numele unui centru din constanta daca stie cineva

in Constanta nu exista un centru de cazare pentru victimele violentei in familie, singurul din regiunea sud-est este la Galati,
in Constanta este centrul de consiliere din cadrul DGASPC

multumesc ca existati si ca va implicati

Salut.Eu am luat hotararea de a pleca dar e ff rau! acum ma ameninta ca imi da foc in casa chiar si parintilor mei zice ca o sa i bata sau plateste pe cineva sa ii distruga!Oricum e capabil de orice de aceea stam cu frica tot timpul. e normal sa nu se ia masuri mai drastice pt asemenea persoane?

Da, in Romania e normal ca victima sa fie vinovata! Acum, de Paste, am sunat la 112 pentru a sesiza Politia asupra violentelor repetate la care era supusa mama de vreo 3 zile de catre tatal meu, pe fondul consumului excesiv de alcool. Situatie dureaza de cand ma stiu, adica de vreo 30 de ani, dar ea nu a avut niciodata curajul de a cauta ajutor (" e rusine, ce spune lumea?"). Oricum, a venit un echipaj, dumnealui a fost agresiv si cu dansii, l-au dus la sectie, i-au dat o amenda de 500 ron si in 30 de min. era inapoi pe " metereze". Mama a fugit de acasa peste noapte, dar el i-a terorizat pe bunicii materni si pe vecini pana a doua zi cand m-am putut duce sa-i mut, pe mama si pe bunici, in casa batranesca din localitatea de bastina a mamei. Teroarea a continuat si in prezenta mea si a vecinilor veniti sa asiste( circul e doar gratis, nu?), amenintand ca o va omori, ca se va duce sa-i dea foc si sa-i omoare parintii etc. Astazi am aflat ceva surprinzator: si mama trebuie sa plateasca amenda, nu doar el! Tulburarea linistii publice! Ce public, Doamne iarta-ma, ca singurii tulburati au fost politistii pe care i-am deranjat eu cu telefonul inoportun, vecinii nearatandu-si fetele cand e vorba sa fie martori la asa ceva! Deci, ce e in capetele celor ce fac legile in tara asta? E necesara o crima ca sa se urnesca pentru a face ce trebuie?

am trait si eu intr/o asa famile si sotul meu si problema este ca si el a inceput sa faca asa insa eu am incercat sa ma opun.ma ameninta ca o sa ma loveasca iar eu amintindu/mi de parintii mei vad negru in fata ochilor.au fost rare episoadele de violenta dar eu nu voi astepta sa ajung la camera de garda ca sa divortez de el.merg pe principiul ca suntem tineri si treb sa ne respectam,iar in mom in care a incercat sa dea,m/am aparat.sunt motive de copii de gradinita pentru care ne certam dar treb sa inceteze,ma termina psihic,si sufleteste.imi este frica numai ca o sa/mi ia copilul,el avand bani,cunostinte,relatii inclusiv in politie iar eu nu am avut niciodata curajul sa fac o plangere iar imaginea lui de familist convins ramane pentru toti nepatata.cum pot sa/mi pastraez copilul in situatia asta?

Icearca sa vorbesti cu el mai mult [poate ca are anumite probleme psihice sa il consolezi mai mult...si daca vezi ca nu se poate baga divortul si incearca sa lupti pt viata ta ca o sa ramai treumatizata si odata o sa ajunga sa te bata in casa pana o sa te omoare...lupta cu viata nu te da batuta...asta e sfatul meu...pwp

Ma ingrozesc cand citesc astea. Nu pot sa cred ca mai sunt femei care accepta sa traiasca intr-o astfel de familie. Doamnelor nu acceptati nici violenta fizica dar nici psihica asupra voastra. Sa nu va fie niciodata frica sa renuntati la o astfel de relatie.Frica va limiteaza foarte mult iar agresorul mizeaza foarte mult pe aceasta frica.Daca tineti la copii vostri renuntati la prima palma.Nu lasati pe nimeni sa va fure viata.Toate astea se intampla pentru ca sunt femei care accepta sa traiasca intr-un astfel de calvar.Nu exista "ca el are relatii, el are bani si eu nu am si nu pot face nimic". Pentru toate exista o solutie, totul este sa gasiti puterea in voi si sa faceti ceva si sa nu asteptati ajutor de la nimeni, pentru ca din pacate in Romania acest ajutor nu vine.
Nu fac parte din nici un ONG, sunt o femeie simpla, casatorita cu copii dar nu voi accepta niciodata asa ceva.

chiar aseara am avut o cearta cu sotul meu care s-a terminat cu tras de par,strans de gat si pumni in brate,in brate am acum cateva vanatai mari de tot si urmele degetelor lui sunt mov pe mainile mele.s-a mai intamplat,insa mai rar,si totusi are momente cand isi iese pur si simplu din minti.as divorta pentru ca mi-e frica de el,dar ameninta ca imi ia copilul.avem un bebe de trei luni,eu daca ma intorc la mama nu am conditii,nu lucrez si sunt pe somaj,el lucra,castiga destul de bine,casa e pe numele mamei lui.daca divortez ma tem enorm ca o sa mi-o ia,in plus m-a amenintat ca daca iau copilul de langa el,ma cauta si ma spanzura,ma omoara...a spus ca data viitoare cand il mai amenint cu divortul,ma bate asa cum merit,ma umfla toata nu ca si acum...depindem prea mult de barbati,si in instanta conteaza conditiile de crestere a copilului...

in fiecare zi pe oriunde ai merge gasim violenta si noi trebuie sa facem ceva pt a spune stop violentei...in scoli,in familii...peste tot...eu sunt dispusa sa spun STOP VIOLENTEI!!!!!

Toti avem dreptul sa ne bucuram de viata,sa avem vise,sa ne facem planuri,sa iubim.
Sa zambim...Sunt lucrurile care ne implinesc existenta...
De multe ori avem tendinta sa spunem ca o sa treaca repede,ca nu o sa se mai repete,ca e doar o intamplare.Si o spunem chiar si atunci cand deja nu mai e prima oara.
INVATA SA SPUI STOP!!!
Chit ca vanataile o sa treaca,violenta lasa urme adanci.In timp,aceasta poate rapi unui om increderea in sine,visurile,fericirea,chiar si dorinta de viata.
TE AFLI INTR-O SITUATIE DE VIOLENTA EMOTIONALA DACA O PERSOANA:
-tipa la tine
-te porecleste sau te numeste cu alte cuvinte urate
-te umileste
-te imita intr-un mod urat
-te ingnora sau te respinge
-te ameninta
-te cearta
-se foloseste de sentimentele tale pt a te determina sa faci lucruri
-te responsabilizeaza excesiv
-iti invadeaza spatiul personal
-iti deterioreaza obiectele personale
-te controleaza
-te transforma in confidentul ei,acea persoana fiind adulta
-te transforma in arbitru si mediator in conflictele dintre adulti
-raspandeste informatii defaimatoare despre tine
TE AFLI INTR-O SITUATIE DE VIOLENTA FIZICA DACA:
-te loveste cu palma,cureaua sau alte obiecte
-te trage de urechi sau de par
-te imbranceste
-te zgarie
-iti aplica pedepse care iti provoaca durere
-te arde cu tigara,cu un chibrit,cu apa fierbinte
-te imobilizeaza
-te strange de4 gat
SI MAI EXISTA MULTE ALTE SITUATII DE VIOLENTA
DECI HAI SA SPUNEM IMPREUNA STOP VIOLENTEI!!!

Pagini

Echipa medicala MedLife - Psihologie, Psihoterapie

Articole similare

Dr. Viviana Iordache/ Foto: HotNews.ro Cat este mit si cat realitate din ceea ce se cunoaste despre microinjectiile cu toxina botulinica sau Botox, terapia pentru tratarea ridurilor? Ce efecte adverse poate avea si care sunt riscurile? Cat dureaza procedura? Despre toate acestea a discutat online cu cititorii MedLive.ro dr. Viviana Iordache,...
Dr. Silvia Chiotoroiu / Foto: Oana Boncu, Hotnews.ro De la o vreme, bunica a inceput sa isi scoata ochelarii atunci cand citeste. Ba mai mult, chiar reuseste sa bage ata in ac. Poate fi un motiv de bucurie, insa de multe ori acesta este primul semn ca bunica ar putea suferi de cataracta, o boala care apare cel mai frecvent la persoanele trecute...
Romania a trecut in noapte de sambata spre duminica la ora de vara. Ora oficiala de vara este aplicata intre ultima duminica din luna martie si ultima duminica din octombrie. Medicii sunt de parere ca oamenii au nevoie de aproximativ o saptamana pentru a se adapta la ora de vara, deoarece trebuie sa se trezeasca cu o ora mai devreme decat s-...
Copiii sunt expusi bolilor din comunitati / Foto: Photoxpress Indiferent de varsta copiilor, de la gradinita si in primii ani de scoala, acestia trebuie continuu indrumati si invatati cum sa se fereasca de bolile care se raspandesc ingrijorator printre elevi. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro Vi se pare ca cel mic este bolnav mereu?...
Dr. Emil Marcel Bogdan/ Foto: HotNews.ro Ce cauze are pancreatita si in ce situatii se ajunge la interventia chirurgicala? Cum poate fi prevenita? Ce regim trebuie tinut in urma operatiei si pentru ce perioada? Dr. Emil Marcel Bogdan, medic primar chirurgie generala, a discutat online cu cititorii. Dr. Emil Marcel Bogdan, doctor in Stiinte...