Ce alegem: lapte crud sau pasteurizat?

Laptele la cutie. De ce rezista pana la sase luni pe raft, cand stim ca perioada de valabilitate a laptelui, in general, este de cateva zile? Contine sau nu conservanti? Produsele lactate sunt extrem de benefice pentru sanatatea organismului nostru, calciul avand un rol important in prevenirea a numeroase boli cronice. Dar cat de recomandat este laptele pasteurizat prezent in magazine?
Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.
Ce presupune pasteurizarea laptelui?
Pasteurizarea este un proces termic cu o larga utilizare in industria hranei si in special in cea a lactatelor. Scopul acestui proces este de a minimiza pericolul cauzat de microorganismele patogenice si de a prelungi "viata" pe raftul magazinelor a produselor. Procesul de pasteurizare a laptelui presupune tratarea termica sub 100 grade Celsius.
Desi pasteurizarea laptelui pare sa aiba numai efecte benefice, un cunoscut biolog canadian, H.Tobe, atrage atentia asupra faptului ca, prin incalzire, prin procesul de fabricatie si chimizare a alimentelor, enzimele importante pentru organism, sunt distruse. Astfel, elemente precum calciul, fierul, fosforul sunt primite doar in mica masura de organism. Un alt cercetator, J.H.Oliver, ridica o intrebare deosebit de importanta legata de acest subiect, in cartea sa, "Proven Remedies": De ce o ramura uscata este atacata de viermi si bacterii si nu una sanatoasa, care este plina de suc si viata?.
Este laptele crud o alternativa?
Laptele crud este cunoscut pentru anticorpii pe care ii contine si pentru efectele benefice asupra sanatatii. Din pacate insa, calitatea acestuia poate fi influentata de mai multi factori. Desi multi dintre consumatori pledeaza pentru sanatatea alimentelor naturale, laptele este un produs biologic extrem de delicat. Atunci cand nu sunt respectate conditiile de igiena, laptele poate deveni o sursa de imbolnavire.
Daca optati pentru laptele crud, atunci, inainte de a-l consuma, trebuie sa il fierbeti. Se recomanda fierberea acestuia la cel mult 20 de minute dupa ce a fost recoltat, la o temperatura de 95 de grade. Din pacate insa, prin fierbere se pierd imediat vitamina C si acidul folic, iar celelalte vitamine sunt de asemenea eliminate in diferite proportii.
Tehnologia UHT
In ultimii 50 de ani s-a dezvoltat tehnologia UHT. Prin aceasta metoda, laptele este adus la temperatura de 135-140 de grade, pentru 2-4 secunde si apoi racit brusc.
Ce diferente exista intre laptele pasteurizat si cel UHT?
- Laptele pasteurizat este incalzit la 72-75 grade Celsius, temperatura la care se mentine 15-20 de secunde inainte de a fi racit. Laptele UHT este incalzit la 140 grade Celsius, fiind mentinut 4 secunde inainte de racire;
- Prin pasteurizare se elimina 99,99% din bacteriile initiale, dar nu si sporii care pot sa germineze dupa desfacerea cutiei. In schimb, prin ultrapasteurizare, se distrug atat bacteriile, cat si sporii. Astfel, prin tratamentul termic de temperatura ultrainalta se inlatura orice pericol;
- Laptele UHT nu necesita refrigerare, de aceea se poate pastra la orice temperatura, insa dupa desfacerea cutiei se tine la rece. Laptele pasteurizat trebuie pastrat la frigider inainte si dupa desfacerea cutiei;
- Laptele pasteurizat are termen de valabilitate de 5-15 zile, daca a fost pastrat la temperatura optima. Laptele UHT rezista cel putin 6 luni fara refrigerare si conservanti, timp in care nu isi modifica textura, culoarea, gustul sau valoarea nutritionala.
In fiecare dimineata vitMATINA iti aduce sfaturi clare si concise care te ajuta sa traiesti sanatos.
Solicită o programare
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Articole din aceeași categorie

Anticorpii ar putea fi solutia pentru bolile de sange si pentru tulburarile autoimune
Cercetatorii de la Universitatea Standford au conceput un tratament bazat pe anticorpi care poate elimina cu usurinta celulele stem afectate ce formeaza sangele in maduva oaselor, fiind astfel pregatit transplantul unor noi celule stem sanatoase. Specialistii considera ca acest tratament ar p...

Insulina ar putea fi furnizata prin pastile?
Oamenii de stiinta au dezvoltat o capsula cu scopul de a administra insulina sub forma de doza orala, inlocuind astfel injectiile zilnice de care au nevoie persoanele diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2. Capsula are marimea unei afine si contine un an mic realizat din insulina comprimata...

De ce femeile isi mentin abilitatile cognitive mai mult decat barbatii?
Conform unui nou studiu, creierul femeilor este cu trei ani mai "tanar" decat al barbatilor, iar acesta ar putea fi motivul pentru care ele isi mentin abilitatile cognitive mai mult timp. Cercetatorii de la Universitatea Washington au descoperit ca femeile par sa aiba creierul cu ap...