Publicat la: 
19/09/2012

vitMATINA Campurile electromagnetice, telefoanele mobile si sanatatea. Hipersensibilitatea electromagnetica este o problema imaginara? Ce se intampla de fapt cand se incalzeste zona de la ureche in urma unei convorbiri telefonice?

Nu exista dovezi stiintifice care sa demonstreze ca expunerea la niveluri scazute ale campului electromagnetic de la telefoane mobile si alte dispozitive de transmisie provoaca efecte adverse asupra sanatatii, potrivit unui raport prezentat de un comitet de experti din Norvegia. In plus, comitetul ofera consultanta autoritatilor cu privire la gestionarea riscurilor si practici de reglementare.

Comitetul a evaluat riscurile pentru sanatate ale campurile electromagnetice de nivel scazut generate de emitatoare radio. Aceste campuri electromagnetice sunt gasite in jurul telefoanelor mobile, telefoanelor fara fir si retelelor, statiilor de baza de telefonie mobila, emitatoarelor de radiodifuziune si a altor echipamente de comunicatii. Comitetul a evaluat puterea campurilor, daca acestea prezinta un risc pentru sanatate, practica actuala de reglementare si daca valorile limita de expunere sunt respectate.

Raportul este intitulat Svake hyfrekvente elektromagnetiske felt en vurdering av helserisiko og forvaltningspraksis. FHI-rapport 2012:3 (Campuri electromagnetice cu nivel scazut de radiofrecventa - o evaluare a riscurilor de sanatate si a practicilor de reglementare). Publicat pe 13 septembrie, raportul contine un rezumat in norvegiana si engleza.

Autoritatile au stabilit ca valorile limita pentru campurile electromagnetice din jurul emitatoarelor din telefoanele mobile si a altor echipamente ar trebui sa fie aceleasi ca cele recomandate de Comisia Internationala pentru Protectia impotriva radiatiilor neionizante (ICNIRP). Valorile limita pentru aceste campuri sunt de 50 de ori sub nivelul care provoaca incalzirea tesutului uman sau stimularea celulelor nervoase.

Cercetarile indica faptul ca nu exista nici un risc pentru sanatate

Comitetul a evaluat posibilele efecte asupra sanatatii si a evaluat cercetarea in fiecare domeniu.

Campurile electromagnetice din jurul telefoanelor mobile si emitatoarelor nu cresc riscul de cancer, nu afecteaza fertilitatea masculina, nu provoca probleme de reproducere si nu duc la alte boli si efecte adverse asupra sanatatii, cum ar fi modificari ale sistemului endocrin si sistemului imunitar, conform evaluarilor Comitetului.

Nu s-a gasit nici un potential risc de cancer

Cele mai multe studii privind cancerul s-au concentrat pe riscul de cancer la cap si gat. Comitetul nu a gasit nici o dovada stiintifica pentru o asociere intre utilizarea telefonului mobil si cresterea rapida de tumori cerebrale. Pana in prezent, efectul asupra tumorilor cu crestere lenta a fost studiat la persoanele care au folosit telefoanele mobile pe o perioada de pana la 20 de ani. Aceste studii arata ca nu exista nici o asociere.

Exista date limitate pentru alte tipuri de cancer in zona capului si gatului, precum si pentru leucemie si limfom, dar pana in prezent nu exista nici o dovada a unui risc crescut legat de utilizarea telefonului mobil. Registrele de cancer nu au observat o crestere a acestor tumori in randul populatiei, de cand au fost introduse telefoanele mobile.

Hipersensibilitate electromagnetica

Comitetul a descoperit ca telefoanele mobile si alte echipamente nu pot cauza probleme de sanatate, cum ar fi de hipersensibilitate electromagnetica.

Acest lucru inseamna ca hipersensibilitatea electromagnetica este o problema imaginara?

"Nu avem niciun motiv sa spunem ca simptomele sunt imaginare. Dar un numar mare de studii sugereaza ca aceste simptome trebuie sa aiba alte cauze decat campurile electromagnetice din jurul telefoanelor mobile, transmitatoarelor fara fir si altor echipamente wireless. Cercetarile nu ofera nici o dovada pentru a sustine faptul ca o interventie cum ar fi reducerea utilizarii telefoanelor mobile sau retelelor fara fir ar ajuta. Opinia noastra este ca pacientii cu aceste probleme de sanatate trebuie sa fie luati in serios de catre serviciul de sanatate si ar trebui sa fie tratati ca si alti pacienti. Nu este nevoie de o expertiza mai mare in serviciul de sanatate pentru acest grup de pacienti ", spune profesorul Jan Alexander, unul dintre autorii raportului.

Multi oameni au descoperit ca in momentul in care tin telefonul mobil aproape de cap pentru a vorbi, zona din jurul urechii devine fierbinte - este aceasta din cauza radiatiilor electromagnetice?

"Pielea se incalzeste usor datorita caldurii de la baterie si nu de la emitatorul radio din telefon. Campul electromagnetic va avea un efect de incalzire scazut sau nu va avea deloc. "

Unele modele de telefoane mobile care transmit la putere maxima furnizeaza o expunere care se apropie de valorile limita. Chiar si asa, orice incalzire datorata campurilor electromagnetice ar fi neglijabila.

