Publicat la: 
19/09/2011
vitMATINA Care sunt principalele alimente cardioprotectoare?

Marul este un fruct benefic pentru inima / Foto: Captura YouTube

Alimentatia cardioprotectoare isi demonstreaza eficienta in functie de varsta la care este adoptata. Cu cat este inceputa mai devreme, cu atat mai benefica va fi actiunea ei. Totusi chiar si in momentul in care va confruntati cu modificari organice extinse, renuntarea la alimentele bogate in grasimi va poate imbunatati situatia. Totul tine de alimentele pe care alegeti sa le consumati ulterior.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Renuntarea la sarea consumata in exces este una dintre actiunile la care trebuie sa recurgeti daca doriti sa va protejati inima. In acest mod evitati aparitia hipertensiunii. Mai mult, exista o serie de alimente, care din pacate nu se inscriu printre cele "la moda", ale caror nutrienti detin multe alte efecte asupra metabolismului, pe langa faptul ca va protejeaza inima de bolile ei specifice.

  • Carnea de peste contine acizi grasi polinesaturati Omega-3, care au ca proprietate scaderea colesterolului, alaturi de un important rol antiinflamator;
  • Cerealele integrale contin fibre, potasiu, magneziu, folati si fitosteroli. Orzul si ovazul contin beta-glucani hipocolesterolemianti;
  • Legumele uscate presum fasolea si soia, care un indice glicemic mic, sunt bogate in acid folic, magneziu, potasiu, fibre solubile valoroase, normalizeaza lipidele din sange, scad tensiunea si asigura o buna functionare a inimii;
  • Semintele si nucile contin acizi grasi mono si polinesaturati, fitosteroli si fibre, potasiu, folati si vitamina E, adica o serie de "ingrediente" cu un efect benefic asupra lipidelor din sange;
  • Legumele si fructele contin vitamina C, potasiu, fibre, folati, substante cu rol antiinflamator si antioxidant. Totusi evitati fructele cu un indice glicemic mare.

Autor: Redactia MedLive.ro

In fiecare dimineata vitMATINA iti aduce sfaturi clare si concise care te ajuta sa traiesti sanatos.

Comentarii

Semintele - prajite sau crude? Multumesc!

Pagini

Echipa medicala MedLife - Cardiologie, Ecografie 2D

Medic Specialist
Medic Specialist...
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 30

Articole similare

De ce sunt bune fibrele?/ Foto: Dreamstime.com In ciuda unei denumiri vagi, stim ca fibrele sunt necesare pentru un organism sanatos. Unde le gasim si care sunt beneficiile acestora? Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Fibrele sunt de doua tipuri si se regasesc in diferite surse: Fibrele solubile (care se dizolva partial in apa) pot ajuta la...
Alimentatia mamei are efecte pe termen lung / Foto: Sxc.hu Alimentatia femeii din timpul sarcinii poate creste riscul de cancer pentru generatii intregi. Conform jurnalistilor de la MSNBC, efectele se pot simti pana la a doua generatie, chiar daca respectivii urmasi mananca sanatos. Studiul nu a fost inca realizat pe subiecti umani, desi...
Dietele bogate in frunze proaspete de salata, fasole, fructe de padure si cereale integrale au potentialul de a incetini procesul de imbatranire a creierului si declinul cognitiv la persoanele de varsta a treia, potrivit unui studiu publicat in Statele Unite ale Americii, informeaza Reuters, citat de Mediafax. Declinul cognitiv reprezinta o...
Creierul poate fi antrenat sa prefere alimentele sanatoase, in detrimentul alimentelor de tip fast-food, bogate in calorii, cu ajutorul unei diete care nu provoaca foame, sugereaza un nou studiu, realizat de cercetatorii americani. Care este tehnica si cum putem invata sa fim mai incantati de mancarea sanatoasa? Oamenii de stiinta de la...
Unele alimente sunt atat de sanatoase incat se afla pe lista oricarui expert in nutritie. Cu toate acestea, expertii nutritionisti spun ca exista anumite alimente care lipsesc de pe "lista" si sunt la fel de benefice pentru dieta si sanatatea ta. 1. Fasolea si lintea Fasolea si lintea sunt bogate in proteine, fibre, carbohidrati, fier, magneziu...