Publicat la: 
12/07/2011

Ce sanse sunt ca ceapa sa fie magnet pentru bacterii? / Foto: Photoxpress

Se stie ca ceapa are o serie de caracteristici care ajuta substantial in cazul racelilor, al astmului bronsic, al infectiilor bacteriene, al problemelor respiratorii, al anginei pectorale si a tusei. Insa se poate transforma ceapa peste noapte intr-un pericol pentru sanatatea celui ce o consuma a doua zi?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Mii de mail-uri circula de ani de zile pe internet atragand atentia asupra faptului ca ceapa lasata de pe o zi pe alta in frigider este "un magnet pentru bacterii" si ca devine otravitoare pentru organism la cateva ore dupa taiere, chiar daca se afla intr-o salata sau ca atare pe o farfurie.

Nimic mai fals. Conform cercetatorului Joe Schwarcz, doctor in chimie si profesor universitar in Canada, ceapa contine enzime ce produc acid sulfuric, ceea ce le transforma intr-un mediu ostil cresterii germenilor. Aceleasi proprietati sunt cele care ajuta caile respiratorii si alte organe dupa consumul de ceapa. Nimic din compozitia lor nu le face susceptibilie de a atrage bacterii mai mult decat orice alta leguma proaspata.

Alertele asupra cepei au la origine superstitii de pe continentul american datand inca din 1500, conform carora o jumatate de ceapa pusa in fiecare camera sau din loc in loc in gospodarie ar fi oprit ciuma bubonica. Mitul s-a perpetuat in SUA pana in anii '70-'80, femeile crezand ca jumatatile de ceapa vor atrage toti germenii periculosi din casa, devenind niste "bombe bacteriologice". In prezent, site-ul guvernamental al Institutului National american de Sanatate atrage atentia asupra cepei intr-un singur caz: poate cauza balonare.

Autor: Redactia MedLive.ro

In fiecare dimineata vitMATINA iti aduce sfaturi clare si concise care te ajuta sa traiesti sanatos.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Nutritionist

Articole similare

Exista diferite tipuri de pasta de dinti disponibile pe piata sub forma de pasta sau gel, exista unele care protejeaza impotriva cariilor dentare sau pentru a proteja dintii de atacul acid, altele care sunt concepute pentru dinti sensibili. Dar care pasta de dinti curata bine? Care pastreaza smaltul dentar? O noua metoda de evaluare incearca sa...
Exista numeroase rapoarte care prezinta riscurile consumului de carne, dar sunt acestea justificate? Daca dati crezare utlimelor rapoarte, consumul de carne creste riscul aparitiei bolilor de inimia si a cancerului. Pericolul nu vine de la carnea alba, ca cea de pui, ci de la carnea rosie si procesata, scrie Dr. Michael Mosley, care a investigat...
Migrenele afecteaza in prezent aproximativ 20 la suta din populatia de sex feminin, si în timp ce aceste dureri de cap sunt comune, exista multe intrebari fara raspuns legate de aceasta boala complexa. Studii anterioare au legate aceasta tulburare de un risc de accident vascular cerebral si a de leziuni structurale ale creierului, dar a ramas...
Ce sanse sunt ca ceapa sa fie magnet pentru bacterii? / Foto: Photoxpress Se stie ca ceapa are o serie de caracteristici care ajuta substantial in cazul racelilor, al astmului bronsic, al infectiilor bacteriene, al problemelor respiratorii, al anginei pectorale si a tusei. Insa se poate transforma ceapa peste noapte intr-un pericol pentru...
Candida albicans traieste discret in corpurile noastre pana cand simte ca suntem slabi si atunci se adapteaza rapid pentru a merge pe ofensiva. Ciuperca provoaca de obicei infectii minore, insa uneori duce la o infectie letala cunoscuta drept candidemia la pacientii imunodeprimati. Un studiu in vivo, publicat in mBio, demonstreaza cum C....