Publicat la: 
26/04/2011

"Excesul de sare dauneaza grav sanatatii" / Foto: Photoxpress.com

Sarea joaca un rol major in alimentatia noastra. Putine retete nu listeaza printre ingrediente si "un praf de sare". Totodata, dupa cum bine stiti, "excesul de sare dauneaza grav sanatatii". De cata sare are nevoie organismul nostru? Ce se intampla cand mancam prea multa sare? Dar prea putina? Care sunt alimentele cu un continut ridicat de sare?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Sarea este denumirea populara a clorurii de sodiu si reprezinta principala sursa de sodiu a organismului. Acesta, alaturi de potasiu, contribuie la mentinerea echilibrului hidrosalin, afectand, printre altele, tensiunea arteriala. Sodiul are un rol important in mentinerea sanatatii atata timp cat cantitatea este limitata. Totusi, multe persoane depasesc recomandarile specialistilor.

"Cantitatea de sare totala nu ar trebui sa fie mai mare de o lingurita (6g) pe zi, incluzand sarea din paine si din alimentele procesate, conservate sau prezervate", informeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii. Doza de sare recomandata copiilor este mai scazuta decat cea pentru adulti. Conform Serviciilor Nationale de Sanatate britanice, doza zilnica de sare recomandata copiilor variaza, in functie de varsta, astfel:

  • 1-3 ani: 2g sare pe zi (0.8g sodiu)
  • 4-6 ani: 3g sare pe zi (1.2g sodiu)
  • 7-10 ani: 5g sare pe zi (2g sodiu)
  • peste 11 ani: 6g sare pe zi (2.4g sodiu)

Atat in cazul adultilor, cat si in cazul copiilor, cantitatea de sare permisa include atat sarea adaugata in mancare cat si cea provenita din alimente. Printre produsele cu un continut ridicat de sare se numara ansoa, bacon, sunca, salam, masline, branza, muraturi, alune sarate, sos de soia, peste marinat in saramura. Produse precum painea, cerealele, chipsurile, sosuri le pentru paste, supele instant, ketchup-ul, maioneza, carnatii pot avea un continut ridicat de sare, prin urmare se recomanda citirea etichetei urmarind cantitatea de sare sau sodiu.

Studiile stiintifice leaga excesul de sare de boli precum hipertensiunea arteriala, problemele cardiace, afectiuni ale rinichilor, cancerul gastric si osteoporoza.

Deficitul de sare, desi foarte rar intalnit, este si el periculos. Sarea se poate pierde din corp prin urina, transpiratie, diaree, varsaturi, informeaza Ministerul australian al Sanatatii. In astfel de situatii poate aparea starea de hiponatremie definita ca scaderea sodiului din sange sub nivelul normal de 135-145 mEq/l (miliechivalenti-gram la litru). In situatii grave, nivelul scazut de sodiu din corp poate cauza crampe musculare, ameteala, greata si voma.

Autor: Redactia MedLive.ro

In fiecare dimineata vitMATINA iti aduce sfaturi clare si concise care te ajuta sa traiesti sanatos.

Specialitate: 
Comentarii

Hristos a inviat !

Este vreo diferenta intre sarea normala de bucatarie si sarea marina fara iod ?
Am observat ca trebuie sa adaug un pic mai multa sare in mancare, cand pun sare fara iod.

Atat sarea de mare cat si sarea de bucatarie sunt formate din aceleasi componente de baza- sodiu si clor. Ambele contin o cantitate aproximativ egala de sodiu. Diferentele sunt date de aroma, textura si nivelul de procesare.

Sarea de bucatarie este mai procesata decat cea marina. De asemenea, spre diferenta de sarea de mare, cea de bucatarie contine iod, substanta pe care Organizatia Mondiala a Sanatatii o recomanda in dieta pentru mentinerea sanatatii.

Pe de alta parte, gradul de procesare al sarii de mare este mai scazut. Aceasta se obtine prin evaporarea apei marine si contine diferite alte minerale (intr-adevar, in cantitati mici). Ele sunt cele care dau sarii de mare aroma deosebita si o nuanta diferita de cea a sarii de bucatarie.

„se recomanda citirea etichetei urmarind cantitatea de sare sau sodiu”. Cele mai multe etichete alimentare indica doar continutul de sare, nu si cantitatea procentuala, asa ca nu vad ce rost are sa citesti eticheta. Pe de alta parte, din articol nu reiese clar ca in Romania, cel putin, se consuma volens-nolens cantitati foarte mari de sare (nu prea ai cum sa te feresti, desi ti se recomanda). M-ar interesa sa aflu daca s-a facut vreun studiu cu privire la situatia de la noi din tara, cam cu cat se depaseste - in medie - consumul recomandat de sare.

Echipa medicala MedLife - Nutritie

Nutritionist
Nutritionist
Scurtu Martin Mihaela Elisabeta,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

MedLife estimeaza pentru anul 2015 un avans de 25%, respectiv o cifra de afaceri de peste 100 milioane euro. Pentru a sustine aceasta crestere, compania planifica o serie de noi investitii atat in proiecte de tip green field cat si in achizitii. "2015 va reprezenta unul din cei mai importanti ani in dezvoltarea MedLife prin prisma...
Operatie estetica / Foto: Reuters Dintotdeauna, oamenii si-au dorit sa aiba un aspect placut, care sa ii reprezinte in societate. Idealuri de frumusete au existat in fiecare epoca, dar niciodata atingerea lor nu a fost mai facila ca in ultimul deceniu. Chirurgia estetica a devenit o procedura comuna, care are aproape intotdeauna o solutie...
Branza este genul de aliment pe care il putem manca dimineata, la pranz si seara. Pentru ca aceasta merge si la sandvisul de dimineata si la bruschetele de pranz, dar si pe pastele de seara, este important sa stim daca este benefica pentru sanatate. Specialistii au cantarit subiectul si au raspuns la intrebarea Ar trebui sa mancam branza sau ar...
Mama si copilul / Foto: FreeRangeStock.com Exercitiile fizice usoare facute in timpul sarcinii pot aduce beneficii sanatatii ulterioare a copiilor. Bebelusii ale caror mame sunt supraponderale sau obeze au, de multe ori, o greutate mai mare la nastere si risca sa intampine mai multe probleme de sanatate mai tarziu in viata. Un studiu realizat de...
Dr. Ionut Cristea / Foto: HotNews.ro Leziunile cele mai frecvente in timpul iernii au legatura cu cazaturile pe gheata si degeraturile care apar in cazul expunerii pe timp indelungat unor temperaturi scazute. Degeraturile sunt impartite de cei mai multi medici in doua categorii: usoare si severe. In general, recuperarea functionalitatii in...