Publicat la: 
19/09/2011
vitMATINA Care sunt principalele alimente cardioprotectoare?

Marul este un fruct benefic pentru inima / Foto: Captura YouTube

Alimentatia cardioprotectoare isi demonstreaza eficienta in functie de varsta la care este adoptata. Cu cat este inceputa mai devreme, cu atat mai benefica va fi actiunea ei. Totusi chiar si in momentul in care va confruntati cu modificari organice extinse, renuntarea la alimentele bogate in grasimi va poate imbunatati situatia. Totul tine de alimentele pe care alegeti sa le consumati ulterior.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Renuntarea la sarea consumata in exces este una dintre actiunile la care trebuie sa recurgeti daca doriti sa va protejati inima. In acest mod evitati aparitia hipertensiunii. Mai mult, exista o serie de alimente, care din pacate nu se inscriu printre cele "la moda", ale caror nutrienti detin multe alte efecte asupra metabolismului, pe langa faptul ca va protejeaza inima de bolile ei specifice.

  • Carnea de peste contine acizi grasi polinesaturati Omega-3, care au ca proprietate scaderea colesterolului, alaturi de un important rol antiinflamator;
  • Cerealele integrale contin fibre, potasiu, magneziu, folati si fitosteroli. Orzul si ovazul contin beta-glucani hipocolesterolemianti;
  • Legumele uscate presum fasolea si soia, care un indice glicemic mic, sunt bogate in acid folic, magneziu, potasiu, fibre solubile valoroase, normalizeaza lipidele din sange, scad tensiunea si asigura o buna functionare a inimii;
  • Semintele si nucile contin acizi grasi mono si polinesaturati, fitosteroli si fibre, potasiu, folati si vitamina E, adica o serie de "ingrediente" cu un efect benefic asupra lipidelor din sange;
  • Legumele si fructele contin vitamina C, potasiu, fibre, folati, substante cu rol antiinflamator si antioxidant. Totusi evitati fructele cu un indice glicemic mare.

Autor: Redactia MedLive.ro

In fiecare dimineata vitMATINA iti aduce sfaturi clare si concise care te ajuta sa traiesti sanatos.

Comentarii

Semintele - prajite sau crude? Multumesc!

Pagini

Echipa medicala MedLife - Cardiologie

Demontare Holter Ploiesti
Medic Specialist
Medic Specialist
Badea Mihaela
Medic Primar
  •  
  • 1 of 31

Articole similare

"Excesul de sare dauneaza grav sanatatii" / Foto: Photoxpress.com Sarea joaca un rol major in alimentatia noastra. Putine retete nu listeaza printre ingrediente si "un praf de sare". Totodata, dupa cum bine stiti, "excesul de sare dauneaza grav sanatatii". De cata sare are nevoie organismul nostru? Ce se intampla cand mancam prea multa sare? Dar...
Marul este un fruct benefic pentru inima / Foto: Captura YouTube Alimentatia cardioprotectoare isi demonstreaza eficienta in functie de varsta la care este adoptata. Cu cat este inceputa mai devreme, cu atat mai benefica va fi actiunea ei. Totusi chiar si in momentul in care va confruntati cu modificari organice extinse, renuntarea la alimentele...
Specialistii de la Institutul Julius Kuhn au facut un studiu privind bacteriile rezistente la medicamentele antimicrobiene, concentrandu-se pe rezistenta la transfer in cazul legumelor proaspete, potrivit eurekalert.org. Salata este preparat cosumat adesea de oamenii care vor o dieta sanatoasa si echilibrata. Diferite tipuri de salata sunt...
Unele alimente sunt atat de sanatoase incat se afla pe lista oricarui expert in nutritie. Cu toate acestea, expertii nutritionisti spun ca exista anumite alimente care lipsesc de pe "lista" si sunt la fel de benefice pentru dieta si sanatatea ta. 1. Fasolea si lintea Fasolea si lintea sunt bogate in proteine, fibre, carbohidrati, fier, magneziu...
De ce sunt bune fibrele?/ Foto: Dreamstime.com In ciuda unei denumiri vagi, stim ca fibrele sunt necesare pentru un organism sanatos. Unde le gasim si care sunt beneficiile acestora? Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Fibrele sunt de doua tipuri si se regasesc in diferite surse: Fibrele solubile (care se dizolva partial in apa) pot ajuta la...