De cata sare avem nevoie pentru a fi sanatosi?

Sănătate
26 Aprilie 2011
Autor: Echipa medicală MedLife
vitmatina de cata sare avem nevoie pentru a fi sanatosi

Sarea joaca un rol major in alimentatia noastra. Putine retete nu listeaza printre ingrediente si "un praf de sare". Totodata, dupa cum bine stiti, "excesul de sare dauneaza grav sanatatii". De cata sare are nevoie organismul nostru? Ce se intampla cand mancam prea multa sare? Dar prea putina? Care sunt alimentele cu un continut ridicat de sare?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Sarea este denumirea populara a clorurii de sodiu si reprezinta principala sursa de sodiu a organismului. Acesta, alaturi de potasiu, contribuie la mentinerea echilibrului hidrosalin, afectand, printre altele, tensiunea arteriala. Sodiul are un rol important in mentinerea sanatatii atata timp cat cantitatea este limitata. Totusi, multe persoane depasesc recomandarile specialistilor.

"Cantitatea de sare totala nu ar trebui sa fie mai mare de o lingurita (6g) pe zi, incluzand sarea din paine si din alimentele procesate, conservate sau prezervate", informeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii. Doza de sare recomandata copiilor este mai scazuta decat cea pentru adulti. Conform Serviciilor Nationale de Sanatate britanice, doza zilnica de sare recomandata copiilor variaza, in functie de varsta, astfel:

  • 1-3 ani: 2g sare pe zi (0.8g sodiu)
  • 4-6 ani: 3g sare pe zi (1.2g sodiu)
  • 7-10 ani: 5g sare pe zi (2g sodiu)
  • peste 11 ani: 6g sare pe zi (2.4g sodiu)

Atat in cazul adultilor, cat si in cazul copiilor, cantitatea de sare permisa include atat sarea adaugata in mancare cat si cea provenita din alimente. Printre produsele cu un continut ridicat de sare se numara ansoa, bacon, sunca, salam, masline, branza, muraturi, alune sarate, sos de soia, peste marinat in saramura. Produse precum painea, cerealele, chipsurile, sosuri le pentru paste, supele instant, ketchup-ul, maioneza, carnatii pot avea un continut ridicat de sare, prin urmare se recomanda citirea etichetei urmarind cantitatea de sare sau sodiu.

Studiile stiintifice leaga excesul de sare de boli precum hipertensiunea arteriala, problemele cardiace, afectiuni ale rinichilor, cancerul gastric si osteoporoza.

Deficitul de sare, desi foarte rar intalnit, este si el periculos. Sarea se poate pierde din corp prin urina, transpiratie, diaree, varsaturi, informeaza Ministerul australian al Sanatatii. In astfel de situatii poate aparea starea de hiponatremie definita ca scaderea sodiului din sange sub nivelul normal de 135-145 mEq/l (miliechivalenti-gram la litru). In situatii grave, nivelul scazut de sodiu din corp poate cauza crampe musculare, ameteala, greata si voma.

In fiecare dimineata vitMATINA iti aduce sfaturi clare si concise care te ajuta sa traiesti sanatos.

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică. 

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.


Pasul 1

Detaliile Pacientului



Pasul 2

Detaliile Programării