Deoarece nu exista incertitudini in evaluarea riscurilor de sanatate ale campurilor electromagnetice Comitetul considera ca este suficienta precautia. Acest lucru inseamna ca expunerea nu trebuie sa fie mai mare decat este necesar pentru a atinge scopul propus. Un exemplu de exercitare a precautiei ar fi ca autoritatile sa informeze utilizatorii ca kitul de hands-free va reduce semnificativ expunerea provenind de la telefoanele mobile. In plus, puterea campului din jurul unui telefon mobil este mai mica atunci cand exista o acoperire buna.

Atunci cand se compara puterea campurilor de la diferite tipuri de echipamente, telefonul mobil este in fruntea listei, in timp ce retelele wireless de internet sunt in partea de jos. Statiile de baza si emitatoarele de radiodifuziune sunt, de asemenea, in josul listei.

Raportul este de aproximativ 200 de pagini si include rezumate in norvegiana si engleza. Acesta poate fi descarcat in format PDF la www.fhi.no.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Comentarii

Asta este reclama pura oentru vanzarea de aparatura wireless - in cazul articolului se vorbeste mai mult doar de telefonie (fiindca este foarte comun folosita) si nu despre alte dispozitive = contoare, transmitatoare (casti audio, comunicztii de date, etc.).
Dar sa vedem si alte pareri:
- despre efectul asupra sanatatii
http://electromagnetichealth.org/electromagnetic-health-blog/cc-video/
-despre contoare "destepte" (smart meters) - folosite la energia electrica, gaze, apa...:
http://www.nutrimedical.com/conditions.jhtml?method=view&conditions.id=486
http://citizensforsafetechnology.com/smart-meters-and-grids-in-communiti...
http://www.youtube.com/watch?v=aVj-Vbaqlu8&feature=endscreen&NR=1
- despre protectie
http://personalbioprotector.com/index.html
si sint nenumarate alte dovezi contra "cercetarii" norvegiene.
Norvegia a produs telefoane mobile prin compania MagCom cumparata de Q-free (in 2001) si acestia au bani sa finanteze cercetari cu final (concluzie) dorita.

@Vasile: Majoritatea stim (cred) despre banuitele "beneficii" ale utilizarii de dispozitive wireless asupra sanatatii. intrebarea care se pune e: unde poti scapa de radiatii wireless? ok, renunti la mobil. renunti si la router-ul wireless. treci inapoi pe cablu. dar cum ai facut un pas afara, nu conteaza ca esti pedestru sau in masina, treci prin n-hotspots; asta in oras. deci daca nu vrei sa-ti faci o cusca Faraday, te pustnicesti in creierii muntilor. dupa cum vad eu lucrurile, (si) asta e un risc care trebuie asumat in viata citadina.

Într-un raport în care avertiza asupra riscurilor la care se expun utilizatorii de telefoane mobile şi de internet wireless datorită câmpurilor electromagnetice emise de către aceste dispozitive, Consiliul Europei recomandă interzicerea acestora în şcoli. Raportul formulat de către comitetul pentru mediu, agricultură şi afaceri locale şi regionale, recomandă celor 47 de ţări membre ale Consiliului, interzicerea tuturor telefoanelor mobile şi a sistemelor WiFi sau WLAN din sălile de clasă precum şi a face tot posibilul pentru a reduce expunerea la câmpurile electromagnetice generate de aceste dispozitive, în special în cazul copiilor.

Articole similare

Placebo sunt in mod traditional considerate a fi pastile 'inerte' care actioneaza ca o constanta prin care se masoara efectele unor noi pastile 'active', cunoscute in studiile clinice ca "tratamentul tinta". Cu toate acestea, medicamentele placebo s-au dovedit a crea schimbari substantiale de sanatate la pacienti.O cercetare efectuata la...
Prazul, diuretic si revitalizant/ Foto: Dreamstime.com Renumit in zona Mediteranei, in Tara Galilor si in Oltenia, prazul "drege" si combate, amelioreaza si revitalizeaza. De ce e bine sa nu-l ignoram? Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Crud sau gatit, simplu sau amestecat, plin de arome, prazul este ruda cu usturoiul si ceapa, avand numeroase...
Peste 500 de miliarde de celule din corpul nostru vor fi inlocuite in fiecare zi, dar selectia naturala ne-a permis sa ne dezvoltam un mecanism de aparare impotriva mutatiilor celulare care ar putea provoca cancerul. Aceasta relatie intre evolutie si lupta organismului impotriva cancerului este explorata intr-o editie speciala a revistei...
O cercetare comuna a Universitatii din Michigan si a Consiliului National de Stiinta si Tehnologie (CONICET) a incercat sa dezvaluie unul dintre misterele cele mai frustrante ale scaderii in greutate - de ce kilogramele revin inevitabil. Un nou model arata ca, cu cat soarecii sunt supraponderali mai mult timp, cu atat obezitatea devine "...
Mai mult de 8 ore petrecute in fata computerului afecteaza vederea / Foto: Photoxpress.com Sindromul privitului la computer cuprinde o serie de afectiuni oftalmologice. Cele mai des asociate cu timpul indelungat petrecut in fata monitorului sunt spasmul de acomodatie si astenopia acomodativa. Desi singura metoda cu adevarat eficienta de...