MEDICINA GENERALA

02 Martie 2016

Vitamina D - un indice al riscului declansarii cancerului de prostata

Vitamina D - un indice al riscului declansarii cancerului de prostata

Produsele lactate aduc necesarul de calciu si vitamina D / Foto: Sxc.hu

Nivelul scazut de vitamina D poate fi un bun indicator al unei forme mai agresive de cancer de prostata, sugereaza cercetatorii de la Universitatea Northwestern din Statele Unite ale Americii intr-un studiu efectuat recent si publicat in revista de specialitate "Journal of Clinical Oncology".

Noul studiu confirma rezultatele studiilor efectuate anterior, conform carora pacientii cu un nivel scazut de vitamina D au riscuri mai mari sa dezvolte diverse tumori si afirma ca exista o legatura directa intre lipsa vitaminei D din organism si prezenta tumorilor agresive in cazul a 190 de pacienti testati pentru cancerul de prostata intre anii 2009 si 2014.

Nivelul de vitamina D din organism este deja cunoscut ca indice pentru densitatea osoasa, ceea ce ii face pe cercetatori sa afirme ca noile constatari sunt mai putin surprizatoare.

Cercetatorii arata ca rezultatele studiului lor ar putea aduce noi informatii cu privire la diferentele care exista intre barbatii albi si cei de culoare in privinta riscului de declansare a cancerului de prostata, intrucat cei din urma au cu 150% mai multe sanse sa aiba deficienta de vitamina D.

"Deficitul de vitamina D din organism poate prezice riscul aparitiei cancerului de prostata," a declarat Dr. Adam Murphy, profesor de urologie in cadrul Universitatii Northwestern.

Din cei190 de participanti la test, 48% aveau o forma mai agresiva de cancer de prostata, inregistrand in acelasi timp in randul testelor indici scazuti ai nivelului de vitamina D din organism.

"Toti barbatii ar trebui sa isi tina sub supraveghere nivelul de vitamina D din corp si sa aiba grija sa fie in limite normale. Este vorba despre disciplina sanatatii preventive, avand in vedere rolul vitaminei D pentru sanatatea oaselor si buna functionare a organelor," a adaugat Adam Murphy.

Sursa: United Press International

G.T.



©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